Lees hier alles over het verbruik van je droger

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Ben je benieuwd naar het verbruik van je droger? Vraag je je af wat je droger eigenlijk kost per keer dat je ‘m laat draaien? Of wil je weten wat het energieverbruik van je wasdroger is?

In dit artikel leggen we je haarfijn uit wat een wasdroger verbruikt. Het verbruik van je droger is namelijk afhankelijk van een aantal dingen, zoals het type droger, het energielabel van je wasdroger en hoe oud je droger is.

Hierna weet je alles over het energieverbruik van een wasdroger, het verbruik van een droger per beurt en de levensduur van je wasdroger. 

Hoeveel kWh verbruikt een droger?

Het energieverbruik van jouw wasdroger hangt af van een aantal dingen, maar het belangrijkste is de hoeveel kWh die de droger verbruikt. Het kWh van je wasdroger laat zien wat het gemiddelde energieverbruik van de wasdroger per jaar is. Het jaarlijkse kWh verbruik van de droger is vastgesteld door de fabrikant en is te vinden op het energielabel van de droger. Dit ‘jaarlijkse’ gebruik van een droger is gebaseerd op 160 droogbeurten per jaar.   

Energieverbruik per keer

Wil je het energieverbruik van je wasdroger per keer berekenen? Door het kWh uur te delen door 160 kun je het verbruik van de droger per beurt berekenen. Stel, je hebt een mooie A+ label droger die 309 kWh verbruikt. Deel 309 door 160 en nu weet je dat het verbruik van je droger per beurt 1,93 kWh is. De precieze hoeveelheid kWh per droogbeurt ligt wel nog aan het type programma waarop je de droger laat draaien.

Energieverbruik per jaar

Niet iedereen gebruikt een droger even vaak. Door vervolgens na te gaan hoe vaak je de droger gebruikt – bijvoorbeeld één keer per week – kun je het energieverbruik van de wasdroger per jaar berekenen. Je moet daarbij het kWh per droogbeurt vermenigvuldigen met hoe vaak jij de droger gebruikt. Een voorbeeld: Je hebt nog steeds de A+ droger en je gebruikt de droger één keer per week. 1,93 x 52 = 100,36. Dat betekent dat het energieverbruik van jouw wasdroger per jaar zo’n 100 kWh is.

Het verbruik van een droger in watt is direct gekoppeld aan het kWh wat je op het energielabel kunt vinden. Het kWh staat namelijk gelijk aan hoeveel 1000 watt een apparaat in een uur verbruikt. Verbruikt je A+ wasdroger kWh 1,93 per beurt? Dan verbruikt je droger 1930 watt.

Verschilt het energieverbruik per type wasdroger?

Je weet nu hoe je het energieverbruik van jouw wasdroger kunt berekenen. Maar het energieverbruik van een wasdroger hangt ook af van het type droger dat jij hebt. 

De twee voornaamste type wasdrogers zijn warmtepompdrogers en condensdrogers. Beide wasdrogers blazen lucht in de trommel om de was te drogen. Toch ligt het verbruik van een warmtepomp droger een stuk later. Omdat warmtepomp drogers de warme lucht die het in de trommel blaast hergebruikt, is het verbruik van een warmtepompdroger lager. Condensdrogers hergebruiken die warme lucht niet, maar blazen de lucht naar buiten. Lees meer over het kiezen van een warmtepompdroger of een condensdroger.

Kosten energieverbruik wasdroger

Je vraagt je misschien wel af ‘wat kost een droger in verbruik?’. De kosten van het energieverbruik van je wasdroger kun je berekenen door het aantal kWh van jouw wasdroger te vermenigvuldigen met de energieprijzen van dit moment. Op dit moment is het plafondtarief van stroom €0,40 per kWh. 

