Hoe lang gaat een wasmachine mee?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Hoe lang gaat een wasmachine mee? | Welhof NL

Eens in de zoveel jaar koop je een nieuwe wasmachine. Of je nou voor een inbouwapparaat of een was-droogcombinatie kiest: het liefst wil je dat ‘ie zo lang mogelijk meegaat. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Iedere wasmachine heeft een gemiddelde levensduur, variërend van twee tot tien jaar. Toch kun je zelf ook jouw steentje bijdragen. Ontdek alles wat je moet weten om jouw wasmachine zo lang mogelijk optimaal te laten werken. 

Hoe lang gaat een wasmachine gemiddeld mee?

Hoe lang jouw wasmachine precies meegaat, is afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste is het ene apparaat simpelweg duurzamer dan het andere. De gemiddelde levensduur van een wasmachine staat vaak aangegeven in de productomschrijving. Kun je de informatie niet vinden? Dan is het verstandig om te letten op de prijs, het merk en de materialen waarvan het product gemaakt is. Daaruit leid je grofweg af hoe lang je kunt doen met die specifieke wasmachine. Verder heb je zelf ook invloed op hoe lang je wasmachine meegaat. Het aantal wasjes dat je draait is bijvoorbeeld bepalend.

Een wasmachine met bovenlader | Welhof NL

Levensduur van verschillende merken wasmachines

Het moge duidelijk zijn: de ene wasmachine is de andere niet. Ben je benieuwd hoe lang een wasmachine van bijvoorbeeld Miele, Samsung of Beko meegaat? Dat kun je inschatten aan de hand van het merk. Voor alle producten uit ons assortiment geldt dat hun kwaliteit al bewezen is. Je kunt er dus op vertrouwen dat LG, Bosch, Siemens, Samsung én Beko wasmachines nog jaren mee zullen gaan. Ook de levensduur van Miele wasmachines is erg lang. Nog een tip: als je een tweedehands product koopt, kun je eenvoudig achterhalen hoe oud deze is. Bij een AEG wasmachine, bijvoorbeeld, kijk je naar het serienummer op het typeplaatje. Het eerste cijfer is het jaartal; de tweede en derde cijfers duiden op de week. 

De levensduur van jouw wasmachine verbeteren door goede reiniging

De bouwkwaliteit van een wasmachine is van invloed op de levensduur, maar hoe jij er zelf mee omgaat ook. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je het apparaat niet té vol stopt. Ook is het van belang dat je jouw wasmachine af en toe reinigt. Zo’n schoonmaak krijg je gemakkelijk voor elkaar met een speciale wasmachinereiniger, een beetje soda of natuurazijn. Gooi dit in een lege trommel en draai een programma op 90 graden. Hierdoor wordt je wasmachine ontkalkt en verdwijnt het overige vet en vuil. Alleen een frisse machine zorgt voor schone was. 

Wanneer is een wasmachine versleten?

Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: een wasmachine die kapot gaat. Wat nu? Dat jouw apparaat het niet meer doet, betekent niet dat je ‘m meteen hoeft te vervangen. Soms is er bijvoorbeeld een onderdeel stuk dat je eenvoudig kunt vervangen. De meeste problemen herken je snel. Hoe? Als, bijvoorbeeld, een verwarmingselement in je wasmachine kapot is, blijft het apparaat voortdurend koud. Een specialist kan je hierbij helpen. Wanneer een wasmachine écht versleten is, merk je dat meteen. Er is dan niet één functie die het niet meer doet, maar meerdere. Op dat moment weet je dat het tijd is om een nieuwe aan te schaffen. 

Problemen met je wasmachine? Zo los je ze op

Als jouw wasmachine kapot is, kunnen er tal van oorzaken zijn. Het komt vaak voor dat een wasmachineafvoer niet meer goed werkt. Deze kan lekken, stinken, verstopt zitten of overlopen. Als jouw wasmachine slang stinkt, lekt of verstopt zit, kun je dat vaak eenvoudig verhelpen met speciale schoonmaakmiddelen. Bij andere problemen is het raadzaam om een specialist in te schakelen. Die beschikt over de juiste kennis en middelen om jouw wasmachine weer goed te laten werken.