Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Wasmachines

Tips voor zuinig wassen

Doe de was met een volle trommel

Was altijd met een volle trommel. Je hoeft dan minder vaak te wassen, waardoor je per kilo wasgoed minder energie gebruikt.

Let op de temperatuur

Als het om gebruik van de wasmachine gaat, kun je vooral energie besparen door te letten op de temperatuur waarop je wast. De meeste wasmiddelen werken goed vanaf 30 graden, met speciale wasmiddelen zelfs op 15 graden.

Hoger toerental voor het drogen van de was

Maak je gebruik van een wasdroger om je was te drogen, stel dan de wasmachine in op een hoger toerental. Hoe hoger het toerental, des te droger je was na het centrifugeren is. Een hoger toerental kost een beetje extra stroom, maar bespaart meer op energie in de wasdroger. Kijk wel even op de kledinglabels, niet alle stoffen kunnen tegen het centrifugeren op een hoog toerental.

De kosten van een 90 graden was

Een wasje draaien op 90 graden is zeven keer zo duur dan een wasje op 15 graden. Een was draaien op 60 graden kost bijna twee keer zoveel als een was op 40 graden.

Levensduur wasmachine verlengen

Wasautomaten hebben een gemiddelde levensduur van 2500 wasbeurten. Hierna gaan de meeste onderdelen slijtage vertonen met uitval als gevolg. Je kunt echter met een aantal simpele maatregelen een hoop ellende besparen.

Draai regelmatig een kookfunctie

De meeste wasautomaten kunnen het water tot 90 of 95 graden verwarmen. Door regelmatig een"kookwas" te draaien, zullen er minder schimmels en vuilresten in de kuip achterblijven. Essentiële onderdelen zoals waterafdichtingen blijven dan schoon en behouden de afdichtende eigenschap. Zodra de vuilresten tussen deze onderdelen komen, gaat er water lekken naar onderdelen die hierdoor kapot kunnen gaan, zoals kogellagers en motoren.

Onderhoud met soda

Als onderhoudsbeurt voor uw wasmachine kun je een kopje huishoudsoda in de trommel leegmaken en hierna een kookwasprogramma(zonder wasgoed draaien en uiteraard zonder voorwas). Aangekoekte vuilresten, wasmiddelresten en schimmels zullen hierdoor losgeweekt en verwijderd worden en de wasmachine gaat veel langer mee!

Wasmiddeldosering

De dosering van wasmiddel is heel belangrijk. Dit komt met name doordat wasmachines tegenwoordig weinig water gebruiken. Bij het gebruik van te weinig zeep kunnen er vuilresten achterblijven. Bij gebruik van te veel zeep blijven er zeepresten in de kuip achter. In beide gevallen kan de machine gaan stinken en kunnen er na verloop vlekken of strepen in de was verschijnen. Doseer daarom juist. Lees goed op de verpakking van de fabrikant, en wijk niet meer dan 10% af. Als er minder was in de machine zit, gebruik dan ook minder zeep.

  • Voor 25% vulling doseer 40%. 
  • Voor 50% vulling doseer 60%.
  • Voor 75% vulling doseer 80%. 
  • En voor een volle trommel doseer 100%. 

Houd het manchet schoon

Het manchet is het rubber in de deuropening. Doordat hier nogal eens water en zeep blijft zitten, kan deze gaan stinken en vies worden. Hierdoor kan je was ook vies worden. Ook kan kalk het manchet aantasten en verharden, waardoor het rubber dan wel stuk kan gaan, of door het verharden kan gaan lekken langs de deur. Maak dit dus regelmatig schoon.

Houd het zeepbakje schoon

In het zeepbakje kunnen gemakkelijk zeepresten achterblijven welke na verloop van tijd ook de doorgang van de zeepbak naar de kuip gaan blokkeren. Hierdoor kan je machine niet alleen gaan lekken, maar oude zeep kan ook je was vervuilen. Controleer daarom regelmatig of het zeepbakje nog schoon is. Haal het er volledig uit en controleer ook de ruimte waar het uitkomt en maak deze zo nodig ook schoon.