Om de kosten van het energieverbruik van de wasdroger te berekenen hoef je dus alleen het gemiddelde kWh per droogbeurt (het kWh op energielabel / 160) te vermenigvuldigen met jouw kosten voor stroom (bijvoorbeeld €0,40 per kWh). Wil je de kosten preciezer berekenen? Het stroomgebruik van een droger per droogbeurt wordt vaak ook in de handleiding genoemd. 

Energieverbruik wasdroger berekenen

Is je wasdroger aan de oude kant? Het energieverbruik van een oude wasdroger is waarschijnlijk een stuk hoger dan een nieuwe. Het energielabel zal lager zijn en ook de machine zelf zal waarschijnlijk minder efficiënt zijn. Ben je benieuwd naar het verbruik van je droger per wasbeurt? Je kunt dit zelf berekenen. Je hebt hier wel het kWh verbruik van je droger voor nodig, maar dat kun je vinden op het energielabel, ook als het oudere wasdroger is.

In de EU is het kWh is door de fabrikant berekent op basis van gemiddeld 160 droogbeurten per jaar. Om het kWh per wasbeurt te berekenen kun je het kWh van je droger delen door 160. Stel, je hebt een condensdroger met energielabel A+++. Het verbruik is 176 kWh. De simpele berekening van 176 / 160 laat zien dat het verbruik gemiddeld 1,1 kWh per keer is. De precieze hoeveelheid stroom ligt ook nog aan welk programma je hebt en hoe lang je de droger laat draaien.

Stroomverbruik wasdroger

Een oude wasdroger heeft vaak een hoger energieverbruik. Een oude droger heeft waarschijnlijk een lager energielabel, omdat deze drogers over de jaren heen steeds efficiënter gemaakt zijn. Zeker vergeleken met een nieuwer model, met een beter energielabel, is het energieverbruik van een oude wasdroger al snel hoger.    

Hoeveel stroom een droger verbruikt ligt aan het kWh van een droger. Het kWh op het energielabel van de droger is het jaarlijkse verbruik. Zoals je hierboven het gezien kun je het energieverbruik van een wasdroger ook per beurt berekenen.

Hoeveel watt gebruikt je droger?

De hoeveel watt die een droger gebruikt is direct gelinkt aan het kWh. Het kWh is namelijk de hoeveelheid kilowatt (1000 watt) die per uur gebruikt wordt door een apparaat. Je kunt de hoeveelheid kWh die een droger verbruikt vinden op een energielabel. Het kWh wordt gemeten over een gemiddeld jaar. Ook hoeveel stroom een droger verbruikt wordt gemeten in kWh. 

Energieverbruik wasdroger verminderen

Hoeveel energieverbruik je wasdroger heeft, hangt dus af van het type wasdroger en welk energielabel je droger heeft. Hoe ouder je droger is, hoe hoger de kans dat het meer stroom gebruikt. Wel kun je het verbruik van je wasdroger verminderen. We hebben hieronder een aantal tips hoe je dit kunt doen.

  • Tip 1. Gebruik de wasdroger met een volle trommel. Je moet de trommel natuurlijk niet tè vol doen en het maximale laadgewicht overschrijden, maar de wasdroger elke keer maar voor de helft vullen is uiteindelijk dubbel zo duur!
  • Tip 2. Maak de droger regelmatig schoon. Denk aan de filter, condensor, afvoerslang en de sensor.
  • Tip 3. Maak een bewuste keuze in je droogprogramma. Voor sommige was is ‘kastdroog’ al meer dan genoeg.
  • Tip 4. Scheidt verschillende type was. Heb je net je beddengoed in de was gedaan? Dat heeft waarschijnlijk een ander droogprogramma nodig dan je T-shirts en sokken. 
  • Tip 5. Heb je een oudere wasdroger? Overweeg een nieuwer model, met een beter energielabel. Over een langere termijn zal dat uiteindelijk het grootste verschil maken op het verbruik van je droger.

Wil je graag het energieverbruik van wasdrogers vergelijken? Gebruik onze vergelijker of bekijk de energielabels van de verschillende drogers op onze website.