Keuzehulp vaatwasser, wat is de beste vaatwasser?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Inruimen, vaatwastablet erin, op start drukken. Zo. De machine draait. En jouw vieze vaat is binnen de kortste keren weer helemaal schoon. 

Een goede vaatwasser maakt ons leven een stuk makkelijker. Je wilt natuurlijk de beste vaatwasser hebben die bij jouw wensen en behoeften aansluit. Maar wat is de beste vaatwasser? En waar moet je op letten om daar achter te komen?

Vaatwasser keuzehulp

Welke vaatwasser moet je kopen? In deze keuzehulp voor een vaatwasser leggen we je uit welke aspecten je goed moet bekijken wanneer je een vaatwasser gaat kopen.

Een vaatwasser kiezen kan best ingewikkeld zijn. Kies je een onderbouw of een losstaand model? Welke functies heb je nodig en hoe zit het ook al weer met het energielabel? Daarom geven we je een aantal vaatwasser kopen tips. Zie het als een test voor vaatwassers, waarmee je de eigenschappen online kunt testen. Na het lezen van dit vaatwasser keuzehulp artikel weet jij welke vaatwasser je moet kopen. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands vaatwasser?

Ben je opzoek naar vaatwasser kopen tips? Dan zit je hier goed! In dit artikel leggen we je precies uit waar je op moet letten bij het kopen van een (tweedehands) vaatwasser. Dus, wat is de beste vaatwasser? Of ben je benieuwd welke vaatwassers het beste uit de test komen? Laten we eens kijken waar we dan op moeten letten.

Keuzehulp vaatwasser

Met dit vaatwasser keuzehulp artikel helpen we je om een vaatwasser te kiezen. Want er zijn ontzettend veel goede vaatwassers. Vaatwasmachines van verschillende merken, groottes en met verschillende functies en kenmerken. Maar welke vaatwasser is de beste vaatwasser? Welke vaatwasmachine de beste voor jou is, is hangt af van je behoeften, maar vooral van wat je nodig hebt. Je kunt de onderstaande aspecten zien als onze online test voor vaatwassers.

Vaatwasser kopen waar op letten?

  • Gezinssamenstelling: met hoeveel mensen je in huis woont, of hoe groot je gezin is, bepaald ook het formaat.
  • Inbouw, vrijstaand of onderbouw: maakt het uit waar de vaatwasser staat, heb je liever een vaatwasser die volledig in je keuken verwerkt is of is alleen onder het keukenblad ook goed?
  • Energieverbruik: vind je het belangrijk dat de vaatwasser energiezuinig is?
  • Programma’s en extra functies: wil je gebruik maken van specifieke programma’s of extra functies, zoals een app?
  • Geluidsniveau: maakt het je uit hoeveel geluid de vaatwasmachine maakt?

Kun je een antwoord geven op de vragen hierboven? Dan wordt de zoektocht naar de juiste vaatwasser al een stuk makkelijker.

Gezinssamenstelling

Wat is een goede vaatwasser voor jou? Eén van de belangrijkste dingen om daarbij na te gaan is wíe gaat de vaatwasmachine gebruiken? Wat is de gezinssamenstelling of het huishouden?

Een vaatwasser voor een klein huishouden of een vaatwasser voor een 2 persoons huishouden zal aan de kleinere kant zijn. Mocht er niet een vaatwasmachine zijn ingebouwd in de keuken, dan kun je kijken voor een losstaand model. Die kun je namelijk wat makkelijker uitkiezen op formaat. Vaak zijn de kleinere modellen wat smaller. Dat zou het ook makkelijker moeten maken om een plaatsje te vinden als je wat kleiner woont. Mocht je écht maar weinig vaat viesmaken, dan kun je zelfs kiezen voor een mini vaatwasser! Die modellen zijn extra compact en hebben maar één lade.

Bij een groot huishouden is het vullen en uitruimen van de vaatwasmachine natuurlijk een dagelijkse taak. Voor een vaatwasser voor een groot huishouden kom je al snel bij een vaatwasser van 60 cm breed. Dat is de standaardmaat. Wel heb je nog verschillende opties wat de hoogte betreft. Als het past, kun je op die manier dus voor een grotere maat kiezen.