Controleer regelmatig het filter

In het filter kunnen resten achterblijven, denk hierbij aan stof, pluizen maar ook inhoud vanuit je broekzakken. Door regelmatig het filter te controleren en schoon te maken, voorkom je dat deze resten de pomp blokkeren of verstopt raken in de afvoerslang.

Ontkalk de wasmachine

Woon je in een kalkrijk gebied, dan is het verstandig je wasmachine regelmatig te ontkalken. Je voorkomt hierdoor verstopping en verharding van slangen. Hierdoor kan je machine gaan lekken. Controleer hoe kalkrijk het water is door op de website van je waterleverancier te kijken.

Beperk lawaai van wasmachines

Wasautomaten hebben een zware taak. Sta je wel eens stil bij het gewicht van nat wasgoed? Probeer maar eens een volle trommel nat wasgoed te verplaatsen, dit weegt al snel een kilo of 15 of meer.

Schokbrekers

Je wasautomaat kan dit doorgaans gemakkelijk aan door de stevige constructie. De onderdelen die het meest te verduren krijgen zijn de schokbrekers van de wasmachine. Als deze versleten zijn merk je dit aan een zwaar, stampend geluid en ook kan de wasmachine van zijn plaats verschuiven.

De schokbrekers zijn erg belangrijk voor het balanceren van het gewicht en er kan veel meer defect raken als de schokbrekers versleten zijn. Zo heeft Miele een hele serie wasautomaten waarbij er krassen op het deurglas ontstaan doordat de trommel tegen het deurglas aanslaat. In een erger geval kan ook de motorbesturing defect raken en zal de machine niet meer draaien.

Stabiliteit wasmachine

Belangrijk is dat de wasmachine goed stevig staat op een vlakke ondergrond, anders gaat de wasmachine lawaai maken.

  • Een apparaat staat dan soms waterpas, maar niet stabiel. Wij adviseren de stelpoten zo kort mogelijk te houden. Controleer daarbij ook meteen alle stelpoten.
  • Controleer of de contramoer goed aangedraaid is zodat de stelpootjes geen speling meer hebben.
  • Het is daarnaast ook van belang dat je een rechte ondergrond hebt. Tapijt, laminaat of vinyl zijn uitermate ongeschikt. Als je een dergelijke ondergrond hebt, heb je trildempers of een antitrilmat nodig. Als je wel een rechte betonnen ondervloer heeft, kun je de volgende handelingen verrichten om het apparaat stabiel te maken:
    • Het apparaat schuin tegen de muur aanzetten(let wel, stekker uit het stopcontacten waterkraan dichtgedraaid voor de zekerheid).
    • Draai alle stelpoten naar binnen toe.
    • Plaats het apparaat weer op de poten en controleer met de handen op de hoeken van de bovenzijde van de wasmachine waar het wiebelt.
    • Draai de stelpoot waar speling zit strak uit tegen de grond aan. Soms is het nodig de bovenste moer van de stelpoot met gereedschap strak tegen het chassis aan te draaien.
    • Samsung legt in de volgende link uit hoe je het apparaat stabiel en waterpas plaatst: http://www.samsung.com/nl/support/skp/faq/301660.

Ondergrond

Daarbij komt dat de ondergrond geen beweging mag geven. Een planken vloer bijvoorbeeld is vaak ongeschikt omdat de planken tijdens centrifugeren toch inveren. Dit gaat ten koste van de stijfheid van de constructie van de wasautomaat met als gevolg veel lawaai en vroegtijdig slijtage van de wasmachine. Ook gaan onderdelen sneller los zitten door de overmatige trillingen.

Overbelading

Uiteraard altijd oppassen met overbelading, dit hoor je snel genoeg aan het geluid, doe de trommel niet te vol! Een oud gezegde"er moet een hand tussen passen” is onzin, want een hand is er altijd wel tussen te krijgen. Beter is gewoon opletten dat je de achterwand van de trommel nog kunt zien, dan ben je ervan verzekerd dat de trommel niet te vol zit.

