Levensduur van verschillende koelkasten

Levensduur van verschillende koelkasten 

Dag en nacht werkt een koelkast ontzettend hard om jouw eten goed te koelen. Een koelkast is daarom ook een belangrijke aankoop. Het liefst wil je dat een koelkast zo lang mogelijk meegaat. Maar hoe lang gaat een koelkast precies mee? In dit artikel lees je over de levensduur van een koelkast, wanneer je jouw huidige koelkast moet vervangen en hoe je een koelkast goed onderhoudt. 

Hoe lang gaat de gemiddelde koelkast mee?

Hoe lang een koelkast meegaat, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, het type koelkast, de bouwkwaliteit en prijs. Daarnaast wordt de levensduur van een koelkast ook beïnvloed door hoe goed je hem onderhoudt. Maar over het algemeen is de gemiddelde levensduur van een koelkast 13 tot 15 jaar. Dit gaat om een technische levensduur: hoe lang een koelkast zonder problemen of mankementen zal functioneren. Wanneer het gaat om de economische levensduur (wanneer de waarde van het apparaat volledig is afgeschreven) geeft de Consumentenbond gemiddeld 8 tot 10 jaar aan. 

Hoe lang gaat een koelvriescombinatie mee?

Koelvriescombinaties zijn er in verschillende soorten en maten, denk aan inbouwkoelkasten, losstaand, met één of juist twee deuren. Daarnaast zijn er diverse merken die koelvriescombinaties aanbieden. Dit heeft allemaal invloed op de levensduur van een koelvriescombinatie. Maar hoe lang gaat een koelvriescombinatie gemiddeld mee? Dit is tussen 13 en 15 jaar, als we ons richten op topklasse koelkasten. Zitten de koelkasten een klasse lager? Dan kun je verwachten dat de levensduur ook wat korter zal zijn. 

Hoe lang gaat een Amerikaanse koelkast mee?

Amerikaanse koelkasten zijn vaak een stuk groter dan bijvoorbeeld een standaard koelvriescombinatie of een minikoelkast. Dit betekent dat een Amerikaanse koelkast wat meer energie gebruikt. Dus, hoe lang gaat een Amerikaanse koelkast dan precies mee? De technische levensduur van een Amerikaanse koelkast ligt tussen de 10 en 13 jaar. Dit gemiddelde ligt dus iets lager in vergelijking met ‘standaard’ koelkasten of koelvriescombinaties. 

Let op: we benoemden het al eerder, maar de levensduur van een koelkast is afhankelijk van het merk, het type koelkast, de bouwkwaliteit, de prijs en hoe goed je de koelkast ook daadwerkelijk onderhoudt. De echte levensduur kan dus soms afwijken van het gemiddelde wat wij aangeven. 

Wanneer moet een koelkast vervangen worden?

Wanneer moet je een koelkast vervangen? Het wordt aangeraden om te gaan kijken naar een nieuwe koelkast wanneer jouw huidige al een tijdje boven de gemiddelde technische levensduur zit. Andere redenen waaraan je kunt zien dat je de koelkast moet vervangen, is wanneer een koelkast versleten is. Dit kun je zien aan het volgende: 

 

  • De koelkast regelt de temperatuur niet meer goed, eten blijft niet goed gekoeld
  • De koelkast begint zware geluiden te maken 
  • De koelkast gaat niet meer goed dicht (ook na reparatie niet meer)
  • De koelkast begint steeds meer energie te kosten, dit laat zien dat hij heel hard zijn best moet doen om de spullen in jouw koelkast koel te houden 

 

Ben je van plan een tweedehands koelkast te kopen en wil je de leeftijd van deze koelkast achterhalen? Zolang het etiket nog te vinden is op de koelkast (dit kan een sticker zijn, maar is ook soms erop gestempeld) kun je erachter komen hoe oud de koelkast ongeveer is. 

Levensduur van je koelkast verlengen

Wil je dat jouw koelkast nog lang meegaat? Dan is het belangrijk om je koelkast te onderhouden. Wij hebben wat tips voor je waarmee jij de levensduur van je koelkast verlengt en zo nog voor een lange tijd van de koelkast geniet. 

  • Ontdooi de vriezer regelmatig
  • Stel de temperatuur van de koelkast in tussen de 3 en 4 graden
  • Stel de temperatuur van de vriezer in op -18 graden
  • Reinig de condensorspoelen en houd deze stofvrij 
  • Houd het afdichtingsrubber goed schoon, reinig deze regelmatig
  • Houd ventilatieopeningen vrij
  • Vermijd warmtebronnen, plaats de koelkast niet in de zon of naast een verwarming
  • Maak gebruik van de ruimte in je koelkast, een goed gevulde koelkast kost minder energie dan een lege koelkast

 

Wil je nog meer advies omtrent koelkasten, zoals hoe je een koelkast vervoert of hoe je een koelkast schoonmaakt? Lees dan onze diverse advies-artikelen en leer meer.