Soorten vaatwassers

Naast de verschillende maten, zijn er ook verschillende soort vaatwassers: inbouw, vrijstaand en onderbouw.

  • Inbouw vaatwasser: een inbouw vaatwasser kan achter het zelfde type deurtje als de rest van je keuken worden ingebouwd. Zo is je keuken een stijlvol geheel. 

Is de vaatwasser inbouw de beste koop? Dat hangt af van je eisen en ook het type keuken wat je hebt. Als je een koophuis hebt met een nieuwe keuken, dan kun je de vaatwasser laten inbouwen. Heb je een huurhuis, waar al een keuken is geplaatst? Dan heb je twee opties:

  • Onderbouw vaatwasser: bij een onderbouw vaatwasser laat je de vaatwasser inbouwen onder het keukenblad, maar heeft het nog wel het originele deurpaneel.
  • Vrijstaande vaatwasser: bij een vrijstaande vaatwasser wordt de vaatwasser op geen enkele manier ingebouwd. Deze kan je los plaatsen op een plek met de juiste aansluitingen.

De standaard maat vaatwasser is 60 cm breed. Hoogtes verschillen nog wel eens, maar meestal is dat rond de 80 à 85 cm.

Energieverbruik vaatwasser

Wanneer je een vaatwasser kiest gaat het niet alleen om de initiële kosten. De energiekosten over de jaren heen kunnen namelijk het verschil maken in de totale kosten. 

Bij het kiezen van een vaatwasser is het daarom belangrijk om rekening te houden met het energieverbruik. Het energieverbruik vind je op het energielabel van de vaatwasser. Daar vind je informatie over een aantal aspecten, waaronder de energieklasse, die je vertelt hoe zuinig de vaatwasser is.

Het energielabel van de vaatwasser

Sinds 2021 hebben vaatwassers – net als koelkasten en wasmachines – een nieuw energielabel. Dit label loopt van A (het meest zuinig) tot G (het minst zuinig). Op het energielabel vind je een aantal dingen:

  • Energieklasse van de vaatwasser: A tot G
  • Geluidsniveau (in decibel)
  • Energieverbruik in kWh (op basis van 100 wasbeurten)
  • Capaciteit van de vaatwasser (in couverts)
  • Watergebruik per wasbeurt (in liter)
  • Duur ecoprogramma (in uren en minuten)

Wat verbruikt een vaatwasser?

Op het energielabel van de vaatwasser vind je dus ook het energieverbruik per 100 wasbeurten. Dat wordt uitgedrukt in kWh. Door het verbruik van verschillende vaatwassers met elkaar te vergelijken, kun je erachter komen welk model in jouw prijsklasse de beste vaatwasser voor jou is.

Of je een ecoprogramma verbruikt, of een langer, intensief programma, beïnvloed natuurlijk ook het verbruik van een vaatwasmachine.

Vaatwasser programma's en functies

Zo. Nu we het energieverbruik hebben uitgelegd is er nog een ander aspect wat een vaatwasser kiezen beïnvloed: de programma’s en functies. Want welke vaatwasser een goeie match is met jouw situatie, heeft ook te maken met hoe je de vaatwasmachine wilt gebruiken – en wat de machine allemaal in huis heeft.

Vaatwasprogramma’s

Elke vaatwasser heeft verschillende wasprogramma’s die je kunt draaien. Soms heeft dat alleen te maken met de duur van het programma, maar vaak zie je ook bepaalde symbolen die de verschillende programma’s aangeven.

Vaatwasser symbolen betekenis

De vaatwasser symbolen, wat betekenen ze precies?

  • Vaatwasserbestendig: Niet al het servies, kookgerei, of bestek kan in de vaatwasser. Daarom hebben veen producten een symbool dat aangeeft of het in de vaatwasser mag. Altijd goed om te checken.
  • Statusindicatoren: Een vaatwasser heeft verschillende statusindicatoren, die aangeven met welk proces de vaatwasmachine bezig is, bijvoorbeeld spoelen of drogen.
  • Vaatwasseronderhoud: Het kan zijn dat het spoelmiddel bijgevuld moeten worden, of het vaatwasserzout op is. Het kan ook zijn dat de vaatwasserkraan niet goed is aangesloten. Ook dit geeft de vaatwasmachine aan.
  • Programma’s: verschillende merken en modellen hebben verschillende programma’s die je kunt laten draaien. Tegenwoordig zul je op veel vaatwassers een ecostand vinden. Sommige vaatwassers hebben een snel, kort, intensief, extra droog of glasprogramma. Deze worden vaak alleen aangegeven met symbolen.

