Hoeveel energie verbruikt je vriezer?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen: duurzaamheid. Het is fijn als de aardbol nog heel wat jaartjes meegaat, maar daar moeten we wel flink ons best voor doen. Bijvoorbeeld door je energieverbruik te verlagen. (Dat vindt je portemonnee trouwens ook prettig.) Maar hoe doe je dat? Begin vandaag. Ontdek alles over het verbruik van jouw vriezer en draag je steentje bij!

Alles over het energielabel van je vriezer

Om inzicht te krijgen in het verbruik van de apparaten in jouw huis, kijk je op het energielabel. Dat geldt ook voor vriezers. Op het energielabel van je vriezer staat bijvoorbeeld wat het gemiddelde energieverbruik is (in kWH per jaar), maar ook in welke energieklasse jouw vriezer valt. Die klassen lopen van A tot F. Daarbij is A het meest zuinig en F het minst zuinig. Ook betaal je voor vriezers met een F-label ook een stuk meer energiekosten dan voor apparaten met een A-label. Dat is goed om te weten wanneer je een nieuw model wilt kopen! 

Hoeveel verbruikt jouw vriezer per jaar?

Het is handig om inzicht te krijgen in zowel het verbruik van je vriezer als in de energiekosten van je vriezer per jaar. Zo weet je of je een goed model te pakken hebt of beter een ander exemplaar kunt inslaan. In de tabellen hieronder staan de cijfers duidelijk weergegeven. Check snel wat voor jouw apparaat van toepassing is. 

Hoeveel verbruikt een vrieskast per jaar?

De meeste mensen hebben een vrieskast (met een opening aan de voorkant) in hun keuken staan. Het beste energielabel dat een vrieskast kan hebben is C. Als je zo’n apparaat in huis hebt, bespaar je tot wel € 750,- (vergeleken met een F-label). Dat staat gelijk aan de uitstoot van 4,5 jaar douchen. Wow! 

 

Verbruik vrieskast per jaar

 

Gemiddeld energieverbruik

Energiekosten per jaar

Energiebesparing over 15 jaar (vergeleken met F)

C

173 kWh

€ 78,-

€ 750,-

D

207 kWh

€ 93,-

€ 520,-

E

229 kWh

€ 103,-

€ 370,-

F

284 kWh

€ 128,-

€ 0,-

Hoeveel verbruikt een vrieskist per jaar? 

In de horeca worden vaak vrieskisten (met een opening aan de bovenkant) gebruikt. Dit zijn grotere apparaten. Daarom is het beste energielabel dat een vrieskist kan hebben D. Als je een dergelijk apparaat in huis hebt, heb je na 15 jaar € 745,- bespaard (vergeleken met een F-label). Die uitstoot staat gelijk aan een autorit van Nederland naar Washington en weer terug.

Verbruik vrieskist per jaar

 

Gemiddeld energieverbruik

Energiekosten per jaar

Energiebesparing over 15 jaar (vergeleken met F)

D

179 kWh

€ 80,-

€ 745,-

E

221 kWh

€ 100,-

€ 460,-

F

289 kWh

€ 130,-

€ 0,-

Hoeveel verbruikt een tafelmodel-vriezer per jaar?

Heb jij een tafelmodel-vriezer in huis staan? Die verbruikt de minste energie. Het beste energielabel dat zo’n apparaat kan hebben is C. Vergeleken met klasse F, kun je tot wel € 800,- besparen. Dat staat gelijk aan de uitstoot van 1,5 jaar vlees eten!

Verbruik tafelmodel-vriezer per jaar

 

Gemiddeld energieverbruik

Energiekosten per jaar

Energiebesparing over 15 jaar (vergeleken met F)

C

110 kWh

€ 50,-

€ 800,-

D

137 kWh

€ 62,-

€ 575,-

E

168 kWh

€ 76,-

€ 370,-

F

222 kWh

€ 100,-

€ 0,-

Het verbruik van je vriezer berekenen

Je kunt niet zelf het energielabel van je vriezer berekenen. Je kunt wél de jaarlijkse kosten voor het verbruik van je vriezer berekenen. Sterker nog: dat is vrij eenvoudig. Hiervoor hoef je alleen het gemiddelde aantal kWh per jaar te weten (dit staat aangegeven op het energielabel), en dat getal te vermenigvuldigen met de huidige prijs van een kWh - die vind je gewoon door te Googlen. 

 

Voorbeeld: 

In september 2022 kostte 1 kWh € 0,71. Stel je voor dat het energieverbruik van jouw vriezer 110 kWh per jaar is. Dan komt je rekening neer op: € 0,71 x 110 = € 78,10. 

Bespaar op jouw energierekening

Je kunt besparen op je energierekening door een energiezuinige vriezer te kopen, maar dat is niet de enige manier. Wat bijvoorbeeld ook helpt, is het regelmatig ontdooien van het apparaat. Hierdoor verbruikt het niet continu stroom. Ook zorg je er zo voor dat er niet te veel ijs vormt en dat de deur goed kan sluiten. Tot slot is het ook raadzaam om restjes eten eerst te laten afkoelen, voordat je ze in de vriezer doet. Dat is beter voor het milieu én de smaak.


Meer weten over het energieverbruik van de apparaten in jouw keuken? Lees je in met onze andere blog over het stroomverbruik van koelkasten! Lees ook hoe lang je vlees in je vriezer kan bewaren.