Hoe maak je een oven schoon?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Hoe maak je een oven schoon? | Welhof NL

Een oven is één van de belangrijkste tools in jouw keuken. De werking is simpel en je bereid er gezonde, lekkere gerechten mee. Toch wordt een oven snel vies. Iedere kok heeft te maken met aangekoekte etensresten en vetvlekken. Daarom is het verstandig om jouw oven af en toe goed schoon te maken. Dit geldt trouwens ook voor andere keukenaccessoires. Maar hoe doe je dat? Wij geven je allerlei tips. Zo zullen jouw maaltijden voortaan nóg lekkerder smaken. 

Hoe maak ik mijn oven schoon?

Je vraagt je af hoe je jouw oven het best kunt schoonmaken. Wij hebben goed nieuws: daar zijn tal van manieren voor. De middelen heb je waarschijnlijk al in huis liggen. Van baking soda tot citroen en van azijn tot ammoniak: zoek jouw kastjes door en je vindt ongetwijfeld wat je nodig hebt. Zorg je er wel eerst voor dat je jouw oven droog en kruimelvrij maakt? Zo maak je het jezelf gemakkelijk. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je jouw oven weer brandschoon krijgt. Succes!

 

Hoe krijg ik mijn oven brandschoon? | Welhof NL

Oven schoonmaken met baking soda

Of je nou een inbouwoven of een vrijstaande oven hebt, je kunt ‘m eenvoudig schoonmaken met soda of baking soda. Dit wondermiddel, dat overigens geschikt lijkt te zijn voor alle soortgelijke klussen, breng je aan op een vochtig doekje. Daarmee neem je de onder-, boven- én zijkant van de oven af. Als je overal langs bent gegaan, laat je het middel even intrekken. Vervolgens haal je de (baking) soda weg met een schone, vochtige doek. Heb je te maken met hardnekkige vlekken of aangekoekt vet? Laat de soda of baking soda dan een volledige nacht zitten. De volgende ochtend is je oven weer spik en span. 

Oven schoonmaken met citroen

Kijk eens in je koelkast. Zie je daar een citroen liggen? Mooi! Dan kun je die gebruiken. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar je kunt jouw oven dus perfect schoonmaken of reinigen met citroen. Snijd het fruit in partjes en leg ze allemaal in een ovenschaal. Zet de oven aan op 200 graden en wacht 10 minuten. Daarna poets je alle vlekken in een mum van tijd weg met een vochtige doek. Zo simpel is het. 

Oven schoonmaken met azijn

Heb je last van aangekoekte resten in jouw oven? Dan kun je dit gemakkelijk schoonmaken of reinigen met azijn. Verwarm eerst de oven voor op 200 graden. Als deze temperatuur is bereikt, zet je er een schaal met een klein laagje azijn in. Dit laat je 10 minuten staan. Daarna poets je alles weg met een vochtig doekje of keukenpapier. Als de vlekken écht hardnekkig zijn, kun je hetzelfde trucje uithalen en jouw oven schoonmaken met baking soda en azijn. Je maakt dan een mengsel van de twee stoffen. 

Oven schoonmaken met ammoniak

Ook met ammoniak kun je jouw oven schoonmaken en reinigen. Dit doe je op eenzelfde manier als met citroen of azijn. Wil je jouw ovenplaat of -rooster schoonmaken of reinigen? Ook daarvoor gebruik je ammoniak. Doe ‘m in een vuilniszak en voeg één kopje ammoniak toe. Zorg dat ieder stukje bedekt wordt en sluit de vuilniszak goed af. Laat dit een nachtje weken. Daarna maak je ‘m in een mum van tijd schoon met je afwasborstel. Als je geen ammoniak in huis hebt, kun je jouw oven ook schoonmaken met groene zeep. Dit werkt namelijk precies hetzelfde.