Wat is de beste vaatwasser?

De beste vaatwasser heeft de standen die jij nodig heeft. Heb je bijvoorbeeld veel wijnglazen in huis, wil je onbevlekt bestek of heb je ander kookgerei wat op een speciale manier behandeld moet worden? Check de beschikbare programma’s goed!

Vaatwasser met liftfunctie

Naast de programma’s zijn er ook de vaatwassers met liftfunctie. De liftfunctie zorgt ervoor dat de onderste lade naar boven uitgetrokken kan worden en vóór de bovenste lade geplaatst kan worden. Dat maakt het een stuk makkelijker om de vaatwasser uit te ruimen. Dit wordt ook wel de comfortlift genoemd.

Geluidsniveau

Het geluid van een vaatwasser? Doorgaans is dat gebrom en geklots. Wanneer een vaatwasser staat te draaien, kan deze namelijk nog best wat geluid maken. Het vaatwasprogramma wat je aan hebt staan is nou eenmaal flink bezig en wanneer het water moet worden afgevoerd, dan kan het niet anders dan dat je het hoort.

Toch kun je ook het geluidsniveau van de vaatwasser uitkiezen. Het geluidsniveau vind je op het energielabel van de vaatwasser.

Geluidsniveau vaatwasser

De meeste vaatwassers hebben een geluidsniveau van tussen de 44 en 47 db. Vanaf 48 db hebben we het over een vaatwasser die veel geluid maakt. 

Een stille vaatwasser

Ben je specifiek op zoek naar een stille vaatwasser? Dan moet je goed kijken of de vaatwasser 43 db of minder geluid maakt. Sommige vaatwasmachines zijn zelfs zo stil dat het geluidsniveau maar 40 db is.

Beste vaatwasser merken

Nu je meer weet over de werking van vaatwassers en waar je op moet letten bij het aanschaffen, is het ook handig om te kijken naar de verschillende vaatwasser merken. Vaatwassers lijken op elkaar, maar ieder merk is weer anders. Het beste merk vaatwasser – voor jou – zit er ook tussen. Dus laten we even kijken. 

  • LG: LG biedt goede vaatwassers voor een scherpe prijs. De programma’s zijn praktisch en in de ecostand zorg  je voor een zuinig gebruik.
  • Samsung: Samsung vaatwassers zijn makkelijk in gebruik, hebben goede programma’s – en zijn nog stil ook. 
  • Bosch: Bosch is een topmerk in de wereld van vaatwassers. Daarnaast zijn ze makkelijk te bedienen: Bosch gebruikt vooral symbolen om de verschillende programma’s aan te geven.
  • Whirlpool: Whirlpool maakt vaatwasmachines van goede kwaliteit. Ze zijn nog stil ook. Dat is mooi meegenomen.
  • Siemens: Siemens witgoed staat bekend om z’n goede kwaliteit. Siemens vaatwassers zijn zuinig in de ecostand en veel modellen hebben een ‘uitgestelde start’ functie, waarmee je de starttijd voor later op de dag kunt instellen.
  • Hisense: Hisense vaatwassers zijn makkelijk in gebruik. Ook Hisense gebruikt de ‘uitgestelde start’ functie. Het ecoprogramma zorgt voor aanzienlijk minder watergebruik.

Het beste vaatwasser merk gevonden? Bekijk onze vaatwassers!

Koop jouw tweedehands vaatwasser bij Welhof

Weet je welke vaatwasser je wilt kiezen? Bij Welhof vind je een groot aanbod aan vaatwassers, met een groot voordeel! Zowel online als in ons magazijn in Amsterdam aan de Hornweg 60. Welhof is dé specialist in tweedehands witgoed.