Hoe werkt een wasmachine precies?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

We zijn tegenwoordig allemaal gewend om de wasmachine aan te zetten en in een uurtje of twee schone was te hebben die klaar is om gedroogd te worden. Soms, als uitzondering, is het verstandig om een handwas te doen. Misschien heb je een dure linnen broek waar je liever voorzichtig mee omgaat. Of misschien is het een wollen trui, die je liever niet 3 maten kleiner maakt door ‘m te heet te wassen.

Tijdens zo’n handwas zal je al snel realiseren dat je best wat verschillende dingen moet doen. Een teiltje of wasbak met water vullen, kleding spoelen, wasmiddel erbij, het wasmiddel de tijd geven om de vlekken te bestrijden (en misschien wat schrobben), de was uitspoelen en laten uitdruipen.

Hoe werkt een wasmachine? | Welhof NL

Hoe werkt een wasmachine?

Mocht je daar zo te staan boenen met opgerolde mouwen, dan realiseer je je waarschijnlijk dat een wasmachine toch meer doet dan vuile was er in, aan, schone was er uit. Een wasmachine gaat best wat fases door om jouw was schoon te maken. Vijf stuks om precies te zijn. Die fases zijn:

  • Water toevoer
  • Wassen
  • Afpompen
  • Spoelen
  • Centrifugeren

Of je nu je huidige wasmachine optimaal wilt gebruiken, of wilt weten welke eisen jij hebt voor je nieuwe wasmachine: het is handig om te weten welke stappen een wasmachine doorloopt. Daarom leggen we je in dit artikel uit hoe een wasmachine werkt.

Water toevoer

De eerste fase die een wasmachine doorloopt, is water toevoer. Je hebt het wasmiddel gedoseerd, de deur van de wasmachine dicht gedaan en op start gedrukt. Het deurslot is dicht, zodat je niet zomaar de deur kan opentrekken zolang de machine draait.

Nu komt het water in de wasmachine. De machine weet precies wat het moet doen. Het inlaatventiel gaat open en het water stroomt de wastrommel in (ook via het zeepbakje, of je die nu gebruikt hebt of niet). 

De wastrommel wordt gevuld met water. De lucht die eerst in de trommel zat, wordt via een slang naar de drukschakelaar gedrukt. Zit er genoeg water in de wasmachine? Dan sluit de drukschakelaar in de wastrommel dankzij de druk automatisch het inlaatventiel. 

De waterafvoer van de wasmachine? Die heeft nog even niets te doen. Het zal even duren voordat de wasmachine weer water afvoert. De volgende stap kan gestart worden: wassen.

Wassen

Het water warmt op. De was in de wasmachine trommel wordt heen en weer gerold. De trommel draait, stopt en gaat de andere kant op. De wasmachine werkt er hard aan om het vuil uit je kleding te krijgen en laat het water met het wasmiddel goed de was doordringen. Op die manier kan het wasmiddel het best zijn werking doen en wordt je was het schoonst. En dat is natuurlijk wat we willen: schone was, die lekker ruikt. Gebruik je wasverzachter? Dat wordt dan pas in een later stadium gebruikt, namelijk tijdens het spoelen.

Het zal even duren, maar na een tijdje is het zo ver: de wasmachine trommel stopt draaien. Het zeepwater is niet meer nodig en kan afgepompt worden. 

Afpompen

Na het wassen is het is tijd voor de volgende stap: afpompen. Het water wat de wasmachine gebruikt heeft om te wassen moet namelijk afgevoerd worden. De kleding is misschien schoon, maar we zijn pas op de helft van het hele proces. Al het stof en vuil wat de wasmachine uit je kleding heeft gewassen, zit namelijk nog in het water. De wasmachine moet dat eerst afpompen.

