Tv ophangen en kabels netjes wegwerken in een paar stappen

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Staat jouw televisie op een kastje of hang je ‘m liever aan de muur? Het eerste is lekker makkelijk, maar het tweede ziet er gelikter uit. De klus lijkt misschien onmogelijk, maar met onze tips krijg je het al snel voor elkaar. Ontdek hoe je jouw tv kunt ophangen in een paar simpele stappen!

Waar wil jij jouw tv ophangen?

Je wilt jouw tv ophangen, maar waar? Denk goed na over de plek. Het is bijvoorbeeld handig om het scherm recht tegenover de bank in de woonkamer te plaatsen. Zo kun je samen met vrienden of familie je favoriete series bingewatchen in jouw homecinema. Met een dekentje en popcorn maken jullie er altijd een gezellige avond van. Je kunt je tv ook ophangen in de slaapkamer. Kijk voordat je jouw ogen sluit nog een scène uit je lievelingsfilm en je komt écht even tot rust. Je hebt genoeg opties!

Hoe hoog wil je jouw tv ophangen?

Je kunt je tv ophangen aan een gipswand, een schuine wand, een holle wand… en ga zo nog maar even door. Heb je een goede plek gevonden? Dan vraag jij je vast af hoe hoog je de tv precies moet ophangen. Je wilt natuurlijk geen last van je nek krijgen. Daarom is het verstandig om het scherm altijd op ooghoogte te plaatsen. Ga op de bank, je bed of een andere plek zitten en bepaal zo wat je comfortabel vindt. Zorg ervoor dat de ooghoogte vanuit je kijkpositie op ⅔ van de hoogte van het scherm valt. Dan zit je altijd goed. 

 

Tip: geef met een potlood aan op welke hoogte jij jouw tv precies wilt ophangen. Meet de afstand tussen de schroefgaten op de beugel en zet passende stipjes op de muur. Je kunt eventueel ook de vorm van de tv met tape afplakken. Zo weet je precies hoe het er straks uit gaat zien.  

De beugels van je tv ophangen

Als je eenmaal weet op welke hoogte je jouw televisie wilt ophangen, is het tijd voor het echte werk. Je begint altijd met de tv beugels. Deze bevestig je met de (bijgeleverde) pluggen, bouten en schroeven aan de muur. Gebruik hier eventueel een waterpas voor. Gelukt? Dan kun je jouw tv aan deze beugels ophangen. 

Je televisie ophangen

Als je klaar bent met de beugels, kun je jouw televisie ophangen. Hoe je dit doet, is afhankelijk van het bevestigingssysteem. Hieronder bespreken we ze een voor een. Welke is voor jou van toepassing?

 

  • Heb je een beugel met zwenkarm? Die bevestig je door de tv met adapter aan deze zwenkarm vast te schroeven. 
  • Bij muurbeugels met strips hang je de televisie mét deze strips in het systeem. Soms hoor je een klik zodra het scherm veilig hangt. 
  • Als je een beugel hebt waarbij je na montage nog bouten vast moet draaien, gebruik je een waterpas om alles recht op te hangen. 

 

Meestal kun je jouw tv dus ophangen zonder te boren - dat heb je namelijk al gedaan toen je de beugels aan de muur bevestigde. 

Alt text: Je tv ophangen zonder zichtbare kabels - dat staat mooi in je interieur! | Welhof

Tv opgehangen? Zó kun jij de kabels wegwerken

Je hebt je tv opgehangen, maar je ziet nog allerlei kabels. Gelukkig kun je deze gemakkelijk wegwerken. Schaf bijvoorbeeld een kabelgoot of een ander tv accessoire aan in dezelfde kleur als je muur. Laat de kabels hier doorheen lopen en plak de goot vast met lijm of stickertjes. Van een afstandje zie je er niks meer van. Je kunt je tv ook ophangen aan de muur zonder zichtbare kabels door een dergelijke goot ín de muur te verwerken. Bij een nieuwbouwwoning kun je deze klus overlaten aan je aannemer. In een ouder huis maak je zelf een gat in de muur en trek je de kabels hier doorheen. Doe dit voorzichtig en zorg ervoor dat je niks stuk maakt. Uiteindelijk heb je er een hoop plezier van!

Extra tips voor het ophangen van je tv

Nog wat extra hulp nodig? Je tv ophangen wordt met deze laatste tips een makkie! Zo breng je het beeld en geluid in jouw huis naar een hoger niveau.

 

  • Wil je vanuit meerdere hoeken van de kamer tv kijken? Kies dan voor een kantelbare beugel (met zwenkarm). Zo kun je het scherm precies draaien zoals jij dat wilt.
  • Je kunt je tv ophangen aan verschillende soorten muren. Check wel altijd even of je de juiste pluggen en bouten hebt. Je wilt natuurlijk wel dat het scherm goed blijft hangen.
  • Wil je geen afstand doen van jouw tv-meubel? Je kunt het scherm ook gewoon boven dit kastje hangen. Dat ziet er extra mooi uit. Best of both worlds!