Wasmachine: kapot, storing, stuk of andere problemen?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Is je wasmachine kapot, of zorgt je wasmachine voor andere problemen? Dan snappen we helemaal dat je je zorgen maakt. Dat zijn namelijk problemen waar niemand op zit te wachten. Niemand doet zorgeloos een was in de machine wanneer je telkens een melding van een storing krijgt, maar geen idee hebt waar het vandaan komt.

In dit artikel leggen we je een aantal veelvoorkomende wasmachine problemen uit. Of je wasmachine nu een storing geeft, of je denkt dat er iets stuk is aan je wasmachine: we hebben de oplossing voor je.

Wasmachine problemen oplossen

We zullen een aantal veelvoorkomende problemen langsgaan en uitleggen hoe je de wasmachine problemen kunt oplossen.

  • De wasmachine maakt lawaai of vreemde geluiden
  • De deur van je wasmachine gaat niet open
  • De wasmachine lekt
  • De wasmachine centrifugeert niet
  • De wasmachine geeft een storing

Probleem: wasmachine maakt lawaai of vreemde geluiden

Maakt je wasmachine veel lawaai? Of maakt de wasmachine een raar geluid? Herrie van de wasmachine kan verschillende oorzaken hebben. Zoals een wasmachine die scheef staat, versleten lagers of door kapotte schokbrekers.

Wasmachine maakt bonkend geluid bij centrifugeren

Een veelvoorkomende oorzaak van een bonkend geluid bij het centrifugeren is dat de wasmachine niet waterpas staat. Gelukkig kun je zelf makkelijk de pootjes van de wasmachine verstellen totdat de wasmachine wel recht staat. Je hebt hiervoor wel een waterpas nodig en de meegeleverde sleutel om de pootjes te verstellen.

Trommel wasmachine maakt lawaai

De trommel van de wasmachine hangt aan vier schokbrekers aan de behuizing. Als hier één van is losgekomen of beschadigd is, kan dat voor geluid zorgen. 

Als de lagers versleten zijn moeten deze vervangen worden. Het geluid van kapotte lagers van de wasmachine maken vaak een hoog geluid. 

Wasmachine maakt lawaai bij centrifugeren

Wanneer er te veel kleding in de wasmachine zit, of de kleding niet goed verdeeld is, kan dat voor herrie zorgen tijdens het centrifugeren. Verdeel de kleding goed in de trommel wanneer je de kleding er in doet.

Probleem: Wasmachine deur gaat niet open

Geeft je wasmachine een storing aan over de deur of merk je zelf dat de wasmachine deur niet open gaat? Als de wasmachinedeur niet opengaat, dan is dat vaak vanwege een kapotte deurvergrendeling. Gelukkig kan het deurslot vervangen worden. Vaak kun je de deur van de wasmachine ook handmatig openen.

Een andere oorzaak waarom de deur van een wasmachine niet open gaat, is niet vanwege dat de wasmachine deur kapot is. Ook als het water niet goed wordt afgepompt, omdat de pomp bijvoorbeeld verstopt zit, kan de deur niet openen. Maak het filter schoon voor de volgende wasbeurt. 

Probleem: Wasmachine lekt

Krijg je een foutmelding van lekkage of merk je dat de wasmachine lekt? Sluit direct het water af en haal de wasmachine van de stroom als je merkt dat de wasmachine lekt. 

Als de wasmachine bij de deur lekt, kan het rubber versleten zijn, of de deur sluit niet goed omdat de trommel te vol zit. Check ook of geen kledingstuk of ander wasgoed tussen de deur zit.

Een lekkage kan ook het gevolg zijn van een beschadigd manchet of blokkade van de watertoevoer of afvoer. Kijk goed waar wasmachine water lekt. Bekijk de filter en ook de afvoer en de slangen van de wasmachine. Als één van deze onderdelen verstopt zit met vuil of stof van de was, kan het water niet goed wegstromen en verstopt de wasmachine

Wasmachine lekt aan onderkant

Als de wasmachine water lekt aan de onderkant is de kans groot dat de bodemplaat van de wasmachine lekt. Dit hoeft geen serieus probleem te zijn en kan ook een gevolg zijn van te veel wasmiddel. Door de stekker uit het stopcontact te halen en de wasmachine te kantelen kan het water eruit lopen. Als dat gebeurt zou je de voorste pootjes op iets van een plank of een andere ondersteun moeten zetten zodat al het water er uit kan lopen. Laat de wasmachine daarna een dag drogen.

Probleem: Wasmachine centrifugeert niet

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom een wasmachine niet centrifugeert. Wanneer een wasmachine niet kan centrifugeren betekent dat niet dat de wasmachine kapot is. Er kunnen een aantal andere oorzaken voor zijn:

  1. De pompfilter is verstopt. Gelukkig is dit redelijk makkelijk te verhelpen en kun je de filter zelf schoonmaken.
  2. De trommel draait niet meer om dat de koolstofborstels van de wasmachine versleten zijn. Bij een trommel die niet meer draait kan de wasmachine natuurlijk ook niet meer goed centrifugeren.
  3. De wasmachine pompt het water niet meer af. Als er water in de trommel blijft zitten (iets waar we het al eerder over hebben gehad), kan de wasmachine ook niet goed centrifugeren.
  • De afvoerslag kan geblokkeerd zijn door een knik, vuil of een ander voorwerp.
  • De afvoerslang kan ook te diep in de afvoerbuis zitten. Meer dan 15 cm is te veel. Dit kun je gelukkig zelf controleren.
  • De afvoer is verstopt. Je kunt baking soda en schoonmaakazijn voor 15 minuten in laten inwerken of kokend water door de afvoer gieten.

