Alles over de levensduur van jouw fiets

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

In ons platte, Nederlandse landschap doe je alles met de fiets. Dag in, dag uit. Het is daarom van belang dat je een goed werkende tweewieler in huis hebt. Als je er eenmaal eentje bezit, kun je er ontzettend lang mee doen - mits je ‘m goed behandelt. Ontdek alles wat je wilt weten over de levensduur van je fiets! 

Hoe lang gaat een fiets mee?

Laten we maar meteen beginnen met de hamvraag. Hoe lang gaat een fiets mee? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. De levensduur van een fiets verschilt natuurlijk per model, producent en uitvoering. Toch kun je er vanuit gaan dat wanneer je een nieuwe of refurbished tweewieler koopt, je er heel wat jaren zoet mee bent. Hier heb je zelf trouwens ook invloed op. Hoe beter jij met je fiets omgaat, hoe langer je ervan kunt genieten. 

 

Er zijn een paar concrete dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je tweewieler zo lang mogelijk meegaat. Ten eerste is het verstandig om zuinig te zijn op je remmen. Je gebruikt ze waarschijnlijk zo vaak, dat er na enige tijd slijtage op zal treden. Als je merkt dat ze hun werk niet meer zo goed doen, is het tijd om ze te vervangen met nieuwe exemplaren. Daarnaast is het belangrijk om jouw tweewieler schoon en droog te houden. Spoel ‘m eens in de zoveel tijd af met water en parkeer ‘m zo veel mogelijk binnen. Dit kan bijvoorbeeld in de schuur, maar ook in een overdekte stalling. Zo bescherm je jouw fiets tegen barre weersomstandigheden en voorkom je dat de verschillende onderdelen gaan roesten. 

 

[alt text] Hoe beter je met je fiets omgaat, hoe langer de levensduur | Welhof NL

Hoe lang gaat een elektrische fiets mee?

Je las net al hoe je de levensduur van stadsfietsen en sportieve fietsen kunt verlengen, maar hoe zit dat met elektrische modellen? In deze uitvoeringen kom je natuurlijk een accu en een motor tegen. Dat is even andere koek, maar ook hier geldt: hoe beter jij met je tweewieler omgaat, hoe langer de levensduur van deze elektrische fiets wordt. 

 

Door de accu en de motor goed te verzorgen, verleng je de levensduur van je e-bike. Als je de accu van je fiets af kunt halen, is het slim om dat - in ieder geval bij extreme temperaturen - te doen. Mits je de fiets op dat moment niet gebruikt natuurlijk. Mocht dit onmogelijk zijn, dan heb je er baat bij om je tweewieler ergens binnen te parkeren. Zo raakt de accu niet beschadigd door kou of hitte. Daarnaast is het belangrijk ‘m regelmatig op te laden. Zo houd je ‘m in goede conditie. Je kunt de levensduur van de motor van je elektrische fiets op dezelfde manier verlengen. Zorg ervoor dat de motor zo veel mogelijk droog blijft. Als deze bijvoorbeeld nat wordt door de regen, kan het zijn dat ‘ie minder goed gaat werken. Mocht dit tóch gebeurd zijn, dan kun je ‘m het beste even laten maken of vervangen door een fietsexpert. Je hoeft dan alleen dit onderdeel te kopen, maar je tweewieler werkt weer als nieuw. Dat scheelt weer!

 

Ben je benieuwd waar je allemaal op moet letten als je een elektrische fiets koopt? Daar schreven we al eerder een blog over. 

Gemiddelde levensduur van motoren, lagers en andere fietsonderdelen

Je weet nu hoe je de levensduur van de accu én de motor van je e-bike verlengt, maar er is misschien nog meer waar je nieuwsgierig naar bent. Op iedere fiets kom je bijvoorbeeld ook lagers tegen. Die zorgen ervoor dat alle onderdelen van je tweewieler zonder problemen kunnen bewegen. Het is vast geen verrassing meer voor je: ook op de levensduur van de lagers van je fiets heb jij invloed. Het is verstandig om deze bij voorbaat goed te onderhouden en regelmatig schoon te maken. Smeer ze bijvoorbeeld af en toe in met speciaal vet. Zo houd je ze soepel. 

 

[alt text] Zorg ervoor dat je jouw fiets altijd goed onderhoudt | Welhof NL

Onderhoud je fiets voor langer plezier!

Moraal van het verhaal: om de levensduur van jouw fiets zo lang mogelijk te maken, kun je verschillende dingen doen. Het is vooral belangrijk om jouw tweewieler binnen, of in ieder geval overdekt, te parkeren. Ook is het goed om je fiets regelmatig schoon te maken. 

 

Verder kun je jouw fiets prima zelf onderhouden. Dat doe je met deze laatste tips:

  • De ketting van je fiets kun je onderhouden door ‘m regelmatig in te smeren met speciale olie. Doe dit bijvoorbeeld iedere drie maanden. Zo cross je altijd soepel over het fietspad. 
  • Controleer eens in de zoveel tijd je wielen. Staan ze nog recht? En zijn ze nog hard genoeg? Na verloop van tijd verslappen je banden automatisch. Pomp ze daarom regelmatig op. Dat zorgt er immers voor dat je zo snel mogelijk kunt fietsen. 
  • Check af en toe of alle kabels van je fiets nog intact zijn. Als de remkabels of de versnellingskabels slijten, wordt jouw tweewieler al snel minder comfortabel om te gebruiken. Kom je tot de conclusie dat ze aan vervanging toe zijn? Breng dan even een bezoekje aan je plaatselijke fietsenmaker of maak gebruik van je garantiebewijs.