Waar moet je opletten bij het kopen van een tweedehands mountainbike?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Ben je op zoek naar tips voor het kopen van een tweedehands mountainbike? Of je nu op zoek bent naar je eerste tweedehands mountainbike of al ervaring hebt met het kopen van een tweedehands mountainbike, het is altijd goed om tips te lezen over het kopen van een tweedehands mountainbike. Velen van ons rijden rond in gebruikte auto's, toch? Dus waarom geen tweedehands mountainbike kopen?

Maar voordat je je geld uitgeeft aan die glimmende nieuwe set wielen, is het belangrijk om te weten dat, in tegenstelling tot de markt voor gebruikte auto's, er geen garanties zijn dat de tweedehands mountainbike die je gaat kopen in topvorm is. Is hij regelmatig onderhouden? Zijn de onderdelen in goede staat? Moet hij volledig worden afgesteld? Bij Welhof helpen wij jou graag met tips voor het kopen van een tweedehands mountainbike. 

Dus om je te helpen, delen wij in dit artikel onze beste tips en adviezen over hoe je een tweedehands mountainbike kunt kopen, inclusief de vragen die je moet stellen en specifieke dingen waar je op moet letten bij de fiets. Laten we beginnen!

Bepaal je budget

Zoals bij elke aankoop moet je aan een budget denken. Natuurlijk, hoe meer geld, hoe meer opties je hebt. In dit artikel begint je jacht op een tweedehands mountainbike.

Het is aan te raden om iets onder je budget te blijven, want geld overhouden kan nooit kwaad. Het is ook verstandig om het geld dat je overhoudt te gebruiken voor eventuele reparaties of onderhoud van je toekomstige mountainbike.

Framemaat en wielmaat

De juiste framemaat van je toekomstige mountainbike is belangrijk. Bij Welhof hebben wij tweedehands mountainbikes met verschillende wielmaten, vanaf 20 inch t/m 28 inch. Wij hebben ook tweedehands mountainbikes voor kinderen.

Slijtage van de mountainbike

Frame

Controleer het frame op scheuren, deuken, diepe krassen of krommingen. Inspecteer alle lasnaden van een metalen frame. Let ook goed op de delen van het frame die het zwaarst belast worden, zoals de balhoofdbuis, de trapas, de zadelbuis en de liggende achtervork. Het is gebruikelijk om deukjes te vinden net boven de trapas op de onderbuis - dit is vaak het gevolg van steenslag.

Controleer de vorken en achterdemper op schade, met name de staanders. Begin met zowel de voor- als achtervering in te drukken - het moet soepel aanvoelen, zonder vreemde geluiden. Controleer de steunen op diepe krassen en controleer de afdichtingen van de stofwissers op olielekkage. 

Remmen

Controleer of de remmen werken. Controleer of de wielen recht zijn, de spaken goed vastzitten en de velgen niet beschadigd zijn. 

Wielen

Draai de wielen om te zien of ze recht zijn en let op eventuele deuken of platte plekken. Ga ook rond het wiel en pak de spaken, als de spaken allemaal los zitten aan één kant, is er waarschijnlijk een probleem.  

Controleer de banden op overmatige slijtage of schade. Het is normaal dat het loopvlak van banden versleten is, maar probeer de zijwanden te controleren op tekenen van gaten of reparaties.

Vering

Controleer of de veringen werken. Om de vering van de voorvork te testen, laat je iemand je stuur vasthouden terwijl je op je fiets stapt. Druk met je handen het stuur naar beneden en voel of het stuur makkelijk naar beneden drukt. 

Versnellingen

Controleer of de versnellingen werken. Schakel door de versnellingen, zodat je het volledige bereik van de versnellingen kunt bereiken. Trek de achterderailleur voorzichtig van links naar rechts en controleer op overmatige speling/slijtage.

Stuur

Controleer of het stuur niet verbogen is. Bekijk het stuur van bovenaf en zet het op één lijn met de vorken en de wielen; zo weet je of het stuur krom is.

Testrit 

Maak altijd een proefrit met de tweedehands mountainbike (dat kan op onze parkeerplaats op Hornweg 60 te Amsterdam). Het is de beste manier om eventuele problemen met de fiets op te merken.

Conclusie

Het is zeker de moeite waard om een tweedehands mountainbike te kopen als je een budget hebt. Onze medewerkers in de onze showroom in Amsterdam helpen je graag met het uitkiezen van jouw tweedehands mountainbike of bekijk al onze sportieve fietsen

Wil je nog meer lezen over de mountainbike, lees dan verder!

Wat is een mountainbike en waarvoor gebruik je een mountainbike?

Een mountainbike is een fiets die ontworpen is om off-road te rijden. Er zijn drie hoofdtypen mountainbikes. De meest eenvoudige is een stijve fiets, die geen vering heeft. Hardtail mountainbikes worden hardtail genoemd omdat ze een verende voorvork hebben. Volledig geveerde fietsen hebben zowel een voorvork met vering als een achterschokbreker, en zijn het meest geschikt voor ruw terrein.

Welke framemaat mountainbike heb je nodig?

Vraag een ervaren rijder naar de pasvorm van een fiets en hij/zij zal je vertellen dat alle mountainbikes anders aanvoelen en rijden. De framematen van mountainbikes kunnen verwarrend zijn. De traditionele methode is het vermelden van de lengte van de zitbuis, maar zelfs dat varieert omdat sommige fietsen gemeten worden tot de bovenkant van de zitbuis en andere tot het midden van waar de bovenbuis bij de zitbuis komt.

