Hoeveel energie en stroom verbruikt jouw magnetron?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Brood ontdooien, een maaltijd opwarmen of boter snel laten smelten: met een inbouwmagnetron of vrijstaande magnetron krijg je het makkelijk en snel voor elkaar. Maar hoeveel energie en stroom verbruikt een magnetron eigenlijk? Ontdek alles over energiezuinige magnetrons en maak je portemonnee én de planeet blij. 

Hoeveel verbruikt jouw magnetron? 

Het stroomverbruik of energieverbruik van jouw magnetron hangt af van het model - en ook van hoe oud dit model is. Twijfel je tussen een solo (vrijstaande) magnetron en een combimagnetron? De soorten hebben beide voor- en nadelen, maar een combimagnetron is toch echt het meest zuinig in gebruik. Wij vertellen je alles wat je moet weten, zodat jouw keuze straks zo klaar als een klontje is. 

Hoeveel verbruikt een solo magnetron?

Het verbruik van solo magnetrons per jaar ligt lager dan dat van ovens of fornuizen. Als het om energie en stroom gaat, kun je dus beter maaltijden bereiden met een magnetron dan op andere manieren. Dat scheelt je ook nog eens geld. Wil je voor de meest duurzame optie gaan? Dan kies je echter voor een combimagnetron. 

Hoeveel verbruikt een combimagnetron?

Het verbruik van een combimagnetron is relatief laag. Dat komt doordat je een combimagnetron ook als oven kunt gebruiken. Niet om sterrenmaaltijden in te maken, maar wel om broodjes of een diepvriespizza in af te bakken. Combimagnetrons zijn vaak wel duurder dan solo magnetrons. De oplossing? Kies voor een tweedehands of refurbished combimagnetron voor in je keuken

Alles over het vermogen van jouw magnetron 

In het algemeen geldt: hoe groter het magnetron vermogen, hoe hoger het energieverbruik. Dit vermogen wordt ook wel wattage genoemd, uitgedrukt in watt. De standaard magnetron voor in huis heeft een vermogen tussen de 800 en 1800 watt. Het specifieke magnetron wattage vind je vaak in het instructieboekje van je apparaat of op het energielabel. Kun je het niet vinden? In de tabel hieronder staan de meest voorkomende capaciteiten en bijbehorende wattages weergegeven. 

Capaciteit

Wattage

0.6 - 0.7 m³

500 - 700 watt

0.9 m³

900 watt

1.1 m³

1000 watt

1.6 m³

1100 watt

2 m³

2000 watt

Hoeveel kost jouw magnetron verbruik per jaar?

Het is natuurlijk logisch dat je energierekening hoger wordt naarmate je meer verbruikt. Maar hoeveel kost het je nu precies? Als we het over magnetrons hebben, valt dat nog mee. Dat komt doordat magnetrons eten snel én efficiënt opwarmen. Je hebt dus niet veel tijd nodig om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. 

Je kunt het verbruik en de kosten van jouw magnetron makkelijk berekenen. Dat doe je door het aantal watt om te zetten in kilowatt (delen door 1000) en dit getal te vermenigvuldigen met het aantal uur dat je ‘m gebruikt. De uitkomst vermenigvuldig je weer met de huidige energieprijzen en voilà!

Voorbeeld

In september 2022 kostte 1 kWh € 0,71. Stel je voor dat je jouw magnetron iedere dag 20 minuten (= 0,33 uur) gebruikt op 800 watt (= 0,8 kW). Dan komt je rekening neer op: 0,8 kW x 0,33 h x € 0,71 = € 0,19 per dag. Vermenigvuldig dit met 365 dagen en je komt uit op € 68,42 per jaar.

Besparen op je energierekening? Dat doe je zo! 

Door minder energie te verbruiken bespaar je kosten én leef je zuiniger. Maar hoe doe je dit? Met deze tips voor je magnetron wordt het al een stuk simpeler. Succes! 

  1. Ontdooi brood, restjes en andere bevroren etenswaren op een laag vermogen. Een hoge wattage is dan namelijk helemaal niet nodig. 
  2. Roer het eten tijdens het opwarmen een paar keer door. Zo verwarmt het sneller én wordt de warmte gelijk verdeeld. 
  3. Heb je een magnetron van 10 jaar of ouder? Trek dan (waar mogelijk) de stekker eruit als je ‘m niet gebruikt. Oude magnetrons verbruiken in de standby-stand namelijk heel wat energie. Bij nieuwere magnetrons is dit gelukkig niet het geval.

Meer weten over het energieverbruik van de apparaten in jouw keuken? Lees meer in onze andere blogs over magnetrons, zoals je magnetron schoonmaken, eten opwarmen in de magnetron of hoe werkt een magnetron?