Dit zijn de meest voorkomende problemen van een fornuis

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Je hebt dit artikel waarschijnlijk gevonden omdat er iets mis is met je fornuis. Of je nou nog kunt koken op de overige pitjes, of bepaalde pannen niet meer kunt gebruiken omdat er nog maar één pitje over is: het is een vervelend probleem.

In dit artikel lopen we verschillende fornuis problemen langs, met name voor gasfornuizen. Van een gaspit die het niet doet, tot wanneer je de ontsteking van een gasfornuis moet repareren. Door deze problemen langs te lopen kun je hopelijk ook achterhalen of er alleen iets mis is, of dat het fornuis kapot is.

Fornuis problemen oplossen

Je hebt waarschijnlijk al gekeken naar de eerste handeling die je doet om het fornuis aan te zetten: de ontsteking (en of je de ontsteking van het gasfornuis moet repareren). Heel goed. Naast de ontstekingsknop zijn er nog een aantal dingen die je kunt nalopen om te kijken wat er gerepareerd moet worden.

  • Eén of meerdere pitjes die niet werken
  • De gasregeling die het niet doet
  • Een defecte temperatuurregeling

 

Mochten geen van deze oplossingen helpen, dan raden we je aan om een reparateur naar je fornuis te laten kijken. 

Probleem: De ontstekingsknop is defect

Of je nu een model hebt met automatische ontsteking, of een ouder model fornuis met een aparte elektrische ontsteking: wanneer de ontsteking defect is zit je met een probleem. Je kunt wel de lucifers erbij pakken, maar dan stel jet het probleem eigenlijk alleen maar uit. Laten we kijken hoe we een probleem met de ontsteking kunnen oplossen. 

Als de gaspit niet blijft branden, dan is de kans klein dat het aan de ontsteking ligt. De ontsteking zorgt er alleen voor dat de vlam ontstoken wordt, doormiddel van een vonkontsteking.

Ontsteker gasfornuis werkt niet

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom de ontsteking niet werkt. Wanneer het gasfornuis niet aangaat kan dit ook komen omdat er iets mis is met de ontsteking of ontstekingsknop. Bij het indrukken van de ontstekingsknop zouden normaal gesproken alle bougies moeten vonken. Check daarom goed of de vonkontsteking het maar bij één pitje niet doet, of dat er meerdere pitjes zijn die het niet doen. 

Daarnaast kan het ook zo zijn dat de binnenkant vochtig of vettig is. Daarnaast kan kortsluiting de oorzaak zijn van dat een elektrische ontsteking van een gasfornuis niet werkt.

Reparatie

Natuurlijk kan het ook voorkomen dat de ontsteking  van één of meerdere pitjes van het gasfornuis vervangen moet worden. Hierbij is de kans groot dat er iets mis is met de bedrading. Als je handig bent, kun je het betreffende pitje losmaken en de bedrading checken en eventueel repareren. Anders is het beter om er een monteur naar te laten kijken.

Probleem: Niet alle pitten werken meer

Alhoewel je de knop hebt opengedraaid en je de ontstekingsknop hoort tikken, doet de gaspit het niet. Of misschien dat het fornuis wel aangaat, maar dat de gaspit niet blijft branden. In dat geval zijn er twee veelvoorkomende oorzaken: een brander die in de verkeerde positie staat, of een verstopte branderdeksel. Een brander die in de verkeerde positie staat kun je draaien in de juiste positie, in principe is dat tot hij blokkeert. Plaats ook de branderdeksel op zo’n manier dat de gleuven op de juiste plek zitten.

