Wat kun je doen aan een koelkast die geluid maakt?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Koelkasten maken altijd geluid. De een misschien wat meer dan de ander. Gelukkig is het meestal geen probleem. Brommen, tikken, knallen, borrelen, piepen, ratelen of fluiten: het betekent dat jouw apparaat z’n werk goed doet. Als je koelkast écht herrie of lawaai maakt, heb je er misschien wel last van en wil je er toch iets aan doen. Ontdek wat de geluiden uit jouw koelkast betekenen en hoe je ze vermindert.

Koelkast-lawaai verminderen

Je wilt het geluid van je koelkast verminderen. Maar hoe doe je dat zonder de werking van het apparaat in de weg te zitten? Probeer de onderstaande tips eens uit!

 

Met deze tips kun jij het koelkast-lawaai verminderen: 

  • Maak je koelkast schoon
  • Zet je koelkast op en plek die niet te koud, te warm of te vochtig is
  • Zorg ervoor dat je koelkast 5 centimeter van de muur/het aanrecht/andere voorwerpen in huis af staat
  • Zet je koelkast waterpas
  • Vul je koelkast met koud eten (en laat restjes dus eerst afkoelen)
  • Zet je koelkast op een plek waar je geen last hebt van het geluid
  • Let bij de aanschaf van een nieuwe koelkast op het aantal dB (hier geldt: hoe lager, hoe minder geluid)

 

Verschillende geluiden van een koelkast

Koelkasten maken verschillende soorten geluiden. Wil je weten waar het specifieke geluid van jouw apparaat vandaan komt? Lees dan nog even verder. 

Brommend/zoemend geluid

Bromt of zoemt jouw koelkast? Dat is niet meer dan normaal. In iedere koelkast zit namelijk een motor met een compressor - en als die aan het werk zijn, hoor je dat. Bij oudere modellen is dit geluid opvallender dan bij nieuwere exemplaren. 

Knallend geluid

Als de ventilator in je koelkast niet goed is uitgelijnd, kan dit een knallend geluid veroorzaken. Volgen de knallen snel achter elkaar én houdt het geluid maar niet op? Dan is het verstandig om een expert om hulp te vragen. 

Borrelend geluid

Koelkasten kunnen ook een beetje borrelen. In dit geval hoor je het koelmiddel dat door het apparaat circuleert. Ook dit geluid hoort er dus gewoon bij. 

Tikkend geluid

Ook als je koelkast een tikkend geluid maakt, is er niks aan de hand. In het koelsysteem zit namelijk metaal, en dat zet uit bij warmte en krimpt bij kou. Je kunt dit met het blote oog niet zien, maar het tikkende geluid komt door het uitzetten of het krimpen. Hartstikke normaal dus. 

Piepend geluid

Piepende of fluitende geluiden wijzen soms wél op een probleem in je koelkast. Al helemaal als ze plots zijn ontstaan. Een piepend geluid kan namelijk veroorzaakt worden door een versleten ventilatiemotor. Dat kan op zich geen kwaad, maar het betekent wel dat dat onderdeel snel aan vervanging toe is. 

Ratelend geluid

Maakt jouw koelkast een ratelend (of trillend) geluid? Dan komt dit uit de leidingen van het koelsysteem. Ook dat is niks om je zorgen over te maken. Het betekent gewoon dat je apparaat z’n werk goed doet. Als je koelkast écht hard trilt, kun je altijd even checken of ‘ie wel stabiel en waterpas staat. Dit regel je met de verstelvoetjes onderaan het apparaat. 

Werkt dit niet? Kies dan een stille koelkast!

Heb je last van het geluid uit je koelkast én lukt het je niet dit te verminderen? Dan is het misschien eens tijd een nieuwe, stille koelkast aan te schaffen. De modellen die in de afgelopen 5 jaar zijn geproduceerd, zijn bijna allemaal koelkasten zonder geluid. Amerikaanse koelkasten, koelvriescombinaties of tafelmodel-koelkasten: je hebt genoeg keus!


Meer weten over de levensduur van je koelkast? Je leest er alles over in onze andere blog!