Ratelende geluiden

Als de wasmachine ratelende geluiden maakt kan dat verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een bh-beugel tussen de trommel en kuip. De scherpe beugel gaat door de kleine gaatjes van de trommel en blijft tussen het verwarmingselement klem zitten. Hierbij raakt de de beugel ook vaak de trommel zodat er een ratelend geluid ontstaat. Om dit te controleren schijn je met een zaklamp door de gaatjes onder in de trommel terwijl je de trommel heen en weer beweegt, zo kun je zien of er een bh beugel klem zit. Ook kan er iets tussen de vleugel van de afvoerpomp zitten wat een ratelend geluid veroorzaakt.

Help, mijn wasmachine …

Mijn wasmachine trilt of wiebelt

  • Controleer of de transportbeugels aan de achterzijde van het apparaat zijn verwijderd. Zie hiervoor deze video.
  • Controleer of het apparaat waterpas staat en alle pootjes de grond raken. Het apparaat dient op een stevige, vlakke ondergrond te worden geplaatst.
  • Vaak is het probleem echter de stabiliteit.
  • Het kan zijn dat het wasgoed in de machine in onbalans is(bijvoorbeeld een groot kledingstuk/beddengoed). Was grote en kleine kledingstukken samen en plaats nooit te weinig of juist te veel kledingstukken in de machine. Soms is het nodig apart te centrifugeren bij grote of zware kledingstukken.
  • Een losse beugel van een bh kan ook een oorzaak van het probleem zijn. Controleer de gaten van de trommel.
  • Lees ook: Stabiliteit Wasmachine

Mogelijk ben je hiermee geholpen. Als dat niet zo is, vernemen wij dat graag, eventueel met een videofragment. Dan kunnen wij zo snel mogelijk een vervolgstap inzetten om je hiermee te helpen.

Mijn wasmachine wast niet schoon

Onze apparaten worden normaliter grondig gereinigd met sterke ontreinigingsmiddelen, echter kan door stilstand zeep- en/of vochtrestanten de kans krijgen zich enigszins op te bouwen in de machine. Als de wasmachine niet goed schoon wast, of stinkt, dan is dat gelukkig goed te verhelpen door middel van een kookwas. Wij adviseren altijd de eerste keer een kookwas(90 of 95 graden) te draaien met een lege trommel, omdat er ook sterke middelen worden gebruikt waarbij soms ook later nog vuil kan loslaten. Ook fabrikanten adviseren om om de 10 wasbeurten een kookwas te draaien. Hier zijn een aantal tips die u uit kunt voeren:

  • Voeg twee vaatwastabletten in de trommel toe met een aantal oude theedoeken of handdoeken. De(bestanddelen van) vaatwastabletten in combinatie met de hoge temperatuur zorgen ervoor dat het apparaat grondig wordt gereinigd. De oude thee- of handdoeken absorberen alle restanten. In sommige gevallen is het nodig dit proces nogmaals te herhalen.
  • Maak een gewoonte om minimaal 1 keer per maand een kopje soda in een lege trommel te doen en een kookwas te draaien(zonder voorwas).
  • U kunt er ook voor kiezen een wolwasprogramma te draaien, wacht dan tot de machine water gaat nemen en trek dan voorzichtig de zeepbak een klein eindje open. Giet hierin een flinke scheut bleekmiddel. Wacht nu tot de machine klaar is met water nemen en dat de trommel een paar keer heeft gedraaid. Zet de machine nu uit en laat deze 24 uur zo staan weken. Draai de volgende dag 3 keer het spoelprogramma en daarna een programma op 90/95 graden. Hopelijk is nu het probleem opgelost.
  • Ook raden wij je aan de rubberen manchet regelmatig naar voren trekken en indien nodig even met een schuursponsje en wat schuurmiddel de vuilresten verwijderen. Zo blijft de machine inwendig schoon, raken de sensoren niet vervuild en blijven rubberen afdichting vrij van vettige vuilresten.