Verstopte gleuven van de branderdeksel 

Natuurlijk moet je de gaskookplaat schoonmaken, maar de branderdeksels vergeten we nog wel eens. Deze kun je (wanneer je het gasfornuis uit hebt gezet) optillen en in een wasbak of emmer met water. Zo doet je dat:

  1. Doe wat schoonmaakazijn, afwasmiddel of een goede schep baking soda in de wasbak of in emmer.
  2. Leg de losse gaspitten in het water en laat ze ongeveer een half uur weken in het water met schoonmaakmiddel. 
  3. Haal de gaspitten na het half uur uit het water en maak ze schoon met een krasvrij schuursponsje of staalwol.
  4. Spoel de gaspitten af en maak ze droog. Laat ze daarna nog even liggen drogen voordat je ze weer terug plaatst.

 

Als de pitten het hierna nog steeds niet doen, kan het natuurlijk ook zo zijn dat de elektrische ontsteking van het gasfornuis niet werkt.

Probleem: De gasregeling werkt niet

Het kan zijn dat de knop voor de gasregeling niet meer goed werkt en niet de juiste hoeveelheid gas doorlaat, waardoor de vlam bijvoorbeeld te zwak is om op te koken. Ook hierbij is het belangrijk dat de gaskookplaat schoongemaakt is, omdat vuil niet alleen de werking van de kookplaat kan beïnvloeden, maar ook van de knoppen. (Dat geldt trouwens ook voor te veel water, dus let goed op bij het schoonmaken.)

Het is daarnaast belangrijk dat je ook checkt of er andere gas problemen zijn. Denk daarbij aan de toevoer van andere apparaten, zoals je oven, bijvoorbeeld. Ben je net verhuisd, of is er een reparateur langs geweest die aan het gas heeft gewerkt? Check dan ook of de gaskraan wel (goed) openstaat.

Probleem: De temperatuurregeling is defect

We hebben het tot nu toe vooral over gasfornuizen gehad. Maar ook met inductie kan het natuurlijk zo zijn dat er problemen zijn met het fornuis. Een gaskookplaat schoonmaken zal anders gaan dan bij inductie. Bij een inductiefornuis kan er natuurlijk een stuk minder verstopt raken op het fornuis zelf. Wel is het belangrijk om de plaat goed schoon te houden voor de beste werking.

Daarnaast is het zo dat de temperatuurregeling defect kan zijn, waardoor de kookplaat niet goed aangaat. Ook hierbij kan dat maar één pit zijn. Omdat je bij inductieplaten vaak met een ingebouwd systeem zit, zonder draaibare knoppen, is de kans groot dat er iets mis is met de stroomtoevoer of het elektronische systeem. Als de kookplaat niet aangaat kun je aantal dingen doen.

  • Bekijk de schakelaar van de inductieplaat
  • Check of de kookplaat nog steeds goed is aangesloten.
  • Is er iets mis met de kabel of stroomtoevoer?
  • Check of er niet iets mis is met het stopcontact door er een ander apparaat op aan te sluiten.

 

Gaat de inductieplaat wel aan en kun je de temperatuur naar wens instellen, maar heb je nog steeds geen warmte op de kookplaat? De elektronische kaart kan ook defect zijn. In dat geval raden we je aan om contact op te nemen met de fabrikant of de winkel waar je de kookplaat hebt gekocht.

Andere fornuis problemen?

Heeft het gaskookplaat schoonmaken of één van onze andere oplossing niet geholpen? Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw fornuis zo’n specifiek probleem heeft dat het op een andere manier opgelost moet worden. We willen je ook aanraden om de handleiding van het fornuis erbij te pakken en deze te raadplegen voor jouw probleem. 

Een andere oplossing is om een reparateur te bellen of om de website van het product of winkel waar je het product hebt gekocht direct te benaderen. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat reparatie of vervanging van het product de enige oplossing is.

Koop jouw tweedehands fornuis bij Welhof

Tijd voor een nieuwe gasfornuis? Koop een tweedehands, refurbished of outlet gasfornuis bij Welhof. Want Welhof is dé specialist in tweedehands witgoed en keukenapparatuur. Bij Welhof vind je een groot aanbod met een groot voordeel. Zowel online als in ons magazijn in Amsterdam aan de Hornweg 60.