Remblokjes van een fiets vervangen

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Om veilig te kunnen fietsen is het belangrijk dat jouw remmen het goed doen. Soms kunnen de remblokjes van jouw rem slijten, verroesten of simpelweg kapot gaan. Dan is het belangrijk om de remblokjes van je fiets te vervangen, zo snel mogelijk. Zonder een goed werkende rem is het natuurlijk gevaarlijk om de weg op te gaan. In deze blog vertellen we meer over de remblokjes van je fiets vervangen, welke soorten remblokjes er zijn en de kosten voor het laten vervangen van deze blokjes. 

Soorten remblokjes op fietsen

Er zijn verschillende soorten remblokjes. Welke remblokjes je nodig hebt voor jouw fiets, is afhankelijk van het soort fiets waar je op rijdt. Welke soort remblokjes je voor een racefiets nodig hebt, is bijvoorbeeld anders dan voor een stadsfiets. Op een racefiets kun je namelijk een stuk harder en sneller rijden, waardoor je hard moet kunnen remmen. Voor een racefiets heb je dus sterkere remblokjes nodig. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een transportfiets waar je zware spullen mee vervoert. Doordat de fiets zwaarder wordt door het extra gewicht, moeten de remblokjes extra sterk zijn om te zorgen dat de fiets tot stilstand komt wanneer jij dit wilt. 

Remblokjes van een fiets vervangen en afstellen

Wil jij zelf de remblokjes van je fiets vervangen? Wij leggen je in een paar stappen uit hoe je de remblokjes van je fiets kunt vervangen en afstellen. 

Stap 1: Remblokjes demonteren 

Haal het wiel van je fiets af, zo kun je makkelijker de remblokjes en schijfremmen vervangen. Zodra je dit hebt gedaan kun je met een inbussleutel de borgschroef van de remblokken verwijderen. Vervolgens kun je beide remblokken uit de remschoentjes drukken. 

Stap 2: Plaats de nieuwe remblokjes

Nu kun je de nieuwe remblokjes monteren. Bij het plaatsen van de nieuwe blokjes is het belangrijk dat je controleert welk blokje aan welke kant moet. Over het algemeen staat dit aangegeven op het remblokje met een L (links) of R (rechts). Wanneer de remblokjes goed staan, schroef je de borgschroef goed vast. 

Stap 3: Remblokjes afstemmen

Een volgende stap is het afstemmen van de nieuw geplaatste remblokjes. Draai eerst met een inbussleutel de grote schroef op de rem los. Hierdoor zitten de remblokjes los in de remklauw. Vervolgens knijp je de rem volledig in en zorg je ervoor dat de remblokjes tegelijkertijd op de velg staan. Ze moeten niet te hoog maar ook niet te laag erop staan. Draai als je dit gedaan hebt de remblokjes weer goed vast met de inbussleutel. Nu ben je helemaal klaar om veilig een fietsrit te maken!

Wanneer moet ik de remblokken vervangen van mijn fiets? 

Wanneer moet je de remblokken vervangen van een fiets? Makkelijk gezegd: zodra jouw fiets niet meer goed remt. Probeer jouw remblokjes zo snel mogelijk te vervangen, want fietsen zonder een goed werkende rem is gevaarlijk. Verder kun je aan de hand van de groeven op jouw remblokken bepalen of de blokjes toe zijn aan vervanging. Wanneer de groeven niet goed zichtbaar zijn (1 millimeter), is het tijd om de remblokken te vervangen. Verder kun je ook letten op het geluid die de blokjes maken. Maken ze een ander geluid dan eerst? Of piepen ze erg hard tijdens het remmen? Dan is het verstandig de blokjes te vervangen. 

 

Vaak moet je de remblokjes van een racefiets waar je hard op fietst eerder vervangen dan bijvoorbeeld voor een omafiets waar je af en toe een rustige rit mee maakt. De remblokjes van een elektrische fiets vervang je ook wat eerder dan een gewone stadsfiets, omdat je hier harder op rijdt. Harder rijden betekent dat de remblokjes eerder zullen slijten, omdat er meer kracht op de rem wordt gezet. 

 

Wil jij een elektrische fiets kopen? Wij vertellen je graag waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische fiets, zodat jij de juiste keuze maakt. 



Alt tag: Man staat met fiets in de hand | Welhof NL 

Hoe vaak moet je de remblokjes van je fiets vervangen? 

Hoe vaak moet je de remblokjes van je fiets vervangen? Dit is afhankelijk van het soort fiets, de weersomstandigheden waar je in fietst en hoe vaak je de fiets gebruikt. Ben jij een fanatieke wielrenner die er vaak op uit gaat met een racefiets? Dan is de kans groot dat jouw remblokjes al sneller slijten dan wanneer je een stadsfiets hebt en deze af en toe gebruikt om mee naar de supermarkt te fietsen. Het is dus niet te zeggen hoe vaak je precies de remblokjes van een fiets moet vervangen, maar het is wel belangrijk om regelmatig de groeven op je remblokken te bekijken of te luisteren naar het geluid van de remblokjes. 

Remblokjes van je fiets vervangen: wat zijn de kosten?

Heb je geen tijd om zelf de remblokjes van je fiets te vervangen? Of heb je het juiste gereedschap niet in huis? Dan kun je altijd jouw remblokjes laten vervangen bij een fietsenmaker. Het is handig om te weten wat de kosten zijn voor het vervangen van de remblokken van je fiets. De kosten voor het vervangen van remblokjes liggen tussen de €12,50 en €30. De daadwerkelijke kosten van het vervangen van de remblokken en schijven hangt af van jouw fietsenmaker, de stad waar jouw fietsenmaker zich bevindt, het type remblokken dat je nodig hebt of wilt hebben, maar ook jouw type fiets - herenfiets, damesfiets, racefiets, elektrische fiets, transportfiets of stadsfiets.

 

Wil jij nog meer weten over fietsen, zoals over de framemaat van een fiets? Lees dan onze advies-artikelen en leer bijvoorbeeld meer over fietsversnellingen of krijg tips over welke fiets bij je past.