Is het tijd om je waterkoker te ontkalken?

Geniet je regelmatig van een kop thee, koffie uit de French Press, of een pan vol pasta? Grote kans dat een waterkoker onmisbaar is in je keuken. Met regelmatig gebruik is het ook onvermijdelijk dat je kalkaanslag in je waterkoker vindt. Daarom is het handig om eens in de zoveel tijd je waterkoker te ontkalken. Maar hoe ontstaat die kalk eigenlijk? Kan het kwaad? En vooral: hoe maak je je waterkoker weer schoon? Met de juiste informatie, tips en truckjes is het ontkalken van je waterkoker heel simpel! 

 

Alt tag: Waterkoker ontkalken | Welhof NL

 

Waarom moet je je waterkoker ontkalken?   

Met een waterkoker kook je in een mum van tijd heerlijke koppen thee en koffie. En in principe vraagt je waterkoker niet om veel onderhoud. Wel kan het zijn dat je na verloop van tijd wat kalk in je waterkoker ontdekt. Kalk, oftewel calcium, zit standaard in ons kraanwater. Tijdens het koken van het water, verhardt je de kalk en blijft deze achter als kalkaanslag in je waterkoker. Bij een glazen waterkoker, merk je deze aanslag al snel op. Heb je een metalen waterkoker of fluitketel? Grote kans dat je kalk dan pas opmerkt als er een kalkschilfer in je theekop drijft. Gelukkig is kalk in je waterkoker niet schadelijk of ongezond, je kan het prima opdrinken. Maar die harde stukjes kalk zijn nou ook niet echt een delicatesse. Daarnaast geleid door teveel kalk de warmte minder goed, hierdoor duurt het dus langer voor je water kookt. Kalk in je waterkoker kan je niet echt voorkomen. Maar door je waterkoker regelmatig te ontkalken, zorg je er wel voor dat je minder of geen last hebt van kalkaanslag. En met een paar huishoudelijke truckjes is het ook nog erg makkelijk. 

Waterkoker ontkalken met azijn of citroen    

Er bestaat een heel scala aan snufjes en schoonmaakmiddelen die beloven je waterkoker te ontkalken. Dat doen ze vaak ook. Maar het kan ook economischer en duurzamer, met producten die je vaak al in huis hebt. Probeer een je waterkoker schoon te maken met schoonmaakazijn, of citroensap. We leggen je uit hoe je dat doet. 

Waterkoker schoonmaken met schoonmaakazijn 

Als het op schoonmaken aankomt, is schoonmaakazijn een soort wondermiddel. Je kan er je oven of wasmachine mee schoonmaken, je ramen laten en glanzen, frituurluchtjes verwijderen en dus ook je waterkoker mee ontkalken. Geen schoonmaakazijn? Dan kan je zelfs wittewijnazijn gebruiken. Hoewel wittewijnazijn minder effectief is, is het eetbaar en daardoor veiliger. Je waterkoker schoonmaken met azijn doe je als volgt:  

 

  • Vul je waterkoker met een 50/50 mengsel van water en schoonmaakazijn.
  • Laat je waterkoker koken. 
  • Laat je brouwsel een paar minuten afkoelen en giet het dan weg. 
  • Spoel je waterkoker goed af met koud water om azijnsmaak in je thee te voorkomen. 
  • Veeg de binnen- en buitenkant van je waterkoker schoon met een microvezeldoekje. 

Waterkoker schoonmaken met citroensap 

Als je geen schoonmaakazijn in huis hebt, of op zoek bent naar een 100% natuurlijk alternatief, dan is citroensap een uitkomst. Het zuur van citroensap werkt namelijk ongeveer hetzelfde als dat van schoonmaakazijn. Hierdoor kan je je waterkoker gemakkelijk ontkalken met citroen. Je waterkoker schoonmaken met citroensap doe je zo: 

  • Pers 3 citroenen uit of kies voor een kant-en-klaar flesje citroensap.
  • Giet het citroensap in je waterkoker en vul aan met water. 
  • Laat je waterkoker koken. 
  • Laat je brouwsel een paar minuten afkoelen en giet het dan weg. 
  • Spoel je waterkoker af met koud water.
  • Veeg de binnen- en buitenkant van je waterkoker schoon met een microvezeldoekje. 

