Welke framemaat en wielmaat heb ik nodig?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

 

Welke framemaat en wielmaat heb ik nodig voor mijn fiets? | Welhof NL

Voor het kiezen van de ideale fiets zijn een aantal dingen van belang. Ga je de fiets enkel in de stad gebruiken of ook in de natuur? Wat is je budget? Welke maat fiets heb je nodig? Over dit laatste bestaat soms wat verwarring, want moet je naar de framemaat kijken of juist naar de wielmaat? En hoe wordt de ideale maat bepaald? We crossen met je door de fietsmaten jungle! 

Waar staan de framemaat en wielmaat van een fiets?

Wanneer je op zoek bent naar een fiets voor volwassenen, kijk dan naar de framemaat. Deze kan per fiets verschillen. De wielmaat voor volwassenen is standaard 28 inch. Bij kinderfietsen wordt er uitgegaan van verschillende wielmaten. Daarom is het in dat geval belangrijk om te kijken naar de wielmaat. 

Om de framemaat van een fiets te achterhalen, is het handig om te weten waar je deze kan vinden. Bij de meeste fietsen waaronder ook de Gazelle staat de framemaat op de sticker bij de trapas, boven het slot of op de buis onder het zadel.

De wielmaat van een fiets vind je terug op de zijkant van het wiel. Deze maat staat voor de diameter van de buitenband en wordt uitgedrukt in twee cijfers in combinatie met het inch-teken (").

Man zit op fiets met juiste framemaat | Welhof NL


Welke maat fiets heb ik nodig?

Nu je weet waar je de framemaat kan vinden, is het tijd om te meten welke maat bij je past. Dit doe je door je binnenbeenlengte op te meten, vanaf de grond tot kruishoogte. Vermenigvuldig het aantal centimeters vervolgens met 0,68 en het antwoord is je ideale framemaat. Maar omdat er een vast aantal framematen bestaan, kan je aan de hand van de tabel hieronder op basis van je totale lengte ook je framemaat bepalen. Welke maat fiets past bij de leeftijd van mijn kind?

Het uitkiezen van een kinderfiets brengt meerdere dilemma's met zich mee. Zo lijken de kleur en het thema voor kinderen van levensbelang. Waar ze voor kiezen maakt voor de uiteindelijke fietservaring niet uit. De juiste wielmaat daarentegen wel. Deze wordt vaak geschat aan de hand van de leeftijd van het kind. 

Waar het standaardadvies voor een zevenjarige vaak een wielmaat van 20 inch is, hoeft dit niet voor elk kind van deze leeftijd zo te zijn. Is je zevenjarige groter dan leeftijdsgenoten, dan kan het zijn dat een 22 inch fiets geschikter is. Kijk daarom bij twijfel niet alleen naar de leeftijd maar ook naar de kledingmaat van je kind. Met behulp van de tabel hieronder bepaal je eenvoudig welke maat fiets geschikt is voor je kind. Is je kind nog niet groot genoeg en wil je ze eerst leren fietsen zonder zijwieltjes? Lees het hier.