Lees ook: De levensduur van je wasmachine verlengen

Mijn wasmachine doet niets

  • Controleer of er spanning op het stopcontact staat en of de stekker er goed in zit.
  • Controleer of het kinderslot is geactiveerd. Druk de Start- of Pauze-knop in en houdt deze 5 seconden vast om het kinderslot uit te schakelen. Werkt dit niet, raadpleeg dan voor het uitschakelen van het kinderslot van jouw type wasmachine de gebruiksaanwijzing.
  • Mogelijk heb je gekozen voor een'uitgestelde start'. Wacht dan tot de starttijd, of wijzig de instelling.
  • Mogelijk is het laatste programma nog niet afgelopen. Is dit het geval, zal een nieuw programma niet starten. Afhankelijk van het type apparaat kun je dit verhelpen door het apparaat te resetten.
  • Controleer of het apparaat waterpas staat en of alle pootjes op de grond staan. De machine dient op een stevige, vlakke ondergrond te worden geplaatst.
  • Reinig de filters.
  • Als alle lampenbranden, kan het zijn dat de wasmachine in de testmode verkeert. Dit zou per ongeluk kunnen zijn gebeurd. In dat geval kun je op start/pauze drukken, de machine op spin zetten en afwachten tot de machine vanzelf uitgaat. Daarna is de machine weer in de normale stand en weer te gebruiken.
  • Als na het bovenstaande het probleem niet is opgelost, kun je contact met ons opnemen. Wil je dan aangeven welke ledlampen branden, voor hoe lang en of deze een specifieke errorcode wordt opgegeven? Je mag ons ook een videofragment toezenden. Wij zullen aan de hand daarvan in de handleiding duiken en met de fabrikant en servicemonteurs nagaan wat het probleem exact kan zijn. Als dit een defect blijkt te zijn en niet een instelling, dan kunnen wij de servicedienst van de fabrikant inschakelen of het product omruilen.

Mogelijke kortsluiting

  • Controleer eerst of er sprake is van een kortsluiting. Je kunt dat in meterkast controleren, maar ook door een ander apparaat in het betreffende stopcontact aan te sluiten. Het stopcontact dient ook toereikend genoeg te zijn om hoger stroomverbruik te ondersteunen.
  • Als er een kortsluiting is ontstaan, dan is er is een mogelijkheid dat de stroomvoorziening hieraan debet is. Het apparaat dient namelijk aangesloten te zijn op een aparte groep van 16 Ampère en een daartoe geschikte installatie. Sommige wandcontactdozen zijn bijvoorbeeld niet toereikend genoeg, niet geaard of defect geraakt.
  • Probeer daarom voor de zekerheid een ander stopcontact uit, waarvan je zeker weet dat die probleemloos functioneert. Ook is het van belang hoeveel en welke apparaten je op dezelfde groep hebt aangesloten. Als je bijvoorbeeld een wasmachine en droger in dezelfde groep tegelijkertijd aanzet, dan kan dat in de meeste gevallen al gauw tot een kortsluiting tot leiden. De meeste aansluitingen zullen dat niet verdragen.
  • Als voorgaande geen effect sorteert, dan is de stekker of verloopstekker wellicht beschadigd geraakt of de interne zekering is gesprongen. Wij adviseren je de interne zekering van de stekker en verloopstekker te controleren. Het is ook mogelijk de stekker voor de zekerheid te vervangen met een tweepolige stekker(verkrijgbaar bij de bouwmarkten), Je doet dat simpel door deze door te knippen en te vervangen met een normale stekker. Dit is goed uitgelegd in het volgende filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=V8Tg6nhoYvE. Als de stroomvoorziening of stekker niet de oorzaak zijn, neem dan contact met ons op.

