Koelkast in de schuur of garage: kan dat?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Een koelkast in de schuur of garage, sommige mensen doen dit om verschillende redenen. De een kiest er bijvoorbeeld voor om een tweede koelkast aan te schaffen om extra drankjes koud te houden. Zo’n tweede koelkast wordt dan vaak in een garage of schuur neergezet. De ander heeft misschien een gebrek aan ruimte in de keuken en kiest er daarom voor om de koelkast in de schuur of garage te plaatsen. Echter, niet elke koelkast kan het aan om in de schuur of garage te staan. In dit artikel vertellen we je hier meer over. 

Kan een koelkast in de schuur of garage staan?

Ja en nee. Of je een koelkast in de schuur of garage kunt plaatsen, hangt van een paar factoren af. Een koelkast in een te koude ruimte plaatsen, is namelijk slecht voor de koelkast. Wil je een koelkast in jouw garage zetten of buiten in de schuur? Dan kan dit soms al te koud zijn voor de koelkast. Factoren zoals de klimaatklasse en omgevingstemperatuur bepalen daarom of een koelkast buiten kan staan in de schuur of in een garage. 

 

Naast de klimaatklasse en omgevingstemperatuur zijn er ook nog andere eigenschappen van een koelkast waar je rekening moet houden wanneer je er eentje koopt. Lees in onze blog alles over waar je op moet letten tijdens het kopen van een koelkast

Bepaal de klimaatklasse van jouw koelkast

Voordat je jouw koelkast in een garage of schuur plaatst, is het van belang om te weten onder welke klimaatklasse jouw koelkast behoort. De klimaatklasse van een koelkast geeft namelijk de maximale en minimale omgevingstemperatuur van de koelkast aan. Dit zijn de temperaturen waar binnen de koelkast nog goed functioneert. 

 

Klimaatklasse koelkast

Minimale omgevingstemp.

Maximale omgevingstemp. 

ST

16°C

38°C

T

16°C

43°C

SN

10°C

32°C

SN-T

10°C

43°C

N

16°C

32°C

Meet de temperatuur in de schuur of garage

Wanneer je de klimaatklasse van jouw koelkast weet, dan weet je precies tussen welke omgevingstemperaturen jouw koelkast nog normaal kan functioneren. De volgende stap is om erachter te komen wat de daadwerkelijke omgevingstemperatuur in de schuur of garage kan worden. Dit kun je met een thermostaat opmeten of gewoon de gemiddelde jaarlijkse temperaturen in de gaten houden. 

 

In de winter kan een koelkast in een schuur staan, afhankelijk van wat de omgevingstemperatuur kan worden en of de koelkast deze temperatuur wel aankan. In de winter is het bijvoorbeeld een stuk kouder in een schuur. Kan de temperatuur lager uitvallen dan de minimale omgevingstemperatuur van jouw koelkast? Dan is het geen goed idee om je koelkast daar te plaatsen. Mocht de omgevingstemperatuur wel boven het de minimale omgevingstemperatuur van jou koelkast komen, dan kun je de koelkast er wel gewoon plaatsen.

 

Wat gebeurt er als een koelkast in een te koude of onverwarmde schuur staat?

Wanneer een koelkast in een te koude ruimte staat, kouder dan de minimale omgevingstemperatuur, dan gaat de koelkast problemen krijgen met het koel houden van jouw eten en drinken. Door de kou kan het vriesniveau verminderen, schakelt je koelkast zelfs helemaal uit en kan het de levensduur van je koelkast aantasten. Een koelkast of koelvriescombinatie in een onverwarmde schuur of garage bewaren, zeker tijdens koude winters, zorgt dus dat de koelkast niet meer naar wens functioneert. Een tip, wanneer je jouw koelapparaat in een schuur of garage plaatst, is om deze plek goed te isoleren en verwarmingsmogelijkheden toe te voegen aan de plek. Zo zorg je ervoor dat de omgevingstemperatuur past bij jouw koelkast. 

 

Ook belangrijk: door een te lage (of te hoge) omgevingstemperatuur moet jouw koelkast harder werken om goed te blijven functioneren. Dit kost extra energie en dit wil je natuurlijk voorkomen. Wil je meer weten over het stroomverbruik van koelkasten? Lees onze blog over koelkast-stroomverbruik en ontdek meer. 

Voldoet jouw schuur of garage aan de omgevingstemperaturen waar jouw koelkast goed in functioneert? Dan kun je met een gerust hart de koelkast verplaatsen naar de gewenste plek. Wij geven je wat tips over het verplaatsen en vervoeren van jouw koelkast