Lees hier alles over een verstopte wasmachine

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Is de afvoer van je wasmachine verstopt? Kun je nu geen wasjes meer draaien? Wil je erachter komen hoe dat komt en – misschien nog wel belangrijker – hoe je dat zo snel mogelijk kunt oplossen? In dit artikel lees je alles over een verstopte wasmachine en wat je er aan kunt doen.

 

Waardoor is mijn wasmachine verstopt?

Een verstopte wasmachine kan meerdere oorzaken hebben. Per oorzaak kan er een andere manier zijn waarop je de wasmachine kunt ontstoppen. Weet je waar de verstopping zit? Dan kun je er makkelijker wat aan doen.

 

De oorzaak van een verstopte wasmachine is vaak het vuil en stof wat uit de kleding wordt gewassen en in het afvoerwater terecht komt. Dit water gaat langs meerdere onderdelen. Het vieze water bevat ook wasmiddel en de combinatie kan vervolgens een onderdeel verstoppen. 



Waar zit de verstopping?

Om de verstopping in de wasmachine op te lossen is het belangrijk dat je weet waar de verstopping zit. Eerst moeten we nog een stapje terug doen: om te weten waar de verstopping zit, moet je ook weten welke onderdelen er überhaupt kunnen verstoppen. De belangrijke hiervan zijn:

 

  • Het Filter: het filter is een onderdeel wat relatief snel verstopt. En met goede redenen, want het filter heeft als taak om stof en vuil uit het water te filteren.
  • De afvoer van de wasmachine: de waterafvoerbuis van de wasmachine kan verstopt raken vanwege vuil, stof, wasmiddel, of een combinatie van die drie dingen. 
  • Sifon: de sifon van de wasmachine is waar de afvoerslang in zit en waar het water naar wordt afgevoerd.

 

Controleer het filter van de wasmachine

Zoals we hierboven al zeiden is een verstopte filter veelvoorkomend probleem. Het is nou eenmaal de taak van de wasmachinefilter om het vuil en stof en andere resten uit het water te filteren, voordat het door de machine wordt weggepompt. Hierdoor vangt het ook meer op en raakt het eerder verstopt.

 

Gelukkig kun je de afvoerfilter van je wasmachine er zelf uithalen. Het filter bevindt zich meestal aan de voorkant van de wasmachine, links- of rechtsonderin. Je kunt het filter afspoelen en daarna weer terugplaatsen.



De afvoerslang van de wasmachine is verstopt

Het afgepompte water wordt door de afvoerslang naar de sifon gebracht. De afvoer van de wasmachine kan op verschillende plekken verstoppen. Dat kan dus ook de afvoerslang zijn. 

 

Als de wasmachine afvoer overloopt, bijvoorbeeld waar de afvoerslang aan de sifon is gekoppeld, kan het zijn dat de sifon verstopt zit, of de afvoerslang niet goed is gekoppeld. Vaak kun je de afvoerslang nog van de wasmachine loskoppelen. Op die manier is het makkelijker om de opstopping te vinden en het probleem te verhelpen, bijvoorbeeld met een trekveer ontstopper.

 

Sifon van de waterafvoer is verstopt

Om te kijken of de sifon (ook wel zwanenhals) verstopt is moet je eerst de afvoerslang uit de buis halen. Je kunt er vervolgens wat water ingieten. Als het water niet of langzaam wegloopt, dan is de afvoerbuis van de sifon verstopt. Het voordeel is natuurlijk wel dat er dus niets mis is met je wasmachine zelf. Ook de sifon kun je zelf ontstoppen door deze schoon te maken. Daar lees je hieronder meer over. 

 

Oplossingen voor een verstopte wasmachine

Nu we de verschillende plekken hebben besproken waar een wasmachine verstopt kan zijn, zullen we je helpen met het schoonmaken. Heb je de plek van de verstopping gevonden? Goed. Lees dan nu verder om te weten hoe je het oplost. Pak alvast de trekveer ontstopper erbij en vergeet ook de baking soda niet.

 

De afvoerslang van de wasmachine schoonmaken

Is de afvoer van je wasmachine verstopt? Probeer dan eerst de afvoerslang van de wasmachine schoon te maken. Je kunt de afvoerslang loskoppelen en goed doorspoelen onder de kraan. 

 

Om de afvoer van je wasmachine schoon te maken kun je eerst baking soda en kokend water gebruiken om de afvoer goed door te spoelen. (Let op: gebruik dit niet voor de slang.)

 

 Loopt het water nog steeds niet door? Dan kun je een trekveer ontstopper gebruiken:

  1. Koppel de sifon los van de afvoerpijp.
  2. Schuif de trekveer in de afvoerpijp, tot deze niet meer verder kan (en hopelijk bij de opstopping is).
  3. 3. Draai de veer rond met de hendel en trek de veer heen en weer totdat de verstopping los is.

 

De zwanenhals/sifon schoonmaken

Je kunt de zwanenhals zelf losmaken, schoonmaken en weer terugplaatsen. Het water kan vies zijn voordat je de sifon hebt schoongemaakt, dus pak er vooral een emmer bij om onder de sifon te zetten.

 

  1. Schuif eerst de wasmachine naar voren als je niet bij de sifon kunt.
  2. Zet de emmer onder de zwanenhals.
  3. Draai de zwanenhals los en bekijk deze goed. Is deze vies en zit er veel vuil in? Reinig dan de sifon. Je kunt ‘m schoonmaken of omspoelen in de wasbak. Spoel goed met heet water om de sifon te ontstoppen.
  4. Plaats de sifon terug en sluit deze weer goed aan.

 

Het filter van de wasmachine schoonmaken

Naast vuil en stof kan er van alles het filter blokkeren. Knopen van je kleding, munten, of iets wat je uit je broekzak bent vergeten te halen. Hieronder vind je hoe je het filter van de wasmachine kunt schoonmaken. 

 

  1. Wanneer je het filter losmaakt, kan er water uit de wasmachine komen. Zorg er daarom voor dat je de filter niet direct na een wasbeurt schoonmaakt. Het water kan nog heet zijn. Schakel daarnaast de wasmachine uit en haal de stekker uit het stopcontact. Daarna kun je de serviceklep openen. 
  2. Laat eerst het water bij het filter wegstromen. Heb je een afvoerbuis voor de pomp? Laat deze eerst leeglopen in een teiltje.
  3. Draai de filterdeksel open. Ook nu kun je weer wat water verwachten. We raden je aan om een handdoek neer te leggen om wat water op te vangen. Daarna kun je de filter losdraaien en onder de kraan schoonspoelen.

 

Koop bij Welhof een tweedehands wasmachine

Is het tijd om je wasmachine te vervangen? Bij Welhof zit je goed. Want Welhof is dé specialist in tweedehands witgoed. Van tweedehands tot outlet, bij Welhof vind je een groot aanbod aan wasmachines met een scherpe prijs. Je vindt ons voordelige aanbod zowel online als in ons magazijn aan de Hornweg 60 in Amsterdam. Lees gerelateerde artikelen, zoals de levensduur van je wasmachine, het centrifugeren van een wasmachine en hoe je een wasmachine moet resetten.