Fietsen zonder zijwieltjes

Kinderen leren meestal fietsen tussen 3 en 8 jaar. Fietsen is een van de beste buitenactiviteiten voor kinderen, en het is iets wat het hele gezin samen kan doen. Fietsen zorgt voor veel beweging en plezier en het vergroot de band tussen ouders en kinderen en broers en zussen en vrienden. Uit onderzoek blijkt dat kinderen tussen de 4 en 12 jaar het beste een nieuwe vaardigheid kunnen leren. De beste periode binnen die acht jaar is 4 tot 8 jaar, wanneer kinderen overgaan van rijden met zijwieltjes naar rijden zonder zijwieltjes. Hoe vroeger een kind leert fietsen, hoe langer het profiteert van de fysieke en emotionele voordelen van fietsen.

Voordat je je kind op een fiets zet, moet je als ouder een goed inzicht hebben in de stijlen en kenmerken van fietsen om te weten welke bij je kind past. Fietsen zijn namelijk onderverdeeld in verschillende categorieën. Bovendien moeten ouders onderscheid maken tussen de manieren waarop kinderen kunnen leren fietsen, de leeftijdsfactor, de leermethode en hoe ze de algemene veiligheid tijdens het fietsen kunnen garanderen. Natuurlijk wil je weten op welke leeftijd een kind mag fietsen met zijwieltjes. Dus, laten we ons klaarmaken om te fietsen.

Vanaf welke leeftijd mag een kind fietsen met zijwieltjes?

Voordat we verder ingaan op het fietsen zonder zijwieltjes, gaan we eerst uitleggen wat zijwieltjes zijn en welke fietsen er zijn voor jonge kinderen. Zijwieltjes zijn extra wielen op een fiets met twee wielen, bedoeld om het evenwicht te bewaren en vallen te voorkomen. Zijwieltjes worden meestal verwijderd zodra het kind oud genoeg is om te leren balanceren. Wanneer is het een goed idee om de fiets van jouw kind te voorzien van zijwieltjes en het te leren fietsen zonder zijwieltjes?

Zijwieltjes versus driewielers

Met zijwieltjes kunnen jonge kinderen leren fietsen zonder zich zorgen te hoeven maken over het evenwicht op twee wielen. Ze zijn meestal ontworpen voor jonge kinderen, maar tegenwoordig zijn er ook zijwieltjes voor volwassenen. Zijwieltjes kunnen worden gemonteerd op fietsen voor kinderen van één tot drie jaar. Houd er rekening mee dat een kind van twee jaar op een fiets met zijwieltjes naar één kant overhelt. Op die leeftijd kunnen kinderen nog niet zelfstandig hun evenwicht bewaren en hebben zij zeker een helpende hand nodig, zelfs bij het trappen met zijwieltjes.

Een driewieler, een fiets met één wiel voor en twee achter, is een goede manier voor peuters om het concept van fietsen en trappen te leren begrijpen zonder zich zorgen te hoeven maken over het evenwicht. De wielen van driewielers zijn meestal permanent. Kinderen kunnen de mechaniek van het trappen, sturen en remmen leren op een driewieler of "groot wiel" fiets zonder dat een volwassen hand nodig is om te voorkomen dat de fiets kantelt. Zodra ze de kleuterjaren bereiken, kunnen ze het concept van evenwicht op een fiets met zijwieltjes gaan verkennen.

Een andere veelgekochte fiets voor kinderen is de loopfiets. Een loopfiets draagt bij aan het evenwicht en de ontwikkeling van stuurvaardigheid bij jonge kinderen. Kinderen die goed met de loopfiets overweg kunnen, maken sneller de stap naar de gewone fiets met trappers.

Uiteindelijk bereiken alle drie de fietsen hetzelfde: kinderen de basisbeginselen van het fietsen bijbrengen. De keuze tussen zijwieltjes en driewielers komt in wezen neer op persoonlijke voorkeur. Veel ouders zullen kiezen voor wat ze zelf hadden toen ze opgroeiden.

Leren fietsen

Jouw kind kan op verschillende manieren leren fietsen. Zo kun je de trappers van een fiets halen en het zadel verlagen, zodat de fiets als loopfiets fungeert. Je kan ook gebruik maken van een fiets met zijwieltjes. Het beetje bij beetje verhogen van de zijwieltjes is een goede methode gebleken om te leren fietsen. Je kan besluiten jouw kind te leren fietsen zonder zijwieltjes. Zorg er eerst voor dat ze willen leren zonder zijwieltjes. Als ouder kun je het niet voor hen willen, want als je dat wel doet, kun je frustratie en tranen verwachten. Een betere optie is wachten tot je kind interesse toont om de zijwieltjes te verwijderen. Wanneer je een eerste fiets voor jouw kind kiest, neem dan de kleinste fiets die je kan krijgen, want hoe kleiner de fiets, hoe dichter hij of zij bij de grond is. Kleinere fietsen maken het makkelijker voor kinderen om de fiets onder controle te krijgen. Bij Welhof zijn de kleinste kinderfietsen 12 inch met en zonder zijwieltjes. In dit artikel leggen we uit welke maat kinderfiets je nodig hebt voor jouw kind.

Kinderen en fietsen

Om te bepalen wanneer jouw kind kan leren fietsen, is het handig om rekening te houden met zijn/haar leeftijd en ontwikkelingsfase. Kinderen die nog niet zonder steun kunnen lopen, worden afgeraden om op een fiets te gaan zitten. Het evenwicht tussen de draaisnelheid van het wiel van de fiets en de aandrijving zijn in feite de factoren die de leeftijd bepalen om te leren fietsen. Sommige kinderen van 3 tot 4 jaar oud kunnen al op een kleine fiets met zijwieltjes rijden en gaan dan over op fietsen zonder zijwieltjes. Kinderen van deze leeftijd wordt aangeraden een voetrem te gebruiken, omdat ze de handrem nog niet kunnen gebruiken.

De meeste kinderen van 5 jaar kunnen fietsen met of zonder zijwieltjes. Hun leeftijd en groei hebben zich ontwikkeld om gevaren te vermijden. Bovendien zijn ze in staat handremmen te gebruiken. We hopen dat je dit artikel over hoe te fietsen zonder zijwieltjes nuttig vindt. Kom langs in onze showroom in Zwanenburg en vind voor jou de ideale kinderfietsen. Wij hebben jongensfietsen, meisjesfietsen en nog meer.

Lees ook alles over waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands mountainbike. Of tips voor het kopen van een tweedehands fiets.