Hoeveel energie en water verbruikt een wasmachine?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Grote wasjes, kleine wasjes… Waarschijnlijk gebruik je jouw wasmachine een paar keer per week. Woon jij in een groot huishouden met veel kinderen? Dan draait ‘ie misschien wel meerdere keren per dag. De was doen is noodzakelijk, maar dan wel het liefst zo zuinig mogelijk. Dat is beter voor het milieu én je portemonnee. Ontdek hoe je achter het verbruik van jouw wasmachine of was-droogcombinatie komt en wat dit getal betekent. 

Wil je meer weten over het verbruik van andere apparaten in huis? Je leest er alles over in onze andere blogs. Ontdek bijvoorbeeld meer over het stroomverbruik van je koelkast.

Wat verbruikt een wasmachine aan energie?

Hoeveel Watt verbruikt jouw wasmachine? Om dit te achterhalen, kijk je op het energielabel van je apparaat. Soms is deze op de wasmachine geplakt. Als dit niet het geval is, kun je ‘m vast vinden in het instructieboekje. Op dit label staat aangegeven in welke energieklasse jouw wasmachine valt. A (of A+++) is daarbij het zuinigst; onder klasse G vallen de grootste verbruikers. Daarnaast vind je hier hoeveel kWh je apparaat per 100 wasbeurten verbruikt. Goed om te weten: alles is berekend op basis van het Eco 40-60 programma. In de tabel hieronder vind je het stroomverbruik van je wasmachine per 100 wasbeurten voor de verschillende klassen. Ook kom je erachter wat je kosten (kunnen) zijn én hoeveel je kan besparen. Handig!

Energieverbruik wasmachines

Klasse

Gemiddeld verbruik per 100 wasbeurten

Energiekosten per jaar

Energiebesparing over 15 jaar (vergeleken met F)

A

99 kWh

€ 23,-

€ 330,-

B

114 kWh

€ 26,-

€ 285,-

C

130 kWh

€ 30,-

€ 225,-

D

152 kWh

€ 35,-

€ 150,-

E

172 kWh

€ 40,-

€ 75,-

F

194 kWh

€ 45,-

€ 0,-

Hoeveel water verbruikt een wasmachine?

Een wasmachine verbruikt natuurlijk niet alleen maar energie. Er komt ook een hoop waterverbruik bij kijken. Sterker nog: per wasbeurt verbruik je zo’n 60 liter water. Dat is evenveel als een uitgebreide douche - en 10 keer meer dan bij het doortrekken van de wc. Wil je weten hoeveel liter water precies verbruikt wordt door jouw wasmachine? Ook daarvoor kun je op het energielabel kijken. Hier vind je het aantal liter water dat per wasbeurt met het Eco 40-60 programma verbruikt wordt. Dit staat aangegeven met een kraantje. In de tabel hieronder vind je hoeveel water de gemiddelde wasmachine verbruikt per jaar, van losse tot inbouwapparaten.

Waterverbruik wasmachines

Klasse

Waterverbruik per jaar

Waterkosten per jaar

A

10.499 liter

€ 14,69

B

11.116 liter

€ 15,63

C

8.383 liter

€ 11,74

D

10.148 liter

€ 14,21

E

9.989 liter

€ 13,99

F

10.071 liter

€ 14,10

Energieverbruik van oude wasmachines

Het energieverbruik van oude wasmachines ligt meestal hoger dan dat van jongere modellen. De technologie van nu is simpelweg meer gefocust op duurzaamheid dan die van vroeger. Als je eenmaal weet hoeveel je verbruikt, kun je bepalen of het nodig is een nieuw model aan te schaffen. Heb jij bijvoorbeeld een wasmachine van 10 jaar oud? Dan wordt het wel eens tijd. Als je van plan bent een nieuwe wasmachine te kopen, is het verstandig om op het energielabel te letten. Inmiddels weet je waarschijnlijk dat de meest zuinige apparaten gekenmerkt zijn met A+++. Vind een model dat bij jouw behoeften aansluit! Raadpleeg voor meer handvatten onze andere blog, daarin lees je precies welke wasmachine voor jou geschikt is

Ben je benieuwd hoe lang jouw wasmachine precies meegaat? Ook daar hebben we eerder al een blog over geschreven.

Energiezuinig wassen: dat doe je zo! 

Als je er goed op let, kun je altijd wat energie besparen. Gebruik jouw wasmachine op de juiste manier en je zult zien dat het je hartstikke makkelijk afgaat. Met deze drie tips kun jij voortaan energiezuinig wassen!

Zó bespaar jij energie tijdens het wassen:

  • Was zo vaak mogelijk op lage temperatuur. We snappen dat jouw beddengoed en handdoeken warmte nodig hebben om schoon te worden, maar je kleren kun je prima wassen op 30 graden. Dat is goedkoper én zo verbruik je minder stroom.
  • Zorg dat je wasmand helemaal vol zit en ga dan pas wassen. Zo heb je aan één beurt misschien al genoeg. Het is simpel: hoe minder jouw wasmachine draait, hoe minder energie je verbruikt.
  • Kies zo vaak mogelijk voor het katoen- of eco-programma. Deze zijn het meest zuinig met water én energie. Bovendien kun je de trommel dan vaak tot de nok toe vullen. Met andere, speciale programma’s is dat soms niet mogelijk.