Wat is het gewicht van een wasmachine?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Wanneer je van plan bent om een wasmachine te kopen, is het handig om te weten wat het gewicht is van een wasmachine. Misschien moet je de wasmachine namelijk een keer verplaatsen in huis of überhaupt je huis naar binnen sjouwen. In dit artikel vertellen we je meer over het gewicht van wasmachines en het tillen van deze apparaten. 

Hoe zwaar is een wasmachine gemiddeld?

Het gemiddelde gewicht van een wasmachine ligt tussen de 65 en 80 kg. Maar hoe zwaar een wasmachine precies is, is afhankelijk van het type wasmachine en het merk. Een wasmachine met een wastrommel van 10 kg is natuurlijk groter en daardoor over het algemeen wat zwaarder dan een wasmachine met een wastrommel van 6 kg. Er is ook verschil in gewicht tussen inbouw wasmachines, voorladers en bovenladers

Waarom weegt een wasmachine zoveel?

Waarom een wasmachine zoveel weegt, komt door het betonblok dat in een wasmachine zit. Er zit een flink gewicht beton in, omdat wasmachines tijdens het centrifugeren hard trillen en bewegen. Om er voor te zorgen dat een wasmachine niet alle kanten opschud en stabiliteit behoudt, zit er een betonblok in om het apparaat op dezelfde plaats te houden. 

Het gewicht per merk wasmachine

Wil je weten wat het gewicht van een Miele-wasmachine is? Of ben je specifiek op zoek naar het gewicht van een AEG-wasmachine? Er zijn verschillende soorten merken die wasmachines aanbieden. Iedere wasmachine is anders en heeft daardoor ook een ander gewicht. Een tip van ons: mocht je op zoek zijn naar het gewicht van een Samsung- of Bosch-wasmachine, dan kun je deze gemakkelijk vinden op de website van de merken. Bij de productkenmerken van de wasmachine staat vrijwel altijd aangegeven wat het gewicht is van de wasmachine. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je waar je aan toe bent. 

Hoe kan ik gewicht uit mijn wasmachine halen? 

Voor wanneer je gaat verhuizen of jouw wasmachine naar een andere plek in huis wilt verplaatsen, is het handig om het gewicht uit je wasmachine te halen. Zo wordt het tillen en verplaatsen makkelijker. Hoe je het gewicht uit je wasmachine kunt halen, is afhankelijk van het soort wasmachine dat je hebt. Bij de ene wasmachine zit het betonblok aan de onderkant en bij de andere wasmachine zit het juist aan de achterkant. In de gebruiksaanwijzing vind je de informatie terug over hoe waar het betonblok in jouw wasmachine zit en hoe je deze eruit haalt om gewicht te verwijderen. Mocht je dit boekje niet meer hebben, dan kun je het productnummer op jouw wasmachine gebruiken om de informatie te vinden online. 

 

Over het algemeen kun je de plaat die voor het betonblok zit eraf schroeven. Wanneer deze plaat weg is kun je het betonblok er voorzichtig uithalen. Zorg ervoor dat je het blok op een veilige plek neerzet waar deze niet kapot kan gaan. Vergeet niet, wanneer je de wasmachine hebt verhuist of verplaatst, om het betonblok weer terug te stoppen in de wasmachine. Als je een was draait zonder het gewicht erin, schudt de wasmachine alle kanten op. 

Wasmachine makkelijk verplaatsen: zo doe je dat!

Wil je jouw wasmachine in je huis tillen? Of wil je jouw wasmachine verplaatsen in huis, omdat een andere plek beter is? Dan vertellen we je graag hoe je makkelijk gewicht uit de wasmachine kunt verwijderen waardoor deze makkelijker te tillen en verplaatsen is!

 

Is jouw wasmachine zó zwaar dat deze niet met twee of meer personen te tillen is? Zorg er dan eerst voor dat je het betonblok tijdelijk uit de wasmachine verwijdert. De wasmachine zal dan een stuk lichter zijn en is dan makkelijker om op te tillen. Volg daarna de volgende stappenlijst:

 

  1. Controleer of er niets meer in de wastrommel zit
  2. Zorg dat de wasmachine losgekoppeld is, bijvoorbeeld van de afvoerslang
  3. Bescherm de wasmachine met bijvoorbeeld een beschermhoes of transportzak
  4. De transportzak en beschermhoes hebben over het algemeen handige beugels waarmee je de wasmachine kunt optillen
  5. Zorg dat je altijd de wasmachine samen met iemand optilt
  6. Heb je geen transportzak? Overweeg dan het gebruik van een traploper of steekwagen: dit zijn handige hulpmiddelen om de wasmachine te verplaatsen in huis

 

Wil je meer informatie krijgen over wasmachines? Lees dan onze blogs over de levensduur van een wasmachine of over hoe een wasmachine werkt