Koelkast kapot? Dit zijn de problemen en oplossingen!

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Je wilt een heerlijk koel drankje halen, maar het lauw. Of je komt thuis na je werk en het is tijd om te koken, maar de koelkast is niet koud! Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw koelkast kapot is. Denk je dat jouw koelkast kapot is? Doe er zo snel mogelijk wat aan! Voordat je het weet is de vriezer ontdooit en je eten bedorven. Dat willen we natuurlijk niet. 

 

Maar hoe weet je of de koelkast kapot is?

Wil je de oorzaak weten van je kapotte koelkast? Heeft je koelkast een storing en weet je niet wat je moet doen? Lees vooral verder! We zullen verschillende problemen bespreken, daar lees je hieronder meer over.

Koelkast problemen oplossen

Je kunt verschillende problemen tegenkomen wanneer je koelkast het niet doet:

  • Je koelkast slaat niet aan
  • De koelkast koelt niet meer
  • Het vriesvak ontdooid
  • Water onder de koelkast
  • De koelkast stinkt

Geen zorgen: de meeste problemen betekenen niet dat je koelkast kapot is. Vaak is er een ander probleem wat je eerst kunt oplossen, of er is een onderdeel wat je kunt laten repareren. We gaan de problemen één voor één langs en vertellen waar je op moet letten en hoe je het probleem op kunt lossen.

Probleem: de koelkast koelt niet meer

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om na te gaan of de koelkast kapot is wanneer deze niet meer koelt.

Licht en geluid

Controleer het geluid van de koelkast en of het lampje aangaat. Op deze manier kun je checken of de koelkast nog wel stroom krijgt. Hoor je niets en gaat er geen lampje aan? Check dan eerst de stroom. Wie weet is er een stop doorgeslagen in de meterkast. Probeer hetzelfde stopcontact ook eens met een andere apparaat te gebruiken om te checken of er iets mis is. Hoor je wel het normale gezoem en gaat het lampje van je koelkast gewoon branden? Dan is er wat anders aan de hand.

Luchtcirculatie

Heb je een koelkast die koelt via luchtcirculatie? Controleer dan of de luchtcirculatie nog wel goed is. Een koelkast slaat namelijk niet aan bij een defecte condensor ventilator. Bekijk daarom de ventilator. Als deze niet draait is de luchtcirculatie niet goed en koelt de koelkast ook niet naar behoren.

Thermostaat 

Wanneer de koelkast niet koelt is het ook goed om twee varianten van de thermostaat te checken. Eerst die van het huis. Een koelkast koelt namelijk niet goed wanneer deze in een te koude ruimte staat. Door de thermostaat in de ruimte wat hoger te zetten, kun je kijken of de koelkast weer aanslaat. 

Een koelkast heeft zelf ook een thermostaat. Deze regelt de temperatuur binnen de koelkast. Je kunt de koelkast op een hogere stand zetten om te kijken of deze zo meer koelt. Wanneer de thermostaat van de koelkast kapot is, koelt de koelkast niet op de juiste temperatuur, of niet constant. Daardoor kan het lijken alsof de koelkast kapot is. De thermostaat zou zomaar eens de oorzaak kunnen zijn.

Compressor

Als de compressor van de koelkast kapot is, dan slaat de koelkast niet aan. Er is een simpele manier om te checken of de compressor kapot is: de stekker van de koelkast uit het stopcontact halen. Wacht vijftien minuten en stop de stekker weer terug in het stopcontact. Als je een klik hoort van de compressor die aanslaat, en ‘m daarna hoort draaien, dan weet je dat de compressor nog werkt.

Koelt de koelkast niet meer, maar de vriezer wel? 

Als de vriezer gewoon z’n werk doet en beneden het vriespunt blijft, maar de koelkast niet koelt, dan kunnen er verschillende oorzaken zijn. Dit ligt aan het type koelkast dat je hebt.

Heb je een koelkast met een verdamper ventilator? Dan is de kans groot dat er iets mis is met de ventilator. De verdamper ventilator verspreid namelijk de koude lucht het koelvak van de koelkast, niet het vriesvak. 

Hebben het vriesvak en het koelvak allebei een aparte thermostaat? Het kan zijn dat er dan alleen iets mis is met de thermostaat van de koelkast. Bij een kapotte thermostaat hoef je niet gelijk een nieuwe koelkast aan te schaffen. Een thermostaat kan vervangen worden. Of door jezelf, of door een reparateur.

