Verschillende soorten was sorteren? Dat doe je zo!

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Grote wasjes, kleine wasjes… Waarschijnlijk laat je jouw wasmachine of was-droogcombinatie meerdere keren per week draaien. Maar hoe zorg je ervoor dat je kleren mooi blijven? Door je was te sorteren. Bijvoorbeeld op kleur, textiel of temperatuur. Ontdek hoe je jouw was sorteert en maak het jezelf gemakkelijk! 

Sorteer je was op kleur

Een van de makkelijkste manieren om je was te sorteren is door te kijken naar kleur. Maak hierin altijd onderscheid tussen witte was, donkere was en bonte was. 

Witte was

Het zit ‘m allemaal in de naam: je draait een witte was als je de trommel vult met witte kleding, beddengoed of handdoeken. Het is belangrijk om ook écht alleen maar witte stoffen te gebruiken, want als je ze mixt met andere kleuren, kunnen ze vaal worden - of zelfs verkleuren. Verder is het handig om speciaal wit wasmiddel te gebruiken. Zo blijft alles fris én schoon. 

Donkere was

Net zoals je witte was sorteert, doe je dat ook met donkere was. De reden is hetzelfde: als je donkere kleren mixt met lichte, neemt de intensiteit van de donkere kleuren af. Daardoor krijg je valen, of verwassen, t-shirts, broeken en truien. Ook voor donkere was gebruik je speciaal, donker wasmiddel. Zo komt alles precies zo uit de trommel als dat je het erin deed. 

Bonte was

Het is een van de meest gestelde vragen (als het om was gaat): wat is bonte was? Bonte was is niks anders dan gewoon gekleurde was. Net als dat je witte en donkere stoffen sorteert, doe je dat dus ook met de overige kleuren. Daarbij kun je groen, blauw, roze en dergelijke meestal prima mengen. Zo lang er maar geen wit of zwart tussen zit. Twijfel je of een bepaald kledingstuk wel in de wasmachine kan? Check dan altijd even het labeltje aan de binnenkant. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt.

Wil je weten op hoeveel graden je je bonte was, witte was en donkere was het beste kunt wassen? Scroll even verder naar beneden. Daar vind je een tabel met alle voorschriften en wasprogramma’s. 

Sorteer je was op textiel

Het is belangrijk om je was, naast op kleur, te sorteren op verschillende stoffen. Dat is handig, want iedere textielsoort komt weer met andere voorschriften. Zo is het verstandig om wol altijd te wassen op een lage temperatuur, maar mogen katoenen handdoeken best op een hoog aantal graden gewassen worden. In de tabel hieronder zie je hoe je verschillende textielsoorten het beste kunt wassen. 

Verschillende wasprogramma’s voor verschillende stoffen

 

Stof

Wasprogramma

Aantal graden

Acryl & wol

Wolwasprogramma (of met de hand)

30 °C

Kasjmier

Met de hand (niet wrijven of wringen)

-

Katoen 

Katoenprogramma

Kleding op (maximaal) 40 °C, handdoeken op 60 °C

Fleece

Standaardprogramma

40 °C

Linnen 

Standaardprogramma

Gekleurd linnen op 40 °C, wit linnen op 60 °C

Nylon

Kreukherstellend programma

30 °C

Polyester

Kreukherstellend programma

40 °C

Spijkerstof

Jeansprogramma

30 °C

Tricot

Wolprogramma of katoenprogramma

Wol op 30 °C, katoen op 40 °C

Viscose

Standaardprogramma 

40 °C

 

Sorteer je was op temperatuur

Je hebt het hierboven al kunnen lezen: verschillende soorten stoffen vragen om verschillende aantallen graden. Daarom is het ook verstandig om jouw was te sorteren op temperatuur. In het algemeen is het verstandig om voor een zo laag mogelijke temperatuur te kiezen. Dit bespaart je energie én kosten. 

Voor delicate was is 20 of 30 graden vaak genoeg. Als je voor een hogere temperatuur kiest, kunnen je kledingstukken krimpen - en dat wil je niet. De meeste kleren kun je sowieso wassen op 30 graden; zo worden ze schoon, blijven ze mooi én verbruik je minder energie dan bij 40 graden. Beddengoed of handdoeken was je meestal op 60 graden. Alleen vieze vaatdoekjes en ander schoonmaakspul kun je wassen op 90 graden. Op die manier krijg je écht alle bacteriën eruit.

Ben je niet alleen benieuwd hoe je jouw kleding wast, maar ook hoe je de wasmachine zelf schoon krijgt? In onze andere blog over het ontkalken van je wasmachine staat alles wat je wilt weten. Nog een tip: kijk dan meteen ook even bij ons artikel over het verbruik van je wasmachine. Daar lees je alles over het besparen van energie én kosten. Lees ook alles over de levensduur van je wasmachine.