Hoe werkt een (inductie) kookplaat?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

  Koken op een inductiekookplaat | Welhof NL

Ben jij al over de streep? Veel kookliefhebbers twijfelen of ze een elektrische kookplaat willen aanschaffen. Het is een duurzame keuze, maar het werkt net iets anders dan je gewend bent. Geloof ons: als je eenmaal de smaak te pakken hebt, wil je niet anders meer. Leer hoe je een elektrische kookplaat zó gebruikt dat je de sterren van de hemel kookt. 

Hoe werkt een elektrische kookplaat?

Er bestaan verschillende soorten elektrische fornuizen, zoals inductiekookplaten en keramische kookplaten. Welke je ook aanschaft, voor elektrische kookplaten heb je altijd speciale pannen nodig. Misschien vraag je je af hoe je een elektrische kookplaat schoon kunt maken. Goed nieuws: dat is heel simpel. Omdat het om platen gaat, haal je er gewoon een doekje met allesreiniger overheen en de boel is weer schoon. Let daarbij wel goed op, want een elektrische kookplaat kan heet worden en moet soms eerst even afkoelen. 

 

Een elektrisch fornuis van Welhof

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Hoe werkt een inductiekookplaat nou eigenlijk? In dit fornuis vind je elektrische spoelen die een magnetisch veld vormen. Omdat het recht onder jouw pan gebeurt, wordt dit meteen omgezet in warmte. Je hoeft dus niks voor te verwarmen; je kunt gewoon meteen beginnen met bakken en braden. Hierdoor onderscheidt een inductiefornuis zich met gemak van een gaskookplaat.

Inductiekookplaat installeren: zo doe je dat

Als je eenmaal de knoop hebt doorgehakt en een exemplaar hebt besteld, installeer je deze eenvoudig. In de meeste gevallen hoef je je niet af te vragen welke kabel je nodig hebt voor de kookplaat, deze wordt er namelijk gewoon bijgeleverd. Waar je de kookplaat neerzet, is afhankelijk van hoe jouw keuken eruitziet. De meeste losse exemplaren plaats je gewoon op je fornuis, in de buurt van een stopcontact. Wat het kost om een inductiekookplaat aan te sluiten? Dat hangt van het servicebedrijf af. In het algemeen is het raadzaam een los fornuis zelf te installeren, maar een ingebouwde versie door een professional te laten afhandelen. Zo weet je zeker dat je zorgeloos kunt koken. 

Hoe werkt de afzuiging bij een inductiekookplaat?

Al werkt een inductiekookplaat net even anders dan een gasfornuis, er zal toch een hoop kookdamp uit je pannen opstijgen. Om ervoor te zorgen dat je huis op zaterdagochtend niet nog naar vrijdagavond ruikt, is het zaak een goede afzuiger toe te voegen. Je kunt bij ons een inductiekookplaat mét afzuiging aanschaffen. Hoe dat werkt? Het onderdeel zit dan in de plaat verwerkt. Daardoor heb je geen zwevende afzuiger hangen. Het is dus niet alleen functioneel; het is ook een mooie toevoeging voor jouw interieur. 

Kies de ideale inductiekookplaat voor bij jou thuis 

Weet je niet goed welke kookplaat je moet kiezen? Een inductiekookplaat verbruikt minder energie dan een gasfornuis. Daarom is het een goede optie. De kosten hoeven niet hoog te zijn. In ons assortiment vind je veel tweedehands en refurbished producten. De kwaliteit is door ons gecheckt en opgekrikt, maar de prijs is lager. Speur door ons assortiment en kies de beste inductiekookplaat. Daarbij kun je letten op de afmetingen, het merk en het model. 

Hoe werkt een keramische kookplaat?

Misschien vraag je je af wat het verschil is tussen inductie- en keramische kookplaten. Van de buitenkant is het vaak niet te zien. Toch werken ze nét even anders. Bij keramische kookplaten is geen sprake van een magnetisch veld. In plaats daarvan zorgen elektrische verwarmingselementen voor hitte om op te koken en bakken. De verschillende pitten worden rood als ze aan staan. Zo blijft het koken niet alleen makkelijk, maar ook veilig.