Droger droogt niet goed? Zo los je het op!

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Heb je een droger, maar droogt deze niet goed? Geen zorgen! Je hoeft niet gelijk opzoek naar een nieuwe droger omdat je wasdroger niet goed droogt. We hebben 6 tips voor je op een rijtje gezet om ervoor te zorgen dat jouw droger weer doet wat hij moet doen: de was drogen. Of je nou een wasdroger met warmtepomp hebt, of een condensdroger, met onze stappen los je het makkelijk op!

Blijft je was uit de droger vochtig?

Het is natuurlijk supervervelend als je droger niet meer doet wat hij moet doen: je was drogen. 

Het voelt dan ook tegenstrijdig om de was uit je droger te halen en het uit te hangen totdat het écht droog is. Niet getreurd, we hebben een aantal tips voor je klaarstaan om na te gaan wat het probleem is. 

Tips voor wanneer je droger niet goed meer droogt

Droogt je droger niet? Of droogt je condensdroger niet goed? Gebruik onze tips om na te gaan of er écht iets mis is met de machine, of dat het ligt aan iets anders. Met onze 6 tips kun je makkelijk nagaan of er iets mis is met één van de onderdelen van je droger. Dat kan zo simpel zijn als het juiste droogprogramma selecteren. Soms is een onderdeel even schoonmaken het enige wat je hoeft te doen!

Tip 1: Kies het juiste droogprogramma

Bij het kiezen van het juiste droogprogramma zijn er een aantal belangrijke dingen om in orde te hebben. Maar, voordat je dat bekijkt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de droger niet te zwaar belast. Ga daarom na wat het vulgewicht is van de droger. In de handleiding kun je vinden hoeveel kilogram de droger maximaal kan draaien per lading. Is je vulgewicht te hoog? Dan kan dat de reden zijn dat de droger niet optimaal kan drogen.

Wanneer je de droger vult, is het daarnaast belangrijk om na te gaan wat voor was je er in stopt. Je beddengoed moet bijvoorbeeld langer drogen dan een katoenen t-shirt. 

Afhangende van de droger die je hebt, kun je verschillende programma’s hebben. Vaak zijn dit strijkdroog, kastdroog en extra droog. Heb je veel verschillende soorten wasgoed? Dan kan het beter zijn om bijvoorbeeld je beddengoed op de stand  ‘extra droog’ te zetten. Je sportkleding is vaak sneldrogend, dus dat kan juist weer op een lichter droogprogramma als ‘strijkdroog’. 

Kijk daarom goed naar welk programma je de droger laat draaien. Het kan goed zijn dat de verschillende stoffen niet even droog worden bij hetzelfde programma. Dat kan zomaar de reden zijn waardoor jouw wasdroger niet droogt.

Tip 2: Controleer de filters en condensor

Een ander vaak voorkomend probleem is dat de filter of condensor van de droger verstopt zit met pluisjes van de gedroogde was. Gelukkig zijn dit onderdelen die je eigenlijk altijd zelf kunt schoonmaken.

De filter van de droger vangt het stof van je was op. Daardoor kan het zijn dat de pluizenfilter na verloop van tijd verstopt zit. Vaak wordt er aangeraden om de filter na iedere droogbeurt schoon te maken. Voor een droger die goed droogt, is het namelijk belangrijk om de filter regelmatig schoon te maken.

De condensor van de droger zorgt ervoor dat een condensdroger de was kan drogen. Wanneer de condensor vies is, werkt de droger minder efficiënt. Dat willen we natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk om ook de condensor schoon te maken. Meestal is eens in de 2 à 3 maanden voldoende. De condensor vind je aan de voorkant van de droger. Je kunt de condensor er makkelijk uithalen.

Tip 3: Controleer de afvoerslang

Heb je de afvoerslang van je droger al gecheckt? Als je een condensdroger hebt met afvoer, of een warmtepompdroger, dan is het altijd handig om de afvoerslang van de droger te checken. Deze afvoerslag voert het opgevangen water af. Het kan zijn dat afvoerslang verstopt zit. Pluisjes en stof van de gedroogde was worden namelijk meegenomen met het water en kunnen de slang laten dichtslibben. Als de afvoerslang van je droger verstopt zit, kan het niet al het water afvoeren, waardoor je was vochtig blijft.

Chemische middelen om de slang schoon te maken zijn niet nodig! Je kunt de slang loskoppelen en baking soda en kokend water of baking soda en schoonmaakazijn gebruiken om de afvoerslang van de droger schoon te maken.

Tip 4: Plaats niet te veel wasgoed in de droger

Naast het juiste programma, wat we bij tip 1 hebben besproken, is het ook belangrijk dat je de droger niet overbelast. Een overvolle droger zal niet goed kunnen drogen. Beddengoed, wat voor bed je ook hebt, is groot en zwaar als het nat is. Daarom kan het beter zijn om dat apart te drogen, zodat het vulgewicht niet te veel wordt. 

Dat betekent alleen niet dat je al je losse kleding rustig in de droger kunt gaan proppen. Ook te veel kleding kan ervoor zorgen dat het vulgewicht wordt overschreden, waardoor je droger niet goed droogt.

Als je regelmatig te veel was in je wasdroger doet, kan dat ervoor zorgen dat er te veel pluizen in de filter van de droger blijven hangen. Dat kan de reden zijn dat je wasdroger niet goed droogt.ger

Tip 5: Controleer de sensor

Iedere droger, ongeacht het type, heeft een sensor die detecteert of de was al droog is. Waar zit de vochtsensor in de droger? In de meeste drogers zit de sensor in de trommel. De precieze plek vind je in de handleiding

De vochtsensor van de droger meet het vocht in de trommel. Als deze sensor vies is, kan de droger niet meer goed detecteren hoe vochtig de was nog is. Daarom is het goed om de vochtsensor schoon te maken. Je kunt de voorkant van de sensor schoonmaken met een vochtige doek.

Tip 6: Controleer het verwarmingselement

Een laatste onderdeel wat belangrijk is om te checken, is het verwarmingselement. De warmte die de droger nodig heeft om te drogen, komt van dit verwarmingselement. Wanneer het verwarmingselement defect is, kan de droger niet warm worden. Het gevolg is dat de droger niet goed droogt. Dat is vrij logisch, toch?

Gelukkig kun je dit element vaak zelf loskoppelen en vervangen. Meestal hoeft een monteur hier niet speciaal voor langs te komen.

Heb je alle stappen nagelopen, misschien zelfs onderdelen vervangen, en droogt je droger nog steeds niet goed? Dan ben je bij Welhof aan het goede adres. Ga naar de categorie ‘drogers’ om een droger uit te zoeken die wél goed droogt.