Tweedehands fiets kopen? 7 tips waar moet je op letten!

Ben je op zoek naar een tweedehands fiets en vooral benieuwd naar waar je op moet letten? Je vindt hier de beste tips voor het kopen van een tweedehands fiets. In een paar stappen weet je zeker dat jij binnenkort je ideale tweedehands fiets voor de deur hebt staan. Wij hebben ruim aanbod!

Of het nou de eerste keer is dat je een fiets koopt of je zoveelste tweedehands fiets, het blijft een beetje spannend. Daarom geven wij je handige tips om je voor een miskoop te behoeden.

1. Kies de juiste fiets voor jou

Misschien heb je al helemaal voor ogen wat jouw volgende fiets is. Een favoriet merk, je lievelings model of de fiets waarop je vaker reed en waarvan je weet dat de fiets je bevalt. Als je dit niet weet, is het handig na te denken over wat voor jou de juiste fiets is. Denk na over waarvoor je de fiets gebruikt, hoeveel je uit wil geven, of je een bagagedrager wil, welke opties je belangrijk vindt en of je een handrem of terugtraprem wil.

2. Maak een proefrit

Bij het kopen van een tweedehands fiets is een proefrit echt een must. Let op of je geen vreemde geluiden hoort tijdens het rijden. Kijk ook of je fiets goed remt door de handrem of terugtraprem te gebruiken — als er niemand achter je fietst/rijdt — en verzeker jezelf ervan dat alle snufjes nog goed functioneren. Schakelt je fiets ook goed en voelt alles goed aan? Dan is het misschien wel jouw nieuwe fiets.

3. Check de wielen en banden

Rechte wielen = soepel rijden. Hoe kan je dit controleren?

  1. A) Til het wiel van de grond en draai het goed rond. Kijk vanaf de voorkant van het wiel of het naar de zijkant beweegt of niet. Als er geen of slechts een kleine afwijking is (enkele millimeters), dan is de gebruikte fiets in goede staat. Kleine krommingen kunnen worden hersteld door enkele spaken aan te spannen. Grotere krommingen kunnen niet worden hersteld en moet je het wiel vervangen.
  2. B) Controleer de spanning van de spaken door ze met je handen vast te pakken. Ze moeten strak aanvoelen, niet wiebelig. Enig gewiebel kan gemakkelijk worden verholpen door ze aan te spannen. Veel losse spaken kunnen je wiel snel doen doorbuigen.
  3. C) Probeer de band vast te houden (de voorste moet je net naast de vork houden) en het wiel heen en weer te bewegen (naar voren en achter).

4. Vraag nadrukkelijk naar mankementen

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar controleer de fiets op schade, vooral aan het frame. Scheuren zijn opvallend, vooral rond de zadelpen en de achtervork, waar de kans op een catastrofale breuk het grootst is, met ernstig letsel tot gevolg. De verkoper is verplicht om mankementen en gebreken aan de fiets te melden. Vraag daar dus ook nadrukkelijk naar. Zelf heb je trouwens ook een onderzoeksplicht. Jouw aandeel is in ieder geval al de proefrit. Een aankoopkeuring valt hier ook onder.

5. Zorg ervoor dat het de juiste maat is

Een andere voor de hand liggende zaak om rekening mee te houden is ervoor te zorgen dat je de maat kiest die voor jou geschikt is.

Bekijk, indien mogelijk, de maat van hetzelfde (of een vergelijkbaar) model fiets voordat je deze koopt om er zeker van te zijn dat je het juiste framemaat kiest. Laat je niet verleiden tot het kopen van een te grote of te kleine fiets alleen omdat de prijs gunstig is.

Zoals we eerder al schreven, is het handig om een proefrit kan maken, zodat je kan bepalen of de fiets voor jou geschikt is.

6. Let op de garantie

Garantie op tweedehands fietsen is niet vanzelfsprekend. Kijk daarom altijd naar de garantievoorwaarden en laat deze vastleggen in de verkoopovereenkomst. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je fiets er halverwege de rit naar huis al mee kapt. Bij welhof.com is garantie overigens wél altijd inbegrepen bij de aanschaf van een fiets.

7. Onderhandelen? Bij ons niet!

De meeste mensen hebben een hekel aan onderhandelen. Snappen we. Daarom bieden we op welhof.com altijd meteen de laagste prijs, inclusief alles.

Waar koop je het best een tweedehands fiets?

Een tweedehands fiets kopen in de aanbieding? Dat doe je bij Welhof! Hoe dat kan? De meeste tweedehands fietsen uit ons assortiment zijn B-keus of refurbished. Ze zijn al eens eerder gebruikt. Sommige tweedehands fietsen in onze outlet zijn bijvoorbeeld tentoongesteld in een showroom, waardoor ze niet meer voor de hoogste prijs verkocht konden worden. Andere zijn gekocht door iemand die er achteraf toch afstand van wilde doen. Onze tweedehands fietsen krijgen bij jou een tweede leven. Zo ben je ook nog eens duurzaam bezig. Wij hebben veel tweedehands fietsen in ons assortiment, zoals een tweedehands herenfiets, een stadsfiets, tweedehands damesfietsen, een tweedehands kinderfiets en nog meer gebruikte fietsen en fiets producten. Wij hebben tweedehands fietsen van goede kwaliteit. Wil je een tweedehands elektrische fiets kopen? Die hebben wij ook!

Een tweedehands fiets kopen kan via onze webshop en ophalen kan in Amsterdam op de Hornweg 60, 1044 AN.

Koop nu jouw tweedehands fiets bij Welhof! Lees ook waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands mountainbike.