Afzuigkap kopen? Hier moet je op letten

Eigenlijk is een goede afzuigkap zo onmerkbaar mogelijk – in staat om rook, damp en geuren geruisloos (en soms onzichtbaar) weg te zuigen. Dit onopvallende karakter maakt het wel moeilijk om de juiste afzuigkap aan te schaffen. Want, als je een afzuigkap gaat kopen, waar moet je dan op letten? Kies je bijvoorbeeld voor een onderbouw, inbouw of wandschouwkap? Welk afzuigsysteem heb je nodig? Ga je voor minimalistisch metaal of een onopvallend vlakscherm?  En wat is afzuigkracht nou precies? Geen zorgen, in deze blog vind je antwoord op al je vragen. 

 

Alt tag: Welke afzuigkap heb je nodig? | Welhof NL



Welke afzuigkap heb je nodig?  

 

Een afzuigkap is natuurlijk onmisbaar in je keuken. Dus laten we bij het begin beginnen. Als je een afzuigkap gaat kopen, waar moet je dan op letten? Zowel technische elementen (zoals het afzuigsysteem, energielabel en de zuigkracht) als designvoorkeuren (ga je voor zichtbaar of verstopt) hebben invloed op welke afzuigkap je kan kopen. Afzuigsystemen zijn het belangrijkst, want deze dicteren welke kap je kan aansluiten in je keuken. Er bestaan drie afzuigsystemen. Verreweg de meeste keukens werken met een luchtafvoersysteem. 

 

  • Heeft je keuken een afvoer naar buiten? Kies dan voor een afzuigkap op een luchtafvoersysteem. 
  • Heeft je keuken dat niet? Ga dan voor een recirculatiesysteem.
  • Is je keuken aangesloten op een centraal afzuigsysteem? Ga dan voor een motorloze afzuigkap. 

 

Vervolgens kan je nadenken over je designwensen en prioriteiten. Kook je graag geurende gerechten op een professioneel gasfornuis, of heb je een open keuken? Let er dan op dat je een afzuigkap koopt met een hoge zuigcapaciteit. Kies je eco-bewust of vind je energiebesparing belangrijk? Koop dan een afzuigkap met een hoog energielabel. Met je designvoorkeur beslis je of je liever voor een inbouw, kookeiland of schouwafzuigkap kiest. Maar let wel op tijdens het kopen van je afzuigkap. Sommige types passen niet op ieder afzuigsysteem. Een afzuigkap met vlakscherm kan je bijvoorbeeld alleen aanschaffen als je keuken een luchtafvoersysteem heeft.  

Wat kost een afzuigkap?  

 

Ook niet onbelangrijk: wat gaat je nieuwe afzuigkap kosten? De kosten van een nieuwe afzuigkap verschillen van een paar duizend euro voor een luxe plafondafzuigkap, tot ongeveer €100 euro voor een budget-kap. Maar als je voor kwaliteit en duurzaamheid kiest, ben je als snel €500 kwijt. Voor een goede, maar budget-vriendelijke afzuigkap, zijn onze outlet-afzuigkappen een perfectie optie. Hier vind je gloednieuwe luxe afzuigkappen met kleine schoonheidsfoutjes (zoals lichte krasjes of deukjes), met hoge kortingen. Naast de kosten van je afzuigkap zelf, moet je ook rekening houden met de kosten van het plaatsten van je afzuigkap. Een wandschouw of onderbouwkap kan je vaak zelf installeren. Voor het plaatsen van een afzuigkap ingebouwd in je kookeiland of plafond (of als je twee linkerhanden hebt), is het handig een monteur om hulp te vragen. Het plaatsen van een afzuigkap kost vaak zo’n €70 tot €200. Zo heb jij geen stress en weet je zeker dat je kap goed geplaatst is.  

 

Alt tag: Afzuigkap op juiste hoogte | Welhof NL

Hoe hoog moet een afzuigkap hangen?   

 

Als je zelf je afzuigkap monteert, is het wel even passen en meten. Je moet namelijk rekening houden met de hoogte van de afzuigkap in verhouding met je kookplaat. Ben jij benieuwd hoe hoog je afzuigkap moet hangen? Deze moet minimaal 65 centimeter boven je kookplaat, maar liever niet meer dan 80 centimeter. Let tijdens het afmeten ook op wat jij prettig vindt, zodat de afzuigkap niet in de weg zit tijdens het koken of net vervelend in het zicht valt. De hoogte van de afzuigkap boven de kookplaat hangt ook af van de zuigkracht. Een sterkere kap kan hoger boven de kookplaat, terwijl je bij een kap met weinig zuigkracht snel 65 centimeter moet aanhouden. Ook maakt het uit of je kookt op gas of op inductie of een keramische kookplaat. Bij een gasfornuis is het van groot belang dat je afzuigkap niet lager dan 65 centimeter boven het fornuis hangt, anders kan de kap vlam vatten. Kook je elektrisch of op inductie, dan kan de kap eventueel op 55 centimeter, omdat het brandgevaar van een elektrische kookplaat kleiner is. Er bestaan natuurlijk uitzonderingen, zoals een plafondafzuigkap. Door de grote en sterke zuigkracht van zo’n kap, kan deze hoger dan de aangeraden 80 centimeter worden opgehangen. Check dus ook altijd de instructies van jouw afzuigkap voor je hem ophangt. 

 

Hoe lang gaat een afzuigkap mee?   

 

Met al dat passen, meten, installeren en investeren vraag je je misschien af: “Hoe lang gaat een afzuigkap mee?” De levensduur van een afzuigkap is natuurlijk afhankelijk van het model en de kwaliteit van de kap, eveneens als hoe goed je hem onderhoudt. Een goed-onderhouden kap van redelijke kwaliteit gaat vaak wel 20 jaar mee. Investeer daarom liever in een goede kap, plaatsing en onderhoud. Zo geniet je lekker lang van een krachtige afzuigkap. 

Welke afmetingen heeft een afzuigkap?   

 

Welke afmetingen je afzuigkap moet hebben, hang af van het formaat van je kookplaat. Ook het ontwerp van je keuken speelt hierin een rol. Heb je een gesloten keuken? Een afzuigkap die minimaal zo breed is als je kookplaat werkt dan optimaal. Ook bij een open keuken is dit een prima afmeting voor je afzuigkap. Maar om etensgeuren in je woonkamer te voorkomen, is het slimmer om voor een nog grotere kap te gaan. Houd hier ook rekening met de afmeting van de afvoer van je afzuigkap. Een smalle afvoer zuigt minder lucht weg dan een grote.