Hoeveel energie verbruikt je tv?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Heb jij je ooit afgevraagd wat het energieverbruik van je tv (of tv-accessoires) is? Met die informatie weet je hoe zuinig jouw apparaat is én voor hoeveel kosten de tv je bezorgd. Van labels tot rekeningen: ontdek alles wat je wilt weten over het energieverbruik van je tv!

Wat betekent het energielabel van je tv? 

De meeste apparaten in jouw huis hebben een energielabel. Dat geldt dus ook voor je tv. Op het energielabel van je tv vind je allerlei belangrijke informatie. Bijvoorbeeld over het gemiddelde energieverbruik van je apparaat. Ook kom je erachter in welke energieklasse jouw tv valt. Die klasses lopen van A tot F (en soms tot G). Daarbij is een tv met energielabel A het meest zuinig; F en G zijn het minst zuinig. Gelukkig komt energielabel G bij tv’s nauwelijks meer voor. Dat is fijner voor de planeet (en uiteindelijk ook voor je portemonnee). 

Hoeveel energie verbruikt jouw tv? 

Hoe hoger het energieverbruik van je tv, hoe hoger de energiekosten van je tv. En daarom is het handig om te weten wat die cijfers nou precies zijn. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar het stroomverbruik van je tv per uur of, en dat zegt je waarschijnlijk meer, naar het stroomverbruik van je tv per jaar. Dit staat uiteraard aangegeven op het energielabel. Kun je het energielabel van je tv niet vinden? Of ben je juist benieuwd naar het energieverbruik van andere tv’s? Blijf dan nog even hangen!

Hoeveel energie verbruiken verschillende soorten tv’s? 

Het energieverbruik van je tv hangt af van de leeftijd van je tv. Daarbij geldt: hoe ouder je tv is, hoe meer stroom de tv verbruikt. Als je tv meer dan 10 jaar oud is, is ‘ie eigenlijk aan vervanging toe. Je energieverbruik kan daardoor zelfs worden gehalveerd (als je een tv van hetzelfde formaat koopt) - en de kosten dus ook.

Het energieverbruik van je tv wordt ook bepaald door de grootte van het scherm. In de tabel hieronder staat dat duidelijk weergegeven. In het algemeen geldt: hoe groter jouw home cinema (inclusief speakers), hoe meer je verbruikt - en dus ook hoe meer je betaalt.

Verbruik tv per jaar

 

Gemiddeld energieverbruik per jaar (uitgaande van 4 uur per dag)

Energiekosten per jaar

32 inch tv

51 kWh

€ 11,-

43 inch tv

93 kWh

€ 20,-

55 inch tv

121 kWh

€ 27,-

65 inch tv

1147 kWh

€ 32,-

Het energieverbruik van je tv hangt ook nog af van het soort scherm. Van plasma tot LED en OLED: het maakt écht verschil voor jouw energierekening. 

Hoeveel verbruikt een plasma tv?

Plasma beeldschermen worden tegenwoordig niet meer gemaakt. En dat is maar goed ook, want ze verbruiken heel veel energie. Als je er nog zo eentje thuis hebt staan, is het beter om een vervangend exemplaar aan te schaffen. Kijk bijvoorbeeld eens bij OLED- en LED-schermen. 

Hoeveel verbruikt een OLED tv?

Een OLED tv verbruikt minder dan een plasma tv, maar niet minder dan een LED tv. De kwaliteit van het scherm is verder wel hetzelfde als bij een plasma tv. Een OLED beeldscherm is daarom een goede vervanger voor een plasma beeldscherm. Zo verminder jij je verbruik én houd je de kosten laag. Fijn! 

Hoeveel verbruikt een LED tv? 

Een LED tv heeft een van de meest energiezuinige beeldschermen. Sterker nog: bij de productie van een tv wordt meer energie verbruikt. Als je een LED tv hebt, is het daarom verstandig daar zo lang mogelijk plezier van te hebben en niet snel een nieuwe te kopen.

Verbruikt je tv energie bij standby stand? 

Het is een van de meest gestelde vragen over televisies: verbruikt een tv energie als ‘ie op standby staat? In de meeste gevallen niet (veel). Toch zijn er een aantal uitzonderingen op de regel. Bijvoorbeeld als je tv een quickstart-functie heeft of via een netwerkverbinding oproepbaar is. Het hangt er dus altijd vanaf welke functies je hebt ingeschakeld. Hoe meer dit er zijn, hoe hoger het verbruik van je tv in standby. De oplossing? Schakel dit soort extra functies uit en houd je energierekening laag. 

Kosten van het verbruik van je tv berekenen

Je kunt de kosten van het verbruik van je tv zelf berekenen. Op het energielabel vind je het gemiddelde stroomverbruik van je tv per jaar. Vermenigvuldig dit getal met de huidige energieprijzen (die vind je zo op Google) en voilà! 

Voorbeeld: 

In september 2022 kostte 1 kWh € 0,71. Stel je voor dat het energieverbruik van jouw tv 51 kWh per jaar is. Dan komt je rekening neer op: € 0,71 x 51 = € 36,21. 

Meer weten over het energieverbruik van de apparaten in jouw huis? Lees je in met onze andere blogs over het verbruik van vaatwassers en wasmachines! Lees ook hoe je je tv moet ophangen en alle kabels netjes kan wegwerken.