In welk vakje moet wasmiddel en wasverzachter?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Grote wasjes, kleine wasjes: iedereen moet er vroeg of laat aan geloven. Als je een wasmachine en een wasdroger thuis hebt staan, kost het je niet eens zo veel tijd. Maar dan is het wel handig om te weten hoe je dit witgoed precies moet gebruiken. In welk vak moet wasmiddel bijvoorbeeld? En waar doe je dan de wasverzachter in? Ontdek (letterlijk) alle ins en outs van jouw wasmachine!

 

Wil je meer weten over je wasmachine schoonmaken of de levensduur van je wasmachine? In onze andere blogs leer je er alles over. Handig!

Zo werkt de wasmiddellade

In iedere wasmachine zit een wasmiddellade. Meestal zit deze linksboven de trommel. Als je deze opentrekt, zie je verschillende bakjes. Waar moet wasmiddel in? En waar moet wasverzachter in? Het is belangrijk om dit te weten, want als je het goed doet, werkt de machine optimaal. Hieronder wordt je precies uitgelegd welk bakje waarvoor dient, en krijg je antwoord op de vraag of je wasmiddel ook gewoon in de trommel kunt doen.

Hoofdwas (II of 2)

Wil je een normale was draaien? Dan gebruik je het hoofdwas-bakje. Deze herken je aan de ‘II’ of ‘2’. Hoeveel wasmiddel je uiteindelijk in dit hoofdwas-bakje doet, hangt af van de hoeveelheid textiel die je in de trommel stopt. Voor een gemiddelde wasbeurt gebruik je meestal precies even veel wasmiddel als er in de dop van de fles past. Check dit altijd nog even bij de instructies op de verpakking.

 

Alt text: Moet vloeibaar wasmiddel in het bakje of in de trommel? Ontdek het hier! | Welhof

Voorwas (I of 1)

Als je erg vuile was hebt, draai je altijd een voorprogramma. Hierdoor wordt het textiel eerst goed afgespoeld, voordat het tijd is voor de échte wasbeurt. Als je een voorwas draait, doe je het wasmiddel in het bakje met een ‘I’ of ‘1’. Dit is namelijk het teken van de voorwas op een wasmachine. Let wel op, want niet alle apparaten hebben deze optie. Als dit bij jou het geval is, kies je gewoon voor een regulier programma en doe je het wasmiddel in het hoofdwas-bakje (‘II’ of ‘2’). 

Wasverzachter (* of een bloem)

Het wasverzachterbakje herken je aan een sterretje of een bloem (*). Deze is meestal het kleinst. Met wasverzachter maak je jouw kleding, handdoeken of beddengoed letterlijk extra zacht. Daardoor zitten en slapen ze lekkerder, of drogen ze fijner af. Let wel op dat je niet te veel wasverzachter gebruikt, want dit komt je machine niet ten goede. Check ook hiervoor altijd even de verpakking van je product.

Kun je wasmiddel ook in de trommel doen?

Moet vloeibaar wasmiddel nou in het bakje of mag het ook in de trommel? Vloeibaar wasmiddel mag altijd in de trommel. Waspods of wasbolletjes doe je tenslotte ook in de wasmachine. Als je waspoeder gebruikt, is het vaak wél handiger om dit netjes in de wasmiddellade te doen. Hetzelfde geldt voor wasverzachter: als je dit in de trommel doet, komt het meteen al in aanraking met je was - terwijl het eigenlijk beter is om dit later pas toe te voegen. Hoe je dit kunt onthouden? Vloeibaar wasmiddel mag in alle vormen in de trommel; al het andere kun je beter in de bakjes linksboven stoppen. Succes!