Probleem: wasmachine geeft een storing

Je krijgt een storing te zien op je wasmachine. Wat doe je nu? Naast de problemen die we hierboven besproken hebben, kun je nog een aantal storingen tegenkomen. Er zijn een aantal algemene wasmachine storingen die we hier zullen bespreken, inclusief de oorzaak van de storing van de wasmachine.

  • Wasmachine gaat niet aan

Gaat de wasmachine niet aan? Controleer dan eerst of de stekker goed in het stopcontact zit en of de deur gesloten is. Controleer daarna het stopcontact met een ander apparaat. Als dat apparaat gewoon werkt, kan er ook nog een stop doorgeslagen zijn. De kans is namelijk klein dat de wasmachine plots vanwege een defect niet aangaat.

  • Wasmachine deur zit niet goed dicht

Als foutmelding E34 wordt weergegeven betekent dat de deur niet goed dicht zit. Sluit de deur (zorg ervoor dat je een klik hoort). Een overbelaste belading of een kledingstuk wat tussen de deur zit kan er ook voor zorgen dat de deur niet goed sluit. Heb je dit allemaal gecheckt? Herstart het wasprogramma en probeer het nog eens.

  • De wasmachine start niet

Zit de deur dicht maar start de wasmachine niet? Als je wasmachine niet start kan de deurrelais stuk zijn, of een leiding verstopt zijn. 

  • Foutmelding motor

Een foutmelding van de motor betekent niet gelijk dat de motor defect is. Het kan ook zijn dat de trommel te vol is, waardoor de wasmachine niet goed kan draaien. Probeer de wasmachine daarom eerst met een lege trommel te draaien. Probeer het na een half uur nog eens en herstart het programma. Als het probleem niet is opgelost is het handig om er een monteur naar te laten kijken.

  • Foutmelding watertoevoer (E10)

Een foutmelding voor de watertoevoer kan verschillende oorzaken hebben, waaronder verstopte slangen, een probleem met de stroom, een defect deurslot of de printplaat. Ook een te lage waterdruk kan het probleem veroorzaken. Als het kraansymbool op het display verschijnt, dan is de waterdruk te laag, of de toevoerslang op geblokkeerd.

  • Foutmelding waterafvoer

Pompt je wasmachine het water niet af? Controleer eerst of de afvoer niet verstopt zit, of dat een ander probleem de afvoer verhindert. Check aan de voorkant van de wasmachine ook de filter. Deze kun je er zelf uithalen. Als de filter met vuil verstopt zit, of door een ander voorwerp wordt geblokkeerd, dan kan het water niet goed af worden gevoerd. Het kan ook zijn dat je pomp defect is of dat er een ander technisch probleem is. In dat geval raden we je aan om contact op te nemen met een monteur.

Probleem: wasmachine is kapot

Natuurlijk zijn er altijd onderdelen die uiteindelijk kapot kunnen gaan. In dit laatste segment gaan we langs een aantal onderdelen van de wasmachine die kapot kunnen zijn, of aan vervanging toe zijn.

  • De lagers: De lagers van een wasmachine zijn onderdelen in de motor. Het zijn kleine ringen van metaal met aan de binnenkant stalen balletjes, die ervoor zorgen dat motor soepel draait. Deze lagers kunnen versleten zijn. Als de lagers van de wasmachine kapot zijn, kun je deze vervangen. Meestal maakt de wasmachine op dat moment al extra geluid.
  • Deurrubber: Ook het wasmachine rubber kan kapot zijn. In dat geval is het waarschijnlijk versleten, waardoor de deur lekt. Je kunt een nieuw wasmachine rubber bestellen en het rubber zelf vervangen.
  • Wasmachine deur kapot: Er kunnen meerdere onderdelen van de wasmachine deur kapot zijn. Het scharnier, de handgreep, het slot. Dit zijn onderdelen die vervangen kunnen worden. Als de deur niet meer opengaat, kan dit ook zijn omdat er nog water in de wasmachine zit. Sommige wasmachines hebben ook een handmatige ontgrendeling achter het klepje bij de afvoerpomp zitten, zodat je deur nog kunt openen
  • De pomp: Als de pomp van de wasmachine kapot is, kan het water niet goed worden afgevoerd. De pompfilter kan ook verstopt zijn, waardoor het water niet kan worden afgevoerd. Als de pomp van de wasmachine kapot is, kun je deze laten vervangen.

Andere wasmachine problemen?

Staat jouw probleem er niet tussen? Dan raden we aan om een reparateur te bellen of om de website van het product of winkel waar je het apparaat hebt gekocht direct te benaderen voor meer informatie.

Koop jouw tweedehands wasmachine bij Welhof

Koop een tweedehands, refurbished of outlet wasmachine bij Welhof. Welhof is dé specialist in tweedehands witgoed. Bij Welhof vind je een groot aanbod met een groot voordeel. Zowel online als in ons magazijn in Amsterdam aan de Hornweg 60.