Wasmachine staat onder stroom

Wasautomaten zijn elektrische apparaten waarbij een juiste aansluiting erg belangrijk is. Als je een tinteling of stroom voelt bij aanraking van de wasmachine is er iets met de aansluiting mis. Er is dan waarschijnlijk geen(rand-)aarde aanwezig op de elektrische aansluiting. Er wordt nogal eens makkelijk gedacht dat aarden van de wasmachine niet noodzakelijk is. Erg gevaarlijk, want zonder juist aangesloten aarde zal er altijd 110 volt op metalen delen van de wasmachine staan. Als je natte voeten hebt en de machine aanraakt, kun je dus onder stroom komen te staan! Dit komt door een ingebouwd net-filter, een onderdeel dat storingen op het stroomnet voorkomt. Pas dus altijd op in dit geval en laat een meting doen, dit kan eenvoudig door met een multimeter de spanning tussen een goede aarde(kale waterleiding, radiator ect.) en het metaal van de wasmachine te meten.

Brandgeur en lawaai door nieuwe stel koolborstels

Alle tweedehandse apparaten worden standaard voorzien van nieuwe koolborstels. Het nadeel hiervan is dat deze in het begin een ietwat schurend geluid maken totdat ze een beetje zijn ingesleten en daarbij ook een lichte brandgeur kunnen veroorzaken. Het is per merk verschillend hoe dat tot uitdrukking komt, maar dit neemt na circa 10 wasbeurten af.

Het water voert niet af

Het meest voorkomende probleem bij de wasautomaat is dat de wasmachine het water niet afvoert. De wasmachine maakt dan vaak vreemde geluiden en gaat niet meer verder met het programma. Je kunt dit echter vaak eenvoudig zelf verhelpen.

  • Eerst zorg je dat de wasmachine stroomvrij is, dus stekker eruit of trekschakelaar uit.
  • Zorg dat je de wasmachine eerst leegmaakt. Dit kun je doen door het filter voorzichtig los en vast te draaien zodat u gedoseerd telkens een hoeveel water af kunt tappen. Als je een waterstofzuiger hebt, kun je hiermee snel de trommel leeg zuigen.
  • Hierna controleer je of er niets in het pomphuis is gekomen(b.v. een knoop, muntstuk, haarbandjes etc).
  • Controleer of de pompvleugel vrij kan rond bewegen. Aan de binnenzijde van de wasautomaat gaat er een slang van de kuip naar de pomp, vaak komt hier ook van alles in terecht zoals bh-beugels, muntjes en spullen uit broekzakken. Als deze slang verstopt zit zal de machine even open gemaakt moeten worden.
  • Als er te veel speling op het asje van de pompvleugel zit en deze ook heen en weer kan bewegen is het tijd voor een nieuwe afvoerpomp. Bij de meeste wasmachines kun je een universele afvoerpomp gebruiken. Deze zit meestal met 3 kleine schroefjes vast en vervangen is een klus van hooguit 30 minuten. Vaak kan voor een paar tientjes de wasmachine gerepareerd worden en weer jaren mee!

Mijn wasmachine pompt geen water

Als een wasmachine geen water binnenkrijgt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Je kunt de volgende handelingen uitvoeren om de oorzaak te identificeren en het probleem mogelijk direct verhelpen:

  • Om te beginnen dien je de stekker van het apparaat uit het stopcontact te halen.
  • Controleer de watertoevoerslang op knikken of verstoppingen.
  • Als de waterkraan volledig open is, kan het inhouden dat de waterdruk niet in orde is. Je kunt dan de kraan dichtdraaien en de watertoevoerslang afkoppelen aan de zijde van de wasmachine voor een controle van de waterdruk. Als je de watertoevoerslang boven een emmer houdt en de kraan volledig opendraait, dient de emmer met circa 2 liter per minuut vol te lopen.
  • Op basis van de belading wordt de benodigde hoeveelheid water bepaald. Als er weinig water nodig is, bijvoorbeeld bij een energiebesparend programma, bevindt het water zich onder een zichtbaar niveau.
  • Het zeefje of filter in de watertoevoerslang kan geblokkeerd of vies zijn. Reinig dit door de waterkraan te sluiten, de aanvoerslang van de waterkraan te draaien en het zeefje of filter schoon te maken met een kleine borstel. Heb je een apparaat zonder aquastop, verwijder dan ook de aanvoerslang op de aansluiting van de wasmachine. Maak de aanvoerslang weer vast en controleer of er geen water lekt.
  • Als je een aquastop op de kraan hebt, dan adviseren wij die los te halen. De elektronica van een Aquastop raakt defect en zorgt ervoor dat er(soms) geen water meer wordt toegevoerd.Als je na circa 10 minuten de stekker weer in het stopcontact stopt, dan is het apparaat ook meteen gereset en zou de foutmelding moeten zijn verdwenen.

