Wat verbruikt een koelkast?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Je gunt volgende generaties net zo’n fijn leven als dat jij hebt. Maar met gunnen alleen kom je er niet. Het is ook belangrijk om duurzamere keuzes te maken. Dat doe je bijvoorbeeld door voor tweedehands of refurbished witgoed voor je keuken te kiezen, in plaats van gloednieuwe apparaten te kopen. Dat is ook nog eens fijn voor je portemonnee. Win-win! Daarnaast is het verstandig om op je verbruik te letten. Maak bijvoorbeeld het verschil door voor een energiezuinige koelkast te kiezen. Maar wanneer weet je of een koelkast energiezuinig is? En wat verbruikt een koelkast dan eigenlijk? Leer alles wat je wilt weten over het verbruik van je koelkast en draag jouw steentje bij!

 

Ben je net zo benieuwd naar het energieverbruik van andere apparaten in huis? Je leest er alles over in onze andere blogs. Ontdek bijvoorbeeld meer over het verbruik van een wasmachine.

Alles over het stroomverbruik van koelkasten

Koelkasten staan altijd aan. Daarom verbruiken ze vaak een hoop energie. Als je een duurzamere keuze wilt maken, is het goed om je eens te verdiepen in hoeveel dit precies is en of je hier ook op kunt besparen. Ontdek wat het stroomverbruik van jouw koelkast is en houd je energierekening zo laag mogelijk.

 

Hoeveel Watt verbruikt een koelkast? Dat verschilt natuurlijk per apparaat. Om snel achter de precieze cijfers te komen, kijk je op het energielabel. Deze vind je vaak in de binnenkant van je koelkast of in het instructieboekje. Hier staat aangegeven in welke energieklasse jouw apparaat valt. Handig om te weten: de meeste koelkasten zitten om en nabij klasse C. Dat is de laatste ‘groene’ klasse. Als jouw apparaat energielabel B of A heeft, ben je nóg zuiniger bezig. Valt ‘ie ergens tussen D en G? Dan is het verbruik van je koelkast erg hoog en wordt het misschien tijd iets nieuws aan te schaffen. 

Energieverbruik van verschillende koelkasten per jaar

Op het energielabel van je koelkast vind je niet alleen de klasse. Als je iets verder kijkt, kom je er ook achter wat het precieze energieverbruik in kWh per jaar is. Op basis van dit getal kun je verschillende koelkasten gemakkelijk met elkaar vergelijken. Of je nu twijfelt tussen verschillende modellen of diverse uitvoeringen: probeer altijd te kiezen voor die ene die zo min mogelijk kWh per jaar verbruikt. 

 

Ben je benieuwd hoeveel energie of stroom jouw koelkast verbruikt? Of ben je van plan een nieuwe te kopen en wil je weten of deze energiezuinig is? In de tabellen hieronder vind je al je antwoorden. Het kan zijn dat je sommige energielabels mist. Dat komt dan omdat deze speciale koelkast met een dergelijk label niet bestaat. Als je kijkt naar het verbruik van een Amerikaanse koelkast, bijvoorbeeld, is er geen uitvoering met label A of B. Deze modellen hebben dus veel stroom nodig. Het verbruik van tafelmodel koelkasten is ook hoog. Dit zijn vaak erg oude uitvoeringen. Het verbruik van koelvriescombinaties, daarentegen, ligt meestal een stuk lager. Dat van mini koelkasten trouwens ook. Dit zijn de meest zuinige modellen. 

 

Energieverbruik Amerikaanse koelkast

Klasse

Gemiddeld verbruik per jaar

Energiekosten per jaar

Energiebesparing over 15 jaar (vergeleken met F)

C

225 kWh

€ 63,-

€ 760,-

D

269 kWh

€ 75,-

€ 575,-

E

337 kWH

€ 94,-

€ 290,-

F

406 kWH

€ 114,-

€ 0,-

 

Energieverbruik koelvriescombinatie

Klasse

Gemiddeld verbruik per jaar

Energiekosten per jaar

Energiebesparing over 15 jaar (vergeleken met F)

A

109 kWh

€ 30,-

€ 605,-

B

129 kWh

€ 36,-

€ 521,-

C

157 kWh

€ 44,-

€ 400,-

D

194 kWh

€ 54,-

€ 246,-

E

229 kWH

€ 64,-

€ 99,-

F

253 kWH

€ 71,-

€ 0,-

 

Energieverbruik tafelmodel koelkast

Klasse

Gemiddeld verbruik per jaar

Energiekosten per jaar

Energiebesparing over 15 jaar (vergeleken met F)

D

118 kWh

€ 33,-

€ 78,-

E

118 kWh

€ 33,-

€ 78,-

F

136 kWh

€ 38,-

€ 0,-

Verbruikt een oude koelkast meer energie?

We hebben het net eigenlijk al verklapt, maar het antwoord is ja. Het verbruik van een oude koelkast ligt vaak hoger dan dat van een nieuwer model. De technologieën van nu zijn nu eenmaal duurzamer dan die van vroeger. Hoe verder je terug de tijd in gaat, hoe minder energiezuinig de apparaten zijn. Wil je ook hier weer de precieze cijfers weten? Komen ze. Het verbruik van een koelkast van 10 jaar oud ligt meestal rond de 380 kwH, het verbruik van een koelkast van 15 jaar oud is ongeveer 390 kWh en het verbruik van een koelkast van 20 jaar oud is vaak 450 kWh. Dat is nog eens wat anders dan de cijfers in bovenstaande tabellen. Je kunt dus het beste voor een koelkast kiezen van minder dan 10 jaar oud. 

 

Hoe lang een koelkast precies meegaat? Daar hebben we al eerder een blog over geschreven. 

[alt text] Het verbruik van jouw koelkast kun je zelf berekenen | Welhof NL

Bereken het verbruik van jouw koelkast zelf!

Kun je het energielabel met geen mogelijkheid vinden? Je kunt het verbruik van jouw koelkast ook zelf berekenen of meten! Het enige wat je hoeft te weten is het vermogen van je apparaat. Dit rekensommetje geldt trouwens alleen als jouw koelkast iedere dag van het jaar aan staat, maar in de meeste gevallen is dat zo. Deel het vermogen van jouw koelkast eerst door 1000. Vermenigvuldig de uitkomst met 24 en dan nog eens met 365. Het resultaat is het energieverbruik van jouw apparaat per jaar in kWh. 

 

Het vermogen van je koelkast is bijvoorbeeld 16 Watt. Je berekent het energieverbruik dan als volgt:

(16/1000) * 24 * 365 = 140 kWh.