Hoeveel stroom en energie verbruikt een vaatwasser?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Brandschone borden, bestek en glazen zonder dat je daar iets voor hoeft te doen? Een vaatwasser is de beste keukenhulp die je ooit gehad hebt. Hiermee bespaar je een hoop tijd én moeite. Toch is er een maar. Een vaatwasser verbruikt namelijk veel stroom en energie. Dat is niet erg duurzaam. En je was net zo goed bezig met je ecologische afwasmachineblokjes. Gelukkig is er een oplossing. De ene vaatwasser is de andere namelijk niet. Je kunt er best eentje vinden die relatief energiezuinig is. Dat is trouwens niet alleen fijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Ontdek alles over het verbruik van jouw inbouw-, onderbouw- of vrijstaande vaatwasser en houd je energierekening laag. 

Hoeveel Watt verbruikt een vaatwasser?

Wil je weten wat het verbruik van jouw vaatwasser per jaar is? Dat hangt af van verschillende factoren. Oude afwasmachines verbruiken doorgaans meer dan nieuwere modellen. Dat komt omdat de technologie van nu simpelweg meer gefocust is op duurzaamheid dan die van vroeger. Om erachter te komen wat het precieze energieverbruik of stroomverbruik van jouw vaatwasser is, kijk je op het energielabel. Vaatwassers met een hoge energieklasse, bijvoorbeeld A+++, zijn het meest zuinig. Afwasmachines die in een lagere energieklasse vallen, bijvoorbeeld D, verbruiken een stuk meer kWh per jaar. In de tabel hieronder zie je hoeveel Watt verbruikt wordt door vaatwassers in verschillende energieklassen. Goed om te weten: deze is gebaseerd op 280 vaatwasbeurten per jaar. 

Energieverbruik vaatwassers

Klasse

Energieverbruik per keer

Energiekosten per jaar

Energiebesparing over 15 jaar (vergeleken met G)

A

116 kWh

€ 52,20

€ 910,-

B

138 kWh

€ 62,10

€ 760,-

C

160 kWh

€ 72,-

€ 610,-

D

182 kWh

€ 81,90

€ 460,-

E

203 kWh

€ 91,35

€ 320,-

F

225 kWh

€ 101,25

€ 170,-

G

250 kWH

€ 112,50

€ 0,-

Verbruik van een vaatwasser en meer over het energielabel

Het energielabel van je vaatwasser vertelt je niet alleen onder welke klasse jouw apparaat valt, het laat ook zien hoeveel kWh jouw afwasmachine per 100 beurten verbruikt. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Zoals je al eerder kon lezen, ligt het verbruik van oude vaatwassers vaak hoger dan dat van jongere modellen. Om je een goed beeld te geven: het verbruik van een vaatwasser van 10 jaar oud ligt meestal tussen de 1,4 en 1,6 kWh per vaatwasbeurt. Een dergelijke afwasmachine is dus een echte energievreter in jouw keuken. Als je een tweedehands of refurbished vaatwasser aanschaft, is het daarom van belang altijd even het energielabel te checken. Die informatie kun je dan meenemen in je beslissing om het apparaat wel of niet te kopen. 

Hoeveel water verbruikt een vaatwasser?

Een afwasmachine verbruikt natuurlijk niet alleen maar stroom of energie. Er komt ook een hoop water bij kijken. Maar hoeveel liter water verbruikt een vaatwasser dan precies? Ook dat antwoord vind je eenvoudig op het energielabel van je apparaat. Onder het druppelende kraantje staat een exact aantal per vaatwasbeurt aangegeven. Dit cijfer geldt trouwens alleen voor het eco-programma. Dat is tevens ook een goede tip, want dit zorgt voor minder waterverbruik. Onthouden dus!

 

[alt text] Energie besparen met de eco-stand op je vaatwasser | Welhof NL

Energie besparen? Gebruik de eco-stand op je vaatwasser!

We hebben nóg meer tips voor je. Met de eco-stand of het eco-programma op je vaatwasser bespaar je niet alleen water, maar ook energie. Als je deze altijd gebruikt, scheelt dat al een hele hoop. Vraag jij je ook wel eens af of het nou wel of niet goed is om je vuile servies eerst af te spoelen onder de kraan, voordat je het in de vaatwasser zet? Dat is een kwestie van uitproberen. Tegenwoordig zijn de meeste afwasmachines goed genoeg. Als je ze op de juiste wijze inruimt, komt alles er meteen schoon uit. Mocht dit bij de jouwe niet het geval zijn, dan is het zaak je borden, bestek en glazen van tevoren even af te spoelen. Probeer daarbij zo min mogelijk water te gebruiken, want iedere druppel telt. Succes! 

 

Wil je meer tips over vaatwassers, bijvoorbeeld over hoe je ze schoonmaakt of hoe je de juiste uitkiest? Lees vooral onze andere blogs. Die staan tjokvol handige informatie!