Koelkasten

Help, mijn koelkast …

Koelkast stinkt

Een koelkast staat vol met levensmiddelen en het zou fijn zijn als deze ruimte schoon blijft, in ieder geval schoon ruikt. Om te zorgen dat de koelkast fris blijft, zorg dan eerst dat u het volgende doet.

  • Zorg dat plateaus, glasplaten en bakken altijd vrij zijn van voedselresten. Ondanks dat het een koelkast is, gaan deze resten toch rotten en zo komen er bacteriën en stank in de koelkast die er niet horen.
  • Zorg dat deurrubbers altijd schoon zijn - ook aan de binnenzijde - hier gaat vaak schimmel tussen zitten (grijs/