Je wasdroger schoonmaken? Dat doe je zo!

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Iedereen met een groot huishouden of veel kleding weet: een wasmachine en een wasdroger zijn geen overbodige luxe. Dit witgoed scheelt je bijvoorbeeld tijd én ruimte. Mits je weet hoe je ‘t moet gebruiken en onderhouden. Tip: het is belangrijk om je droger eens in de zoveel tijd goed schoon te maken. Maar hoe doe je dat? Ontdek hoe je jouw droger schoonmaakt in 4 simpele stappen!

Aan de slag met het schoonmaken van je wasdroger

Waarom het zo belangrijk is om je wasdroger schoon te maken? Daar zijn meerdere redenen voor. Sommige onderdelen, zoals de pluizenfilter en de condensor, kunnen bijvoorbeeld verstopt raken. Door de droger te reinigen voorkom je dat. Ook verbruikt een wasdroger die niet schoon is meer energie én droogt ‘ie minder de was minder goed. Om een lang verhaal kort te maken: tijd om aan de slag te gaan en je droger schoon te maken!

Stap 1: Pluizenfilter van de droger schoonmaken

Je begint altijd met de filter van de droger. Die vangt veel pluis op. Als je dit niet reinigt, werkt je apparaat minder goed. Sterker nog: dan kan ‘ie zelfs beschadigen, of er kan brand ontstaan. Gelukkig is de pluizenfilter van je droger makkelijk schoon te maken. Je kunt ‘m bijvoorbeeld afnemen met een doekje of even onder de kraan afspoelen. 

 

Wil je de filter van je wasdroger schoonmaken, maar weet je niet waar die zit? Meestal vind je ‘m in de deuropening, maar dit verschilt per apparaat. Check voordat je aan de slag gaat altijd even het instructieboekje. Zo weet je zeker dat je het goed doet!

Stap 2: Condensor schoonmaken

Als je de filter van je droger schoongemaakt hebt, is het tijd voor de tweede stap: de condensor reinigen. Daarvoor is het wel belangrijk om te weten of je te maken hebt met een condensdroger of een warmtepompdroger. In beide gevallen vind je de condensor linksonder in het apparaat. Let op: sommige condensors van drogers hoef je niet schoon te maken, omdat ze zelfreinigend zijn. Check dit altijd even in het instructieboekje van je apparaat.

Condensdroger: condensor schoonmaken

Een condensdroger droogt je was sneller dan een warmtedroger, maar kost ook meer energie. Meestal kun je ‘m er helemaal uithalen door de sluitingen los te maken. Om de condensor schoon te maken, spoel je ‘m af onder de kraan. Daarna neem je de ruimte in de droger af met een doek en plaats je het onderdeel weer terug. Klaar!

Warmtepompdroger: condensor schoonmaken

Wil je de condensor van een warmtepompdroger schoonmaken? Deze kun je er niet uithalen. In plaats daarvan maak je met een wasdrogerborstel al het stof en pluis los. Daarna gebruik je een stofzuiger om het hardnekkige vuil weg te halen. Een warmtepompdroger is trouwens duurzamer dan een condensdroger, maar droogt je was wel minder snel. 

 

Meer weten over de verschillen tussen condensdrogers en warmtepompdrogers? Lees onze andere blog!

Alt text: Je wasdroger schoonmaken doe je in 4 simpele stappen | Welhof

Stap 3: Droogtrommel schoonmaken

Dan is het tijd om de droogtrommel schoon te maken. Daarvoor gebruik je gewoon een warm sopje en een doekje. Waarom het belangrijk is om je droogtrommel te reinigen? Veel apparaten hebben een sensor, waardoor het programma zich beter aanpast op de hoeveelheid was. Als je deze sensor schoonhoudt, blijft je droger dus beter werken. Handig!

Stap 4: Schoonmaken van de condensbak of afvoerslang

Tot slot is het belangrijk om ook de condensbak van je droger te legen. Dat doe je na iedere droogbeurt. Goed om te weten: dit is alleen van belang als jouw droger niet is aangesloten op een waterafvoer - in de andere gevallen gebeurt het legen van de condensbak gewoon vanzelf. Twijfel je hoe dat bij jouw droger zit? Check daarvoor wederom even het instructieboekje.  

Hoe vaak moet je je droger schoonmaken?

Nu je weet hoe je jouw droger het beste kunt schoonmaken, vraag jij je misschien af hoe vaak je dit hoort te doen. Dat verschilt per stap. In de tabel hieronder vind je een handig overzicht. Succes!

 

Taak

Hoe vaak?

Pluizenfilter schoonmaken

Na iedere droogbeurt

Condensor schoonmaken

Na iedere droogbeurt (tenzij de droger is aangesloten op een waterafvoer)

Droogtrommel schoonmaken

1 keer per maand

Condensbak legen

Elke 2-3 maanden

 

Ben je niet alleen benieuwd hoe je jouw droger schoonmaakt, maar ook hoe je de wasmachine ontkalkt en reinigt? Klik door naar onze andere blogs en je vindt meer dan genoeg tips!