Als de wasmachine na het bovenstaande nog steeds geen aanvoer van water krijgt, neem dan contact met ons op. Wij kunnen dan samen naar een oplossing zoeken.

Er blijft water in de trommel staan

Dit betekent dat het water niet wil afpompen. Dit kan veroorzaakt worden doordat er iets in de pomp of het filter zit, of doordat de afvoer op een andere manier wordt geblokkeerd, bijvoorbeeld door dat de slang dubbel zit of doordat de afvoer verstopt zit. Ook kan het zijn dat de afvoerslang te diep in de afvoer zit, 10 tot 20 cm is ideaal. Ook mag de afvoerslang de afvoer niet afsluiten.

  • Open het klepje waar het filter achter zit, laat het water weg lopen, vaak zit er een slangetje waar dit mee kan.
  • Draai het filter eruit en controleer of deze schoon is.
  • Check ook het filterhuis en probeer of je de schoepen van de pomp rond kunt draaien.
  • Controleer of de afvoerslang niet dubbel of verstopt is en of deze goed(10 tot 20 cm) in de afvoer zit.
  • Controleer ook of de afvoervoerslang de afvoer niet afsluit.

Denk om de veiligheid: geen water bij het pompje als deze aan de stroom zit en geen losse bedrading tegen het metaal van de machine.

Mijn wasmachine lekt

1. Controleer in eerste instantie waar het water exact vandaan lekt. Draai indien nodig een kort programma met een vrij zicht op de achterzijde van de wasmachine. Is de lekkage continu of tijdens een bepaalde programma? Controleer de watertoevoerslang en kraan op lekkages aan de uiteinden of op gaatjes. Dit is het geval bij continu lekkage. Let erop dat water naar beneden toe loopt en dat de lekkage dus elders vandaan kan komen.

  1. Controleer of het filter goed zit dicht gedraaid en niet lekt.

3. Ga na of de afvoerslang op de een of andere manier is geblokkeerd, bijvoorbeeld doordat de slang dubbel zit of omdat de afvoer verstopt zit. Dit kan ervoor zorgen dat de wasmachine bij afvoeren gaat lekken(teruglopen). Dit kun je ook testen door het programma‘drain’ te gebruiken, zodat het water wordt afgevoerd. Hiermee kun je duidelijk zien of de afvoer zorgt voor een lekkage. Daarbij kan het zijn dat de afvoerslang te diep in de afvoer zit - 10 tot 20 cm is ideaal. De afvoerpijp mag ook niet te hoog of te laag zitten voor een ideale werking is 80 cm aan te raden.

4. Als de lekkage bij het deurtje plaatsvindt, controleer dan het glas van de deur en de deurrubber op vervuiling en soepelheid. Het is ook mogelijk dat er een scheur is ontstaan in de deurrubber.

5. Je kunt als laatste controleren of het filter niet verstopt is en goed dicht zit en er een afsluitdopje op de slang zit naast het filter. Dit is het geval als de lekkage aan de onderzijde plaatsvindt in de nabijheid van het filter. Zie hiervoor onderstaande videofragment: https://www.youtube.com/watch?v=EwIDAPzylDM.

Als voorgaande punten geen effect sorteren, neem dan contact met ons op, dan helpen wij je graag verder met een oplossing.

Pomp kapot

Als de pomp van de wasmachine kapot is, kun je dat zelf maken. Een pomp van de wasmachine is vaak universeel passend en kost hooguit een paar tientjes. Als de wasmachinepomp kapot is, kan het zijn dat je bij het openmaken van de wasmachinedeur het water over je heen krijgt.