Probleem: vriesvak ontdooit

Als het vriesvak van je koelkast ontdooit, betekent dat niet dat de koelkast kapot is. Dat heeft namelijk ook te maken met de temperatuur buiten het vriesvak.

Niet alle koelkasten zijn bestand tegen een temperatuur van lager dan 10 graden Celsius. Wanneer de koelkast in een ruimte staat die kouder is dan 10 graden, kan deze meer moeite hebben met koelen. Omdat veel koelkasten vaak maar één thermostaat hebben, is de kans groot dat het vriesvak samen met de koelkast uitslaat. Zeker als buiten écht koud wordt, als het bijvoorbeeld vriest. In dat geval kan het vriesvak van de koelkast ontdooien.

Probleem: water onder de koelkast

Ligt er een plas water onder de koelkast of ligt er water onderin de koelkast? De meest voorkomende oorzaak hiervoor is het afvoergaatje achterin de koelkast dat verstopt is. Het is de afvoer voor de condens van de koude lucht. Als deze verstopt zit, kan het nergens heen. Mocht er water in de koelkast liggen, of onder de groentela, dan betekent dit niet gelijk dat de koelkast kapot is, of dat je een groot probleem hebt. Door het afvoergaatje goed schoon te maken is de kans groot dat je het probleem al verhelpt.

Het is wat voor de hand liggend, maar let er ook goed op dat de deur van de vriezer volledig dicht is. Zeker op een warme dag kan er anders snel water onder de koelkast gaan liggen.

Probleem: de koelkast stinkt 

Bij een koelkast die stinkt weet je dat er iets niet goed gaat.

Koelkast stinkt oorzaak

Een koelkast stinkt vanwege de aanwezigheid van bacteriën. En die zijn er nou eenmaal. Want er liggen verschillende soorten etenswaren in je koelkast, van verschillende versheid. Soms in verpakking, soms zonder verpakking, soms net een paar dagen te lang… Daarnaast knoei je af en toe wel eens en blijven er vast ook wel kruimels en dergelijke liggen, met name de plekjes waar je moeilijker bijkomt.

Je koelkast stinkt. Wat te doen? Soms is het antwoord eenvoudiger dan je denkt: je koelkast goed schoonmaken. En er voor zorgen dat je het eten beter verpakt wanneer je het in de koelkast plaatst. Zorg er wel voor dat je de koelkast volledig leegmaakt wanneer je de koelkast gaat schoonmaken.

Vergeet de binnendeur en het meest verre hoekje achterin ook niet. Vergeet ook niet flessen en andere verpakkingen die er lang in staan (van sauzen bijvoorbeeld) schoon te maken. 

 

Koelkast stinkt aan de achterkant.

Blijft de geur na het schoonmaken nog steeds hangen? Aan de achterkant van de koelkast zit boven de compressor een bakje met dooiwater. Dat dooiwater verdampt weer door de warmte van de compressor. Als daar lang vies water in heeft gezeten, kan het gaan stinken. Probeer dit bakje goed schoon te maken, of zoek een vervangend bakje wanneer het schoonmaken geen nut meer heeft.

 

Als een inbouw koelkast stinkt, hoef je je geen zorgen dat dit bakje niet bereikbaar is, die zit dan vaak op een andere plek, waar je het alsnog kunt schoonmaken.

 

Koelkast kapot 

Een stinkende koelkast, hoeft dus geen kapotte koelkast te zijn! Wel vereist het wat schoonmaken, en een scherp oog (en neus) om erachter te komen waar de geur vandaan komt.

Andere koelkast problemen?

 

Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw koelkast een specifiek probleem heeft wat we niet hebben besproken. Daarom raden we je aan om de handleiding van de koelkast te raadplegen voor jouw probleem. Een andere oplossing is om een reparateur te bellen of om de website van het product of winkel waar je het product hebt gekocht direct te benaderen. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat reparatie of vervanging van het product de enige oplossing is. Lees ook onze blog over het plaatsen van een koelkast in de schuur of garage.

Koop jouw tweedehands koelkast bij Welhof

Tijd voor een nieuwe koelkast? Koop een tweedehands, refurbished of outlet koelkast bij Welhof. Welhof is dé specialist in tweedehands witgoed. Bij Welhof vind je een groot aanbod met een groot voordeel. Zowel online als in ons magazijn in Amsterdam aan de Hornweg 60.