 

Alt tag: Schone waterkoker | Welhof NL

Waterkoker ontkalken met vaatwastablet of rijst

Het kan zijn dat citroensap of schoonmaakazijn niet effectief genoeg zijn, of dat je simpelweg geen zin hebt om te spelen met zure vloeistoffen. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen. Je kan er voor kiezen je waterkoker te ontkalken met een vaatwastablet… of zelfs met rijst! Grote kans dat je een van beide al in huis hebt. 

Waterkoker schoonmaken met een vaatwastablet

Wil je je waterkoker schoonmaken met een vaatwastablet? Simpele vaatwastabletten zijn hiervoor het beste. Je hebt namelijk maar een klein stukje vaatwastablet nodig, dus capsules of gel-tabletten zijn minder handig. Je waterkoker ontkalken met een vaatwastablet doe je als volgt. 

 

  • Breek een klein stukje (ongeveer 1/8ste) van je vaatwastablet en doe het in de waterkoker.
  • Vul je waterkoker aan met water.
  • Laat je waterkoker koken. 
  • Laat je brouwsel een paar minuten afkoelen en giet het dan weg. 
  • Spoel je waterkoker af met koud water om zeepsmaak in je volgende kopje thee te voorkomen.
  • Veeg de binnen- en buitenkant van je waterkoker schoon met een microvezeldoekje. 

Waterkoker schoonmaken met rijst 

We zijn aangekomen bij verreweg het meest verrassende schoonmaakmethode voor je waterkoker: ontkalken met rijst! Deze methode vergt iets meer aandacht, maar is 100% natuurlijk en voorkomt dat ongewenste azijn of zeepsmaken achterblijven in je waterkoker. Let bij deze methode wel op dat je de waterkoker niet kookt! Anders zit je met een lading plakkerige rijst opgescheept. Je waterkoker ontkalken met rijst doe je als volgt: 

 

  • Gooi een handvol rijst in je waterkoker. 
  • Vul aan met lauwwarm water. 
  • Laat het geheel even weken.
  • Schud je waterkoker goed heen en weer. Tip: doe dit boven de wasbak om spetters in je keuken te voorkomen.
  • Spoel je waterkoker af met koud water.
  • Veeg de binnen- en buitenkant van je waterkoker schoon met een microvezeldoekje. 

 

Hoe vaak moet je je waterkoker ontkalken? 

Of je nou kiest voor schoonmaakazijn of rijst, het is handig om je waterkoker met enige regelmaat te ontkalken. Zo voorkom je grote kalkaanslag, houd je je thee fris en blijft je waterkoker er glanzend uitzien. Hoe vaak je je waterkoker moet ontkalken, hangt af van wat voor model je hebt, hoe vaak je hem gebruikt en hoe hard je drinkwater is. Over het algemeen raden we aan je waterkoker eens in het kwartaal te ontkalken. Heb je geen zin om vaak schoon te maken, maar geniet je wel iedere dag van een flink aantal koppen thee? Houd gekookt water dan warm in een thermoskan. Hierdoor hoef je je waterkoker minder vaak te gebruiken, waardoor je kalkaanslag afremt en ook nog energie bespaart! 

Daarnaast zul je een metalen waterkoker minder vaak schoonmaken dan een glazen variant, simpelweg omdat de kalk minder opvalt. Veel waterkokers hebben ook een kalkfilter, wat voorkomt dat er kalkschilfers in je thee of andere dranken vallen. Hierdoor heb je niet per se minder kalkaanslag, maar wel minder last ervan.