Vriezer gebruiksadvies: hoe koud? Hoe werkt het? Hoe ontdooi je een vriezer?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Hoe werkt een vriezer en hoe te ontdooien? | Welhof NL

Het belang van de juiste temperatuur en het tijdig ontdooien van een vriezer wordt vaak onderschat. Totdat je vriezer opeens niet meer zo goed werkt als in het begin.Voor het optimaal gebruik van je vriezer is het handig om te weten hoe je vriezer werkt. Want op welke temperatuur moet een vriezer eigenlijk staan? Hoe werkt een vriezer precies? En wanneer en hoe lang moet je je vriezer ontdooien? We hebben de antwoorden voor je op een rijtje gezet!

Hoe koud moet een vriezer zijn?

Naast dat de temperatuur van je vriezer een effect heeft op de houdbaarheid van de producten in je vriezer, heeft het ook een effect op je energierekening. Rekening houdend met deze factoren adviseren we een temperatuur van -18°C. 

Als je vriezer niet de mogelijkheid geeft om een exacte temperatuur in te stellen, bepaal je dit met behulp van een thermometer. Dit kost wel wat extra tijd. Aan de hand van de temperatuur pas je handmatig de standen aan. Om een juiste meting te maken, dient de thermometer een aantal uur in de vriezer te liggen. 

Hoe werkt een vriezer?

Om ervoor te zorgen dat een vriezer steeds op de gewenste temperatuur blijft, is er een koelsysteem ingebouwd. Dit systeem zorgt ervoor dat wanneer de vriezer warmer is dan de ingestelde temperatuur, dit systeem aanslaat en het de temperatuur weer naar het juiste niveau brengt. Het koelen gaat door middel van een vloeistof die wordt verdampt in de vriezer, deze vloeistof onttrekt warmte waardoor de temperatuur in de vriezer daalt. 

Hoe ontdooi je een vriezer?

Het ontdooien van de vriezer is een klus die mensen vaak uitstellen of vergeten. Maar deze handeling is om meerdere redenen wel heel belangrijk. Het halfjaarlijks verwijderen van overtollig ijs in je vriezer zorgt niet alleen voor meer ruimte in je vriezer maar zorgt er ook voor dat je energie bespaart. 

Ontdooi je vriezer gemakkelijk door de volgende stappen te volgen: 

Stap 1: zet je vriezer uit door de stekker uit het stopcontact te halen.

Stap 2: verwijder alle producten uit je vriezer. 

Stap 3: versnel het ontdooiproces door een pan met kokend water in je vriezer te zetten of door ontdooispray te gebruiken. 

Stap 4: zet een lekbak voor de vriezer, zodat het gesmolten ijs via de uitloop hierin kan stromen. 

Stap 5: zodra al het ijs verdwenen is, neem de vriezer af met een doekje met warm water en allesreiniger.

Stap 6: droog de vriezer na en zet de vriezer weer aan. 

Stap 7: plaats de producten pas weer terug wanneer de vriezer op de gewenste temperatuur is.

Hoe lang het duurt voordat de vriezer weer op temperatuur is, ligt aan welk merk vriezer je hebt, hoe oud het model is, of je een tafelmodel of een vrieskast hebt. Houd rekening met een koeltijd van een aantal uur tot wel 24 uur. Wanneer je een nieuwe vriezer installeert duurt het koelen in de meeste gevallen tussen de 12 tot 24 uur.

Geen zin om je vriezer te ontdooien? Ga dan voor een No Frost vriezer! De naam zegt het eigenlijk al. In dit type vriezer treedt geen ijsvorming op. Naast dat je de vriezer hierdoor nooit hoeft te ontdooien, blijven je ingevroren producten ook nog langer houdbaar. 

Met No Frost technologie wordt ijsvorming tegengegaan. Deze functie zorgt ervoor dat het aanwezige vocht wordt opgezogen. Doordat dit vocht niet in het vriesvak blijft zitten, krijgt het niet de kans om ijs te worden en zich aan de vriezer wand te hechten. Het weggezogen vocht bevriest buiten het vriesgedeelte waar het later verdampt en omgezet wordt in koude droge lucht. Deze lucht wordt vervolgens teruggeblazen in het vriesvak om de vriezer te koelen.