Je kookplaat schoonmaken? Dat doe je zo!

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Iedereen die vaak in de keuken staat heeft er wel eens mee te maken: als je druk bezig bent geweest, ligt je fornuis vaak vol met etens- of vetresten. Het liefst haal je die natuurlijk zo snel mogelijk weg. Maar hoe kun je dat het beste aanpakken? Welke schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor jou en wat is de beste tactiek om ze te gebruiken? Ontdek hoe je jouw kookplaat kunt schoonmaken!

Je kookplaat schoonmaken is zo gepiept

Als je eenmaal weet hoe je jouw kookplaat schoonmaakt, is deze klus een fluitje van een cent. Met de nadruk op ‘jouw’, want bij het ene fornuis werkt het nét even anders dan bij het andere. Voordat je jouw kookplaat gaat reinigen, is het dus belangrijk om te weten waar je mee te maken hebt. Gebruik jij gas of heb je een elektrisch fornuis? En als je toevallig een elektrisch exemplaar in huis hebt, gaat het dan om een traditioneel model? Als je antwoord nee is, kook je vast op een inductie- of een keramisch fornuis. Hoe je keuken er ook uitziet, hieronder staat precies beschreven hoe je jouw kookplaat het best kunt schoonmaken. Ontdek wat voor jou van toepassing is en maak alles binnen no-time weer spik en span! 

 

Alt text: Een elektrische kookplaat schoonmaken doe je zo | Welhof

Gas- of elektrische kookplaat schoonmaken

Een gaskookplaat schoonmaken is erg makkelijk. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een sponsje, kokend water en wat afwasmiddel. Maak van die laatste twee een sopje en laat de gaspitten hier een half uur in weken. Ondertussen kun je met de spons, wat extra warm water en nog meer afwasmiddel de pandragers en de gaskookplaat ontvetten. Tot slot droog je alles  nog even netjes af en klaar ben je! 

 

Heb jij een elektrische kookplaat? Ook die maak je zo brandschoon. Dat gaat het makkelijkst als je ‘t zo snel mogelijk doet. Op zo’n fornuis kunnen etensresten of water namelijk al gauw inbranden. Als je er vroeg bij bent, voorkom je dit. Je kunt je elektrische kookplaat dan schoonmaken met een keukenpapiertje. Om het écht af te maken, kun je nog een microvezeldoekje met wat allesreiniger over je fornuis heen halen. Je elektrische kookplaat reinigen is zo een makkie. 

Inductiekookplaat schoonmaken

Wil jij jouw inductiekookplaat schoonmaken? Dan is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Op dit soort fornuizen komen namelijk al gauw krassen. Gebruik daarom geen zuurhoudende middelen, zoals citroen, of soda. Waarmee je een inductiekookplaat wel kunt schoonmaken? Gewoon, met een warm sopje afwasmiddel of allesreiniger. Als je een inductiekookplaat écht grondig wilt reinigen, kun je nog een speciaal schoonmaakmiddel voor glas gebruiken. Dan staat ‘ie zo weer te blinken in je keuken. 

 

Voor wie benieuwd is hoe een inductiekookplaat nu precies werkt: je leest er alles over in onze andere blog!

Keramische kookplaat schoonmaken

Ook een keramische kookplaat reinigen is simpel. Haal eerst alle hardnekkige etensresten weg. Dat mag je gewoon doen met een schraper. Gelukt? Haal er dan een microvezeldoekje overheen. Daarbij mag je ook wat baking soda en water gebruiken. Nadat je jouw keramische kookplaat schoongemaakt hebt met een schraper en baking soda, neem je ‘m nog even af met een droge doek. Zo is ‘ie weer lekker fris!

Ingebrande vlekken verwijderen van je kookplaat

Niet alleen op een elektrische kookplaat branden vlekken in; dit kan ook gebeuren bij een ander fornuis. Krijg je ze met bovenstaande tips niet weg? Dan zijn er nog wat andere trucjes die je kunt gebruiken. Je kunt ingebrande vlekken op een keramische kookplaat bijvoorbeeld schoonmaken door het hele fornuis ‘onder water’ te zetten. Verwarm de plaat en laat dit een tijdje zo liggen. Daarna schraap je alles er met gemak weer vanaf. Verder kun je de meeste ingebrande kookplaten schoonmaken met middelen die daarvoor ontwikkeld zijn. Je haalt ze gewoon bij een supermarkt bij jou in de buurt. En we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: als je een inductiekookplaat schoonmaakt vanwege ingebrande vlekken, is het verstandig om dit extra voorzichtig te doen. Zo voorkom je krassen en houd je jouw keuken mooi! 

Tips om streeploos jouw kookplaat schoon te maken

Heb je alle bovenstaande trucs geprobeerd, maar blijven er strepen achter op je fornuis? Maak je geen zorgen. Je kunt jouw kookplaat altijd streeploos schoonmaken. Dat doe je bijvoorbeeld door ‘m na het reinigen altijd te drogen met een schone doek. Als dit niet werkt, krijg je het wel voor elkaar met een speciaal spoelmiddel. Je kookplaat is nog nooit zo schoon geweest!