Alles over wasprogramma's

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Zoals je waarschijnlijk wel weet heeft een wasmachine verschillende standen. Deze standen zijn de programma’s die een wasmachine kan draaien. Alhoewel het soms verwarrend kan zijn wat welk programma precies doet, helpen de wasprogramma’s om je was zo precies mogelijk te wassen. Want niet alle was is hetzelfde: de kleding die je naar de gym draagt moet je op een andere manier behandelen dan een wollen trui. 

Om je een beter beeld te geven van de meest voorkomende wasprogramma’s, kun je er in dit artikel alles over lezen. Zo gaat je kleding langer mee en hoef je niet eerst fouten te maken voordat je weet hoe het werkt. We beginnen met de eerste stap: weten welke wasprogramma’s er zijn.

Welke wasprogramma’s zijn er?

Welk wasprogramma je me moet kiezen, hangt af van de kleding die je op dat moment wilt wassen. Als je regelmatig de wasmachine aanzet, kan het verstandig zijn om je was in te delen op soort was. Als je de verschillende wasprogramma’s hieronder bekijkt, krijg je waarschijnlijk al een idee op welke manier je je was kunt indelen. De verschillende wasprogramma’s zijn:

  • Katoen wasprogramma
  • Synthetisch wasprogramma
  • Gemengd wasprogramma
  • Fijn wasprogramma
  • Wol wasprogramma
  • Sport wasprogramma

 

Daarnaast zijn er nog een aantal aanvullende wasprogramma’s. Hieronder bespreken we elke wasmachine stand apart met informatie over welke kleding bij welke wasstand past.

Katoen wasprogramma

Het katoen wasprogramma is het programma voor katoen en linnen wasgoed. Je kun het zien als het standaard wasprogramma voor je wekelijkse wasjes. De kans is groot dat het meeste van je dagelijkse kleding van katoen of een katoenmix gemaakt is, zoals je t-shirts, spijkerbroeken en sokken. 

Met het katoenprogramma van je wasmachine kun je natuurlijk nog wel de centrifugestand kiezen. Hoe harder de wasmachine centrifugeert, hoe droger je kleding uit de wasmachine komt. Een hogere centrifuge stand slijt je kleding wel sneller.

Katoen is een stugge stof. Omdat niet alle andere stoffen even stevig zijn, is het wasprogramma katoen niet zo geschikt voor al je kleding. We raden je aan om bepaalde was, zoals wol of sportkleding apart te wassen. 

Op hoeveel graden handdoeken wassen? 

Als je als gezin wekelijks veel handdoeken gebruikt, kun je deze apart wassen, of samen met je beddengoed. Om hygiënische redenen kun je handdoeken en beddengoed het beste op 60 graden of hoger wassen. Katoenen kleding zoals t-shirts, overhemden en broeken kun je beter op een 30 of 40 graden wassen.

Synthetisch wasprogramma 

Een synthetisch wasprogramma is speciaal ontworpen voor synthetische stoffen zoals acryl, nylon en polyester. Meestal was je synthetische stoffen op 30 of 40 graden. Tijdens een synthetisch wasprogramma centrifugeert de trommel minder hard, om kreukels te voorkomen.

Gemengd wasprogramma 

Het gemengde was programma is speciaal ontworpen om verschillende soorten stoffen tegelijk te wassen. Bij gemengde was kun je denken aan synthetische stoffen en katoen samen. Zo hoef je niet voor kleine hoeveelheden was een apart programma te draaien. Om voorzichtig met je kleding om te gaan is dit programma ontworpen voor een halve trommel en draait het op een lagere centrifugestand.

Een bonte was programma kan gebruikt worden als je veel kleding van verschillende kleuren tegelijk wast, zonder dat ze kleur verliezen. (Dit betekent trouwens niet dat je op deze stand je witte was bij je gekleurde was kunt doen.) 

Fijn wasprogramma 

Een fijn wasprogramma is voor kwetsbare stoffen, zoals zijde of viscose. Omdat het fijne was programma ook lager centrifugeert kun je het ook gebruiken voor wol als jouw wasmachine geen apart wolprogramma hebt. 

Fijne was betekenis

Fijne was is wasgoed wat te kwetsbaar is om in een normaal, katoenprogramma te draaien. Katoen is een stevige stof. Als je fijne was in het zelfde programma zou draaien, zou het beschadigen. En dat is natuurlijk zonde.

Wol wasprogramma 

Het wolwasprogramma is een apart wasprogramma wat voorzichtiger met je wollen kleding omgaat. Alhoewel wol een stevige stof is, zorgt de manier waarop het geweven of gebreid is ervoor dat het voorzichtig gewassen moet worden om het niet te beschadigen. 

Het wolprogramma van je wasmachine gebruikt een lagere temperatuur zodat de wol niet krimpt. Het centrifugeert op een lagere stand, zodat de gebreide kleding niet uit elkaar getrokken wordt door het gewicht van het water. Wanneer je wollen kleding wast kun je dit het beste doen op een lage temperatuur. In ieder geval niet hoger dan 30 graden. Dit geldt voor alle wolsoorten.

Wollen trui wassen

Zorg ervoor dat je je wollen trui op het wolprogramma van je wasmachine wast. Was de trui niet op meer dan 30 graden. Gebruik – als je dat in huis hebt – speciaal wolwasmiddel of fijnwasmiddel. Leg de wollen trui na het wassen plat op je droogrek of op een handdoek. Hang de trui niet uit aan een hanger. Aan een hanger rekt de trui door het gewicht uit.

 

Tip: maak niet de fout om wollen kleding na een wol wasprogramma in de droger te stoppen. Daar zal een wollen trui flink van krimpen!

Sport wasprogramma 

Een sport wasprogramma is voor – uiteraard – speciaal ontworpen voor je sportkleding. Net als bij een synthetisch programma, zal een wasprogramma voor sportkleding minder hard centrifugeren om de kleding niet te beschadigen. Daar komt nog bij dat het ook kreukels voorkomt. Als je een apart programma hebt om sportkleding te wassen, kan het zijn dat er extra goed gespoeld wordt om zelfs je zweterige kleding goed schoon te krijgen.

Aangezien er geen apart outdoor programma op je wasmachine te vinden is, is het sportprogramma vaak ook geschikt voor je outdoorkleding. Net als bij sportkleding is je outdoorkleding gemaakt van synthetische stoffen. Het kan dezelfde soort eigenschappen hebben, zoals dat het sneldrogend is. Met het sportprogramma zorg je ervoor dat het op de juiste manier gewassen wordt.

Aanvullende wasprogramma’s

Naast alle wasprogramma’s hierboven kun je soms nog andere wasprogramma’s tegenkomen. Hieronder een aantal aanvullende programma’s, kort uitgelegd:

  • Opfrissen: Dit is een kort wasprogramma wat je kleding even opfrist. Het duurt meestal 15 tot 30 minuten en is geschikt voor een kleine lading. Het is te kort om je kleding echt schoon te krijgen.
  • Anti-kreuk: Het anti-kreuk wasprogramma draait op een lager toerental en is een kreukherstellend wasprogramma.
  • Voorwas: Heb je hardnekkige vlekken in je kleding? Gebruik dan voorwas op je wasmachine. Daarna kun je een volledig wasprogramma draaien voor een schoon resultaat.
  • Eco: Het eco wasprogramma is een zuinigere stand. Het wast meestal op een lagere temperatuur (30 of 40 graden) en gebruikt minder energie dan een normaal wasprogramma op dezelfde temperatuur.
  • Jeans: jeans zijn natuurlijk van katoen, maar toch hebben sommige wasmachines een wasprogramma voor spijkerbroeken. Spijkerbroeken zijn namelijk een dikke stof, maar kunnen ook een donkere wassing hebben die op andere kleding kan afgeven. Met het jeansprogramma was je ze op een veilige manier die je spijkerbroeken langer mooi houdt.
  • Anti-allergie: Het anti allergie wasprogramma wast op hogere temperatuur en heeft meer spoelbeurten. Zo worden pollen of dierenharen rigoureus uit je kleding gewassen.

Centrifuge

Als laatste is er nog het centrifugeren van een wasmachine. Het centrifugeren is de snelheid waarop de wasmachine ronddraait. Hoe hoger de centrifugestand, hoe droger je kleding uit de was komt. Een hoge centrifugestand is  zwaar voor je kleding. Het slijt er sneller door. Een delicaat programma zal dus een lagere centrifugestand hebben. Bij de meeste programma’s, kun je dit zelf selecteren, met uitzondering van een wolprogramma of het fijnwasprogramma.

Koop bij Welhof een tweedehands wasmachine

Is het tijd om je wasmachine te vervangen? Bij Welhof zit je goed. Want Welhof is dé specialist in tweedehands witgoed. Van tweedehands tot outlet, bij Welhof vind je een groot aanbod aan tweedehands wasmachines met een scherpe prijs.