Vanaf welke leeftijd fietsen? Leer je kind fietsen!

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Leren fietsen is een grote mijlpaal voor kinderen en hun ouders. Wanneer leren kinderen meestal fietsen? Is het ooit te vroeg (of te laat) voor je kind om te beginnen?

Het korte antwoord? Dat hangt ervan af.

De gemiddelde leeftijd waarop kinderen leren fietsen ligt tussen 3 en 7 jaar - maar dit is slechts een gemiddelde. Sommige kinderen zijn misschien al klaar om hun basis fietsvaardigheden eerder op te bouwen. Anderen willen misschien wachten tot later, wanneer een tweewieler niet meer zo groot en intimiderend is.

Ongeacht wanneer ze beginnen, volgt elk kind ongeveer dezelfde weg om het rijden onder de knie te krijgen. Hier is een basisgids voor de ontwikkelingsvaardigheden en veiligheidstips die je kind nodig heeft om te beginnen met leren fietsen - plus antwoorden op enkele veelgestelde vragen over fietsveiligheid voor kinderen. Jouw kind leren fietsen begint met dit artikel.

Hoe lang duurt het voordat kinderen leren fietsen?

Voor volwassenen die al sinds hun kindertijd fietsen, is het gemakkelijk te vergeten hoeveel vaardigheden daarbij komen kijken. Denk erover na - veilig fietsen vereist een complexe combinatie van vaardigheden, waaronder:

 • Balanceren (evenwicht bewaren)
 • Sturen/handelen
 • Trappen (met voldoende kracht en uithoudingsvermogen om in beweging te blijven)
 • Oog-handcoördinatie
 • Reactietijd
 • Remmen

Hoe snel zal je kleintje deze vaardigheden combineren en leren fietsen? Dat hangt sterk af van het kind en de fiets. Het ene kind leert de basis bijna onmiddellijk (binnen een paar minuten)! Voor anderen, kan het een hele middag oefenen vergen. Weer andere kinderen kunnen het een week (of meerdere) proberen, ontmoedigd raken, en weer opnieuw proberen, voordat ze het eindelijk onder de knie hebben.

Er zijn ook verschillende manieren om kinderen de basisbeginselen van het fietsen bij te brengen, en dit kan van invloed zijn op hoe lang het proces duurt om het vertrouwen en de dynamiek van het kind op te bouwen. In het verleden gingen de meeste kinderen over van een driewieler naar zijwieltjes en een gewone tweewieler. Deze methode laat de moeilijkste vaardigheid - rechtop balanceren en sturen - tot de allerlaatste stap liggen.

De laatste tijd wordt het leerproces echter omgedraaid. Met loopfietsen (fietsen zonder pedalen) leren kinderen eerst de essentiële vaardigheid van het balanceren, en als het tijd is om te gaan trappen, hebben ze het moeilijke deel al onder de knie. Veel mensen vinden dat dit het leerproces versnelt, vooral bij jongere kinderen. Dit proces maakt oefenwieltjes overbodig en de overgang naar een gewone fiets veel gemakkelijker.

Eén ding is zeker: het comfort van jouw kind speelt een grote rol in zijn vooruitgang. Ze leren pas fietsen als ze er klaar voor zijn, en als je ze buiten hun comfortzone duwt, kan dat het proces juist vertragen. Luister naar wat je kleintje je vertelt en zorg er vooral voor dat fietsen leuk blijft!

Dus wanneer is het juiste moment om te beginnen met het aanleren van basisvaardigheden voor het fietsen? Laten we enkele voorbeelden bekijken.

Kan een 2-jarige fietsen?

Hoewel de meeste kinderen met twee jaar nog niet klaar zijn voor een gewone trapfiets, kun je ze op verschillende manieren helpen hun vaardigheden op te bouwen met deze tips uit onze koopgids voor kinderfietsen.

Met 18-24 maanden is je kind misschien klaar voor een loopfiets. Wacht met de loopfiets tot jouw kind stabiel op beide voeten loopt. Dan beginnen ze de grove motorische vaardigheden aan te scherpen die hen als fietsers zullen ondersteunen. Kinderen die zo vroeg op een loopfiets leren, kunnen op hun derde verjaardag al op hun eerste loopfiets zitten.