Meer recentelijk zijn fietsfabrikanten begonnen de maten van hun fietsen te vermelden op basis van de reikwijdte in plaats van de lengte van de zitbuis en de bovenbuis. Dit betekent dat ze het bereik, de wielbasis en de bovenbuislengte van de fiets kunnen vergroten, terwijl ze de lengte van de zitbuis en de stapelhoogte korter en lager proberen te houden. Kleinere zitbuis lengtes betekenen dat kortere mensen op fietsen met een groter bereik passen omdat ze de zithoogte lager kunnen instellen, waardoor ze op een grotere fiets kunnen rijden.

Het blijft belangrijk om bij de aankoop van een fiets rekening te houden met de lengte van de zitbuis en de bovenbuis. De lengte van de zitbuis bepaalt de laagste zadelhoogte die kan worden ingesteld en de lengte van de bovenbuis bepaalt ongeveer hoe uitgerekt een rijder zich zal voelen. Lees alles over de welke framemaat jij nodig hebt.

Waar zijn mountainbike frames van gemaakt?

Mountainbike frames zijn meestal gemaakt van staal, aluminium of koolstofvezel, en ze hebben allemaal robuuste wielen met dikke banden. De beste mountainbike is er een die past bij het soort rijden dat je wilt doen, tegen de juiste prijs. Bijna iedereen begint op een mountainbike met een aluminium frame.

Mountainbike banden

Bij mountainbiken spelen jouw banden een grote rol in de prestaties. De juiste band kan het verschil uitmaken tussen bochten nemen en wegglijden. Het draait allemaal om het vinden van de perfecte combinatie van tractie, gewicht en duurzaamheid.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij het kiezen van banden voor je mountainbike is waar ik ga rijden? Diep stof, modder, veel stenen, gladde wortels, hard pack of gravel/zandweg? Het soort vuil en de omstandigheden spelen een belangrijke rol in het type band dat je wilt gebruiken. Vervolgens moet je nadenken over je doel tijdens het rijden. Als je een recreatieve rijder bent die zich wil vermaken en veilig wil rijden. Bij het maken van bandenkeuzes moet je aan een aantal zaken denken:

Wielmaat

De meeste mountainbikes worden tegenwoordig aangeboden in twee wielmaten: 27,5 inch of 29 inch wielen, waarbij de traditionele wielmaat 26 inch wielen vaak worden gebruikt voor dirt jump, freeride en kinderfietsen. Deze veelgebruikte maten verwijzen naar de diameter van de band, en worden meestal gecombineerd met een bandbreedte in inches. Deze gids geeft een algemene inleiding tot het rijgevoel en de kenmerken van elke wielmaat die we aanbieden om je te helpen de mountainbike te vinden die het beste bij jouw manier van rijden past.

Bandbreedte

Zodra je de wielmaat hebt bepaald (29 inch wielen, 27,5 inch of 26 inch), gaan we verder met de bandbreedte. Zorg ervoor dat je kijkt naar banden die passen op je velg en de ruimte op je fiets. Over het algemeen bieden bredere banden meer tractie en controle op het parcours. Smallere banden rollen sneller op gladde paden. Comfort speelt ook een rol. Bredere banden maken een lagere bandenspanning mogelijk voor een soepelere, comfortabelere rit. De meeste mountainbikes hebben een bandbreedte van ongeveer 2,2 inch (ongeveer 54 millimeter).

Profiel

Bij mountainbiken is het bandenprofiel belangrijk. Het bandenprofiel is bepalend voor hoe je fiets stuurt, waardoor de juiste bandenkeuze een cruciaal onderdeel is van het mountainbiken. Bij mountainbiken varieert het bandenprofiel sterk.

  • Cross Country: gebruik in het algemeen kortere noppen (met een laag profiel) die dicht bij elkaar liggen. Dit profiel vermindert de rolweerstand en is ideaal voor hard aangestampte en snelle trails.
  • Trail, Enduro, Downhill: in het algemeen zoek je grotere noppen die in het parcours kunnen fietsen voor meer tractie op los vuil en modder.

Het patroon van het profiel kan een verschil maken in hoe de band presteert in verschillende omstandigheden en op verschillende trail oppervlakken. Hoge noppen in het midden van het loopvlak kunnen bijvoorbeeld geweldig zijn voor verse, leemachtige paden of modder, maar kunnen een nachtmerrie zijn op rotsachtige paden.

De zijwand van de band kan ook een rol spelen bij de prestaties van de band. Banden met dunnere zijwanden zijn lichter, maar kunnen inboeten aan duurzaamheid, lekbescherming en bochtenstabiliteit.

Type band

Bij de klassieke bandenset wordt een binnenband in de band gemonteerd. De binnenband wordt dan gevuld met lucht en duwt tegen de velg en de band om steun te bieden tegen de grond. De klassieke bandenset wordt al jaren gebruikt, maar heeft de gewoonte om bij het mountainbiken tot veel lekke banden te leiden. Wanneer de mountainbike een scherp voorwerp zoals een rots raakt, kan de compressiekracht van de rots en de velg groot genoeg zijn om de binnenband te doen scheuren.

Om deze redenen zijn tubeless banden populair geworden bij het mountainbiken, omdat de binnenband volledig wordt verwijderd. In plaats van een binnenband worden tubeless banden gekoppeld aan speciale velgen die de bandhiel rechtstreeks in de velg zelf vastzetten. Vervolgens wordt een dichtingsproduct in de band gegoten om de band, de velg en het ventiel luchtdicht af te sluiten.

Bekijk onze tweedehands mountainbikes. Lees ook tips over het kopen van een tweedehands fiets. Of remblokjes vervangen van je fiets.