Controleer altijd eerst een aantal andere zaken(zoals hierboven omschreven) hier voordat je een nieuwe pomp voor de wasmachine koopt of een misschien een wasmachine monteur laat komen om de pomp te maken.

Mijn wasmachine centrifugeert niet meer

Het kan zijn dat het water niet snel genoeg wordt afgevoerd. Controleer daarom het filter, de afvoerpomp, de afvoerslang en de afvoer. Het filter kan verstopt zijn of er is iets wat de afvoerpomp blokkeert.

Een andere mogelijkheid is dat er te veel of juist te weinig was in de trommel zit waardoor er geen goede balans is bij het centrifugeren. Is dit geval dan herkent de machine dit als onbalans en zal deze stoppen met centrifugeren.

Het wasmachine programma gaat niet verder

Als de machine in het programma blijft hangen en niet meer vanzelf verder gaat, kan dit komen door verschillende oorzaken.

  • Probeer te achterhalen waar de machine net aan toe was op het moment dat hij er mee op hield. Is dit meteen aan het begin van het programma, dan kan het zijn dat het pompen niet wil, dat is vaak het eerste wat de machine doet voordat deze water neemt. Controleer de stappen die beschreven staan in"Er blijft water in de trommel staan".
  • Als het programma ermee ophield op het moment dat de machine water moest gaan nemen(toevoer probleem), controleer dan eerst of de kraan wel openstaat of draai de slang er af en kijk of er wel water uit de kraan komt. Lees ook “Mijn wasmachine pompt geen water.”
  • Kijk ook of de machine een aquastop heeft. In dit geval kan de machine ergens lekken, en is het water in de bodem van de machine gelopen. Om dit te controleren kun je de machine naar voren kantelen. Loopt er water uit, dan heeft deze gelekt. Lees in dit geval"Mijn wasmachine lekt".
  • Is het apparaat aan spoelen toe, dan kan het ook een waterafvoer(kijk bij"Mijn wasmachine centrifugeert niet meer") of een toevoer probleem zijn. 
  • Is het aan centrifugeren toe lees dan"Mijn wasmachine centrifugeert niet meer."
  • Mogelijk zijn de koolborstels van de motor versleten.
  • Wat ook kan is dat het verwarmingssysteem defect is en er een nieuw element of thermostaat geplaatst moet worden. Je test eenvoudig zelf door te voelen of het raam van de wasmachine warm wordt voordat het toestel stil valt.

Trommel draait niet meer

  • Als de trommel van de wasmachine niet meer draait en stilstaat, is er vaak niet zo veel aan de hand. In de wasautomaat zit op de wasmachinemotor meestal een set koolborstels. In vrijwel alle gevallen waarbij de wasmachine trommel niet meer draait, zijn de koolborstels versleten en staat de trommel stil.
  • Als je de motor nog wel hoort draaien is waarschijnlijk de aandrijfriem eraf of defect. Deze kun je er opnieuw opzetten en aanspannen. Hier hoeft alleen de achterkant van de machine maar voor los. De riem moet om het vliegwiel van de trommel en de as van de motor worden geplaatst.
  • Het kan ook voorkomen dat er een stuk wasgoed tussen de trommel en kuip is gekomen, dit merk je als er aan de trommel gedraaid wordt en er geen beweging in is te krijgen.

Tijdsdisplay verspringt(programma draait korter of langer dan display)

Bij een probleem met de rest-tijdindicator, is het goed te weten dat het apparaat informatie evalueert tijdens de cyclus, zoals de omvang van de lading en de was-activiteit binnen de programmacyclus, en op basis daarvan de resterende programmaduur aangeeft. Deze waarde wordt voortdurend aangepast en is dus naast de indicatie, afhankelijk van de feitelijke omstandigheden. Hierdoor kan de resterende duur verspringen en kan de uitvoeringsduur van programma's variëren. Dit is geen storing en werkt bij de meeste merken met die sensoren ook op deze wijze, maar het draagt wel bij aan het bereiken van een optimaal resultaat. Wat bijvoorbeeld wel de programma-looptijd kan verlengen is overbelading of onbalans.