Water afvoer wasmachine

Bij het pompen is de waterafvoer van de wasmachine van essentie. Meestal gebeurt dit zonder problemen en wordt het vuile water door de afvoerslang gepompt. Heb je het gevoel dat er iets misgaat? Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dan werkt het afpompen van de wasmachine niet goed en blijf je met teveel vuil water in de trommel zitten. Check in dat geval of de waterafvoer van de wasmachine niet verstopt zit. Meestal is het voldoende om de afvoerslang schoon te maken.

Spoelen

De zeep die door je kleding heen is gewassen ruikt misschien lekker, maar het is niet fijn om die direct op je huid te krijgen wanneer je de kleding draagt. Daarom moet de wasmachine goed spoelen. Het vieze water is in de vorige fase afgepompt, dus nu wordt er schoon, koud water in de wastrommel gepompt.

Als je wasverzachter gebruikt, wordt dit nu bij je was toegevoegd. Ook nu weer wordt de was heen en weer gerold, zodat het goed doordrenkt kan worden. De koude water van de wasmachine spoelt het sop uit je was.

Extra spoelen wasmachine

In sommige programma’s zijn wasmachines extra zuinig met water. Fijn voor het watergebruik en beter voor het milieu, maar daardoor wordt je kleding minder goed doorgespoeld. Als gevolg blijft er meer wasmiddel in je was achter dan je misschien wilt. Niet gek dat je dan nog een extra spoelbeurt wilt. Misschien heb je een gevoelige huid en raakt het geïrriteerd door het wasmiddel. Een extra spoelbeurt kan ervoor zorgen dat het laatste beetje wasmiddel nu wel uit de kleding komt. 

Vlekken van waspoeder

Het kan ook zo zijn dat je waspoeder witte vlekken achterlaat op je kleding. Ook dat willen we natuurlijk niet. In dat geval kan je het extra spoelen programma aanzetten, waardoor je wasmachine nog extra spoelt. Het extra water van de tweede spoelbeurt kan ervoor zorgen dat echt ál het waspoeder uit de kleding wordt gespoeld.

Ecostand

Wil je zelfs met een extra spoelbeurt toch water te besparen? Dan raden we aan om je was te draaien op een eco-stand.

Centrifugeren

Het laatste stadium van een wasprogramma is centrifugeren. Maar wat betekent het centrifugeren van een wasmachine? Bij de centrifugefase wordt overtollig water uit de was gedrukt, zodat de was klaar is om opgehangen te worden (zonder te druipen) of om in de droger geplaatst te worden.

Wat is centrifugeren wasmachine?

Tijdens het centrifugeren draait de trommel van de wasmachine hard rond om het spoelwater uit de was te krijgen. Door de hoge snelheid van het draaien en de kracht die daardoor ontstaat, wordt de was tegen de zijkant van de wastrommel gedrukt. Hierdoor wordt het water uit je was gedrukt. 

Je kan het zo zien: de druk van het centrifugeren van de wasmachine wringt als het ware het water uit de kleding. Het water wordt vervolgens afgevoerd. Door weer langzaam te gaan draaien komt het wasgoed vervolgens weer los van elkaar. Nog heel even en de wasmachine is klaar om uitgezet te worden. De meeste wasmachines hebben nog een kreukbeveiliging, waardoor de trommel zachtjes blijft draaien, zodat je was niet meer gaat kreuken dan nodig is.

Wacht niet te lang met je was uit de wasmachine halen! Vochtige was die te lang in de machine blijft liggen kan muf gaan ruiken. Dus is de wasmachine klaar? Hang het op (het liefst in het zonnetje) of gooi het in de droger. Nog even wachten tot het droog is.

Koop jouw tweedehands wasmachine bij Welhof

Koop een tweedehands, refurbished of outlet wasmachine bij Welhof. Bij Welhof vind je namelijk een groot aanbod aan wasmachines, met een groot voordeel! Zowel online als in ons magazijn in Amsterdam aan de Hornweg 60. Welhof is dé specialist in tweedehands witgoed.