Met 2-3 jaar zijn de meeste kinderen klaar voor een loopfiets. Hierdoor kunnen ze driewielers en zijwieltjes overslaan en zijn ze voorbereid op hun eerste loopfiets als ze vier jaar oud zijn.

Door de fundamentele vaardigheid van het evenwicht te ontwikkelen, kan je kind andere leermethoden (bv. zijwieltjes) gemakkelijker overslaan en sneller slagen met gewone tweewielers.

Kan een vierjarige fietsen? Kan een vijfjarige fietsen?

Tussen vier en vijf jaar zijn veel kinderen klaar voor de overstap naar een tweewieler. Als het tijd is om de zijwieltjes weg te halen, kan dat best spannend zijn. Bij het zoeken naar de juiste en goede fiets, hebben ze er een nodig die veilig hun:

 • Evenwichtsvaardigheden
 • Trapkracht
 • Navigatie en rijvaardigheid

Als ze de loopfiets nog niet onder de knie hebben, kunnen ze dit nog steeds leren door de pedalen van hun eerste loopfiets te laten zitten. Is jouw kind al wat verder, maar mist het nog vertrouwen om zelf te leren fietsen zonder zijwieltjes? Dan kan je als ouder helpen, door aan de achterkant van de fiets te lopen, ziet jouw kind niet precies wat je doet. Houd bijvoorbeeld de bagagedrager vast bij het wegrijden, loop mee en blijf zeggen dat je de fiets vasthoudt. Maar laat af en toe de fiets gewoon los.

Tot slot is het belangrijk om de basisprincipes van fietsveiligheid te introduceren en jouw kind te allen tijde onder toezicht te houden, omdat ze nog niet het beoordelingsvermogen of de reactietijd hebben om op gevaren te reageren. Het spreekt vanzelf dat een helm een must is!

Een echte fiets voor jouw kind kiezen

Tussen de 3e en 4e verjaardag is vaak een mooi moment om op zoek te gaan naar de eerste fiets voor jouw kind. Fietsen voor vierjarigen hebben meestal terugtrapremmen. Deze remmen bieden minder veiligheid en controle, omdat kinderen onbedoeld kunnen remmen als ze gewoon proberen achteruit te trappen. Dit kan leiden tot remfouten en ernstig gevaar.

Traditionele tweehandige remmen voor en achter bieden daarentegen een betere controle en remweg, maar vereisen een gevorderd niveau van beheersing om te gebruiken. Te hard knijpen met slechts één hand kan een ongeluk veroorzaken. Vaak zijn goedkope stuur remmen gewoon te zwaar voor de kleine kinderhandjes om ze volledig in te knijpen.

De kleinste fietsers kunnen beginnen met de kleine fiets van 12 inch van Welhof. Deze zijn voorzien van alle veiligheidsvoorzieningen die je kind nodig heeft om over te stappen van loopfiets naar trapfiets. Bovendien zijn ze licht, ongelooflijk duurzaam en het ontwerp is door kinderen zelf gekozen! Weet je niet zeker of de 12 inch fiets de juiste maat is? Kom langs in onze showroom in Amsterdam.

Tips voor een geslaagde eerste rit

Hoe oud je kind ook is, er zijn enkele eenvoudige richtlijnen die je moet volgen om zijn/haar leven gemakkelijker (en veiliger) te maken. Hier zijn drie van onze aanbevelingen:

 • Begin in een park, achtertuin of open ruimte zonder obstakels. Dit helpt stress te verminderen en het vertrouwen te vergroten.
 • Verplicht altijd een helm om verwondingen te voorkomen.
 • Zorg ervoor dat jouw kind een fiets met de juiste maat heeft. Hoewel selecteren op wielmaat een gebruikelijke praktijk is, is het niet de beste manier om een fiets voor jouw kind te kiezen. Lees meer over de maat van kinderfietsen.
 • Kies de juiste ondergrond: een zachte ondergrond lijkt ideaal om harde valpartijen te voorkomen, toch is het voor het kindje dan moeilijk om snelheid te maken en dus het fietsen te leren. De beste ondergrond voor het leren fietsen is een verharde ondergrond.

Waarom Welhof anders is?

Bij Welhof hebben wij verschillende fietsframes die het gemakkelijk maken voor kinderen van alle leeftijden om te leren balanceren en trappen, waardoor ze het vertrouwen krijgen om te leren fietsen. De eerste kinderfiets voor jouw kind koop je bij Welhof!