Koelkast kopen: waar op letten?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Koelkasten helpen ons om eten en drinken gekoeld te bewaren. De aanschaf van een goede koelkast is dus erg belangrijk. Maar waar moet je precies op letten bij het kopen van een koelkast? En welke verschillende soorten zijn er? In dit artikel vertellen we je meer over het kopen van koelkasten, diverse modellen en waar je rekening mee moet houden. 

Welke koelkast moet ik kopen? 

Welke koelkast je moet kopen is geheel afhankelijk van jouw wensen, de ruimte in jouw woning en de samenstelling van je huishouden. Tijdens het kiezen van een koelkast moet je dus nadenken over in welke ruimte in jouw woning je de koelkast gaat plaatsen. Wil je deze losstaand in jouw keuken hebben (vrijstaande koelkast)? Of wil je de koelkast juist verwerkt hebben in een van de keukenkastjes (inbouwkoelkast)? Het aantal mensen waarmee je woont is ook belangrijk, want veel mensen betekent al gauw dat er meer eten is. Voor veel eten zou je dus een wat grotere koelkast nodig hebben in vergelijking tot een huishouden van één persoon die minder eten in huis haalt.

 

Waar moet je op letten bij een inbouwkoelkast? Hier is het belangrijk om de afmetingen en nismaten goed te weten. Zo weet je zeker dat de koelkast daadwerkelijk ingebouwd kan worden op het plekje waar je de koelkast graag ziet. 

Verschillende soorten koelkasten

Er zijn verschillende soorten koelkasten, zoals inbouwkoelkasten, onderbouwkoelkasten, vrijstaande koelkasten, en nog veel meer. Maar wat is het verschil tussen een inbouw- en vrijstaande koelkast? Of het verschillen tussen een inbouw- en onderbouw koelkast? Wij zetten het even duidelijk voor je op een rijtje. 

Vrijstaande koelkast 

Een vrijstaande koelkast is een losstaande koelkast die je vrijwel overal kan neerzetten, mits er een stopcontact in de buurt is. Onder vrijstaande koelkasten vallen bijvoorbeeld de Amerikaanse koelkast, koelvriescombinatie, mini-koelkast, horecakoelkast, wijnkoelkast en tafelmodel koelkast. 

Inbouwkoelkast

Een inbouwkoelkast is een koelkast die je gemakkelijk kunt verwerken in jouw keuken of op een andere gewenste plek. De koelkast staat dus niet los in de keuken, maar is ingebouwd in bijvoorbeeld een keukenkastje. Er zijn zowel inbouw koelvriescombinaties als gewone inbouwkoelkasten. 

Onderbouw koelkast

Een onderbouw koelkast is een koelkast van ongeveer 82 cm hoog. Deze koelkasten zijn speciaal gemaakt om onder een aanrechtblad te plaatsen. Onderbouw koelkasten zijn ideaal om in een keukeneiland te verwerken of in een keuken zonder hangende kastjes. Onderbouw koelkasten zijn verkrijgbaar met vriesvak of zonder. 

Verder zijn er nog de absorptie- en compressor-koelkasten. Het verschil tussen een absorptie- en compressor-koelkast is dat een compressor-koelkast niet gevoelig is voor buitentemperaturen. Bij temperaturen boven de 35 graden blijft eten en drank goed gekoeld in een compressor-koelkast. Een absorptie-koelkast koelt tot maximaal 20-25 graden beneden de buitentemperatuur.

De inhoud van een koelkast

In een koelkast moet je jouw eten en drinken kwijt kunnen. De inhoud van een koelkast is dus belangrijk om rekening mee te houden wanneer je een nieuwe aanschaft. Woon jij alleen en heb je wekelijks niet heel veel eten of drinken dat je gekoeld wilt bewaren? Dan is een koelkast met een kleine inhoud geschikt voor jou. Deel je met veel personen in huis één koelkast en moeten jullie er dus veel eten en drinken in kwijt kunnen? Dan past een grote koelkast beter bij jullie. De inhoud van Amerikaanse koelkast is erg groot, men kan hier ontzettend veel in kwijt. Zo’n Amerikaanse koelkast is zeker aan te raden wanneer jij dus veel ruimte nodig hebt. Een tafelmodel koelkast heeft een kleine inhoud. Deze koelkasten zijn dus ideaal voor mensen die genoeg hebben aan een kleine opslag voor eten en drinken. 

Hoe lang gaat een koelkast mee? 

Belangrijk om te weten: hoe lang gaat een koelkast mee? De gemiddelde levensduur van een koelkast is 13 tot 15 jaar. Hier hebben we het over een technische levensduur. De technische levensduur van een koelkast is hoe lang een koelkast probleemloos en zonder mankementen zal functioneren. De economische levensduur (wanneer de waarde van een koelkast compleet is afgeschreven) van een koelkast is volgens de Consumentenbond 8 tot 10 jaar. 

 

De uiteindelijke levensduur van een koelkast is afhankelijke van diverse factoren, zoals het merk, het type, de bouwkwaliteit, prijs én hoe je zelf de koelkast onderhoudt. 

Wat kost een koelkast? 

Wat een koelkast kost, kan ook meespelen voor de aanschaf van dit apparaat. De prijs van een koelkast kan erg verschillen. Het merk, het energielabel en de bouwkwaliteit hebben allemaal invloed op de hoogte van de prijs van een koelkast. Zo is een koelkast met energielabel A vaak duurder dan een koelkast met energielabel F. Verder kunnen de kosten van koelkasten per jaar verschillen vanwege inflatie, maar ook omdat de waarde jaarlijks achteruit kan gaan van een koelkast. 

Energielabel koelkast

Wat is een koelkast met energielabel A of F precies? Iedere koelkast heeft een energielabel, ze zijn verplicht deze te hebben. Aan het energielabel kun je afleiden hoe zuinig het energiegebruik van een koelkast is. Een koelkast met energielabel A+++ is het zuinigst, terwijl een koelkast met energielabel F of G juist niet zuinig is.  

 

Wil je meer weten over koelkasten? Op onze website vind je veel informatie over koelkasten. Lees bijvoorbeeld onze tips over het vervoeren van een koelkast. Of leer meer over het bewaren van eten in een koelkast en hoe je een koelkast kan schoonmaken.