Wasmachine schoonmaken en ontkalken doe je zo!

Je wasmachine schoonmaken? Ja, zeker! Het apparaat dat jouw wasgoed schoonmaakt, heeft zo nu en dan ook een eigen goede wasbeurt nodig. In dit artikel lees je meer over het schoonmaken van je wasmachine, hoe vaak je een wasmachine moet reinigen en hoe je de wasmachine kunt schoonmaken. 

Hoe vaak moet je jouw wasmachine reinigen?

Heb je last van een stinkende wasmachine? Of hebben jouw kleren na een wasbeurt ineens allerlei vlekken? Dan is het hoog tijd om jouw wasmachine te reinigen. Maar hoe vaak moet je een wasmachine precies reinigen? De vuistregel is 1 à 2 keer per maand.

Wasmachine schoonmaken met azijn, soda of een vaatwastablet?

Er zijn verschillende producten waarmee je jouw wasmachine kunt reinigen. Zo kun je jouw wasmachine schoonmaken met azijn, soda of een vaatwastablet. Draai 1 à 2 keer per maand een kookwas op 90 of 95 graden met azijn, soda of een vaatwastablet. 

Wasmachine schoonmaken met azijn

Wil je jouw wasmachine reinigen met azijn? Dit doe je gemakkelijk door een flinke scheut azijn in de wasmiddellade te gieten. Vervolgens zet je de kookwas aan. De azijn zorgt ervoor dat vet, vuil en kalk razendsnel oplost. 

 

Wasmachine schoonmaken met soda

Met soda (niet baksoda) kun je een wasmachine ook goed schoonmaken. Gebruik niet meer dan een halve kop soda. De soda plaats je in de lege wasmachinetrommel en vervolgens zet je de kookwas aan. 

 

Wasmachine reinigen met een vaatwastablet 

Vaatwastabletten reinigen jouw wasmachine ook grondig. Vaatwastabletten zijn goed in het bestrijden van vetluis. Plaats 1 of 2 vaatwastabletten in de wasmiddellade en zet de kookwas aan. Als de kookwas klaar is, is de muffe geur van de wasmachine weer helemaal weg. 

 

Een wasmachine schoonmaken doe je zo!

Wil je jouw wasmachine goed reinigen? Volg dan onderstaand stappenplan. Wij vertellen je hier in een paar stappen hoe je een wasmachine kunt schoonmaken. Zo is jouw wasmachine binnen de kortste keren weer helemaal spik en span. 

Stap 1: Wasmachine rubber schoonmaken

Start het schoonmaken van jouw wasmachine bij de rubberen band die zorgt dat het deurtje goed gesloten blijft. Tussen het rubber en de deur kunnen nogal wat zeepresten en vuil blijven hangen. Verwijder het vuil met een natte doek en wat soda. 

Stap 2: Zeepbakje schoonmaken

Vervolgens ga je door met het zeepbakje van de wasmachine schoonmaken. Bij de meeste wasmachines kun je dit bakje er gemakkelijk uithalen. Deze kun je eenvoudig reinigen met een sponsje en schoonmaakmiddel. 

Stap 3: Binnenkant wasmiddellade schoonmaken

Als het wasmiddelbakje uit de lade is, kun je de binnenkant van de lade schoonmaken. Hier kunnen namelijk ook kalk en zeepresten tussen komen. Dit gedeelte maak je schoon met een doekje. Steek je hand zover mogelijk in het gat en probeer alle kanten goed te reinigen. 

Stap 4: Vul wasmachine met azijn, soda of vaatwastablet

We benoemden al dat je jouw wasmachine kunt reinigen met azijn, soda of een vaatwastablet. Vul de wasmiddellade met een grote scheut azijn of 1 à 2 vaatwastabletten of stop een half kopje soda in de wastrommel. 

Stap 5: Draai een kookwas

Zodra je azijn, soda of vaatwastabletten hebt toegevoegd, kun je starten met het draaien van een kookwas. Deze was is tussen de 90 en 95 graden en dit doe je met een lege wasmachine. 

Stap 6: Buitenkant wasmachine schoonmaken 

Terwijl de kookwas draait, kun je met een sopje de buitenkant van de wasmachine reinigen. Maak de buitendeur schoon en haal ook een doekje over de wasmachineknopjes. Hierna kun je de wasmachine met een droge doek afdrogen. 

Stap 7: Afvloerslang van wasmachine schoonmaken 

De afvoerslang van een wasmachine schoonmaken wordt al gauw vergeten, doordat deze zich vaak bevindt aan de achterkant van de wasmachine op een onhandige plek. Toch is het goed om zowel de buitenkant van de afvoerslang als de binnenkant van de afvoer van de wasmachine schoon te maken. De buitenkant maak je schoon met een sopje. Voor het reinigen van de afvoer van de wasmachine vul je een emmer met kokend water en soda en giet je deze langzaam in de afvoer. Na een aantal minuten is de afvoer schoon en loopt deze goed door. 

Advies: heb je een wasdroger in huis staan? Deze kun je ook gemakkelijk schoonmaken met ons stappenplan hierboven.  

Wasmachine ontkalken

Heeft jouw wasmachine last van kalk? Dan is het verstandig om de wasmachine te ontkalken. Het ontkalken van een wasmachine doe je het beste met azijn. Azijn heeft een krachtige werking en laat kalk goed verdwijnen. Stop de azijn in het zeepbakje en start een kookwas. Hierbij is het belangrijk dat er geen was in de trommel zit. Hierna zul je merken dat de wasmachine schoon en ontkalkt is. Toch nog wat kalk aanwezig? Draai dan een tweede kookwas met azijn.

Vetluis in de wasmachine reinigen en voorkomen

Een vieze geur en vlekken op je kleding worden vaak veroorzaakt door vetluis in een wasmachine. Vetluis is een bacterie dat voorkomt in een warme, vochtige omgeving: jouw wasmachine dus. Om vetluis in een wasmachine te voorkomen, is het van belang regelmatig jouw wasmachine te reinigen met een kookwas. De warme temperatuur van een kookwas (90 à 95) kookt zogezegd de vetluis weg en reinigt de wasmachine. 

 

Is jouw huidige wasmachine aan vervanging toe? Neem dan vooral een kijkje in onze webshop. Bij ons vind je allerlei soorten wasmachines, zoals voorladerwasmachines, bovenladerwasmachines en inbouwwasmachines