Hoe snel fiets je gemiddeld?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Hoe snel fiets je gemiddeld? Het antwoord op deze vraag is handig om te weten, vooral als je in een land zoals Nederland woont. Nederlanders staan erom bekend veel te fietsen, op deze manier vervoeren we ons van A naar B. Om op tijd op je gewenste bestemming te komen, is het handig om te weten wat de gemiddelde fietssnelheid is. Zo weet je precies wanneer je van huis weg moet fietsen en hoelang je ongeveer over de fietstocht gaat doen. In deze blog lees je meer over de gemiddelde fietssnelheid op zowel een ‘gewone’ fiets als op racefiets of elektrische fiets. 

De gemiddelde fietssnelheid 

Wanneer we kijken naar de fietssnelheid, kijken we naar hoeveel km per uur je fietst. De gemiddelde fietssnelheid is van meerdere factoren afhankelijk: soort fiets, weersomstandigheden en de weg waar je oprijdt. Heb je wind tegen? Dan fiets je natuurlijk wat langzamer? Fiets je een heuvel af? Dan rijd je logischerwijs sneller. Verder zit er natuurlijk ook verschil in wanneer je op een stadsfiets rijdt en wanneer je op een elektrische fiets rijdt. 

 

Maar hoe snel fiets je gemiddeld in ‘normale’ omstandigheden - geen tot een milde wind, prettige weersomstandigheden, op een gewone stadsfiets of omafiets en op een vlakke weg? Het gemiddelde fietstempo in deze omstandigheden is 18 km per uur. 

Wat is de snelheid van een elektrische fiets? 

Misschien heb je het weleens meegemaakt, een Thuisbezorgd-bezorger op een elektrische fiets die jou moeiteloos en vliegensvlug voorbij rijdt. De gemiddelde snelheid van een elektrische fiets ligt wat hoger dan een gewone stadsfiets. Zelfs bij harde wind komen mensen op een elektrische fiets stukken makkelijker vooruit. Maar hoe hard gaat een elektrische fiets precies? 

De gemiddelde snelheid van een e-bike ligt rond de 25 km per uur, aardig snel dus. Maar bij elektrische fietsen stopt de trapondersteuning meestal bij 25 km per uur. Mocht je nog harder willen fietsen, dan moet je het vanaf dat punt zelf doen. 

Wil je een elektrische fiets kopen? Wij vertellen je graag meer over waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische fiets. Lees de blog en maak een goed geïnformeerde keuze. 

Gemiddelde snelheid: van stadsfiets tot racefiets

De gemiddelde snelheid van een stadsfiets is dus 18 km per uur en die van een elektrische fiets 25 km per uur. Naast de stadsfiets en elektrische fiets zijn er ook nog andere soorten fietsen waarvan het handig kan zijn om daar de fietssnelheid van te weten. 

Zo zijn er racefietsen, deze fietsen zijn speciaal gemaakt voor wedstrijden en hier kun je dus ook hard mee fietsen. Dus, wat is de gemiddelde snelheid van zo’n racefiets ongeveer? De gemiddelde snelheid van een racefiets kan oplopen tot 24 km per uur. Wanneer je wind tegen hebt op een racefiets, ligt de gemiddelde snelheid op 21 km per uur. Met wind mee kun je gemakkelijk de 26 km per uur aantikken. 

Dan hebben we nog de mountainbikes. Mountainbikes worden ook wel terreinfietsen genoemd en zijn speciaal ontworpen om gemakkelijk op onverharde wegen of paden te fietsen. Denk bijvoorbeeld aan in de bergen of door een bos. De gemiddelde snelheid van een mountainbike is afhankelijk van of je op een verharde weg of onverharde weg fietst. Op een verharde weg ligt de gemiddelde snelheid van een mountainbike rond de 20 km per uur. Op een onverharde weg ligt de fietssnelheid rond de 10 tot 15 km per uur. 

Om alles nog even goed op een rijtje te hebben, vind je hier beneden een tabel met de verschillende gemiddelde snelheden per fietssoort. 

 

Type fiets 

Gemiddelde snelheid (km/h)

Stadsfiets

  • 18 km/h normale omstandigheden
  • 17 km/h met wind tegen
  • 22,5 km/h met wind mee 

Elektrische fiets

  • 25 km/h
  • 24/7 km/h met wind tegen 
  • 26/4 km/h met wind mee

Racefiets

  • 24 km/h normale omstandigheden
  • 21 km/h met wind tegen 
  • 26 km/h met wind mee

Mountainbike 

  • 20 km/h op verharde weg
  • 10 tot 15 km/h op onverharde weg

Jouw fietssnelheid berekenen

Er zijn verschillende manieren om jouw gemiddelde fietssnelheid te berekenen. Hieronder lees je hoe je dit kunt doen.

Met uren berekenen 

Om jouw gemiddelde snelheid tijdens het fietsen te berekenen, kun je het volgende doen. Pak de totale afstand die je hebt afgelegd en deel dit door de tijd die je nodig had om de afstand af te leggen. 

 

Bijvoorbeeld: wanneer je 30 kilometer hebt gefietst in 2 uur, dan is je gemiddelde fietssnelheid 30/1,5 = 15 km per uur. 

Met minuten bereken 

Wanneer bovenstaande berekening niet op een mooi getal uitkomt, kun je ook deze berekening proberen. Bereken eerst de snelheid in kilometer per minuut en zet deze daarna om in kilometer per uur. 

Bijvoorbeeld: wanneer je 27 kilometer hebt gefietst in 45 minuten is jouw gemiddelde snelheid 27/49 = 0,55 km per minuut. Er zitten 60 minuten in een uur dus de uitkomst vermenigvuldig je met 60. Dan krijg je 0.55*60 = 33 km per uur.

Tips om harder te fietsen 

Wil jij sneller fietsen? Of je dit nu wilt om gewoon snel van huis op werk te zijn of als je juist een keer een race wilt winnen. Wij hebben wat tips op een rijtje gezet om harder te fietsen.  

  1. Maak je klein tijdens het fietsen: de wind vertraagd ons, vooral als we rechtop zitten tijdens het fietsen. Wanneer je je klein maakt op de fiets, ga je dus een stuk sneller. 
  2. Zorg voor een goede bandenspanning: met een goede bandenspanning, fiets je sneller. Je banden lopen altijd een beetje leeg, ook als ze niet lek zijn. Vaak staat er op de zijkant van je band de aanbevolen bandendruk. 
  3. Doe intervaltrainingen: met deze trainingen kun jij je uithoudingsvermogen trainen. Met een goed uithoudingsvermogen kun jij het snelle fietsen langer volhouden en zo dus voor een langere tijd op een hard tempo blijven fietsen. 
  4. Aerodynamische kleding, helm en fiets: speciale fietskleding, een gestroomlijnde helm of een lichtere fiets dragen allemaal bij aan jouw snelheid. Wil je dus echt harder fietsen? Dan is het aan te raden om deze aerodynamische spullen aan te schaffen. 
  5. Kies een fiets met goede versnellingen: een fiets met versnellingen draagt bij aan harder fietsen. Lees in onze blog alles wat je moet weten over fietsversnellingen

Lees ook onze andere blogs: fietsen zonder zijwieltjes, remblokjes van een fiets vervangen en tips waar je op moeten letten bij het kopen van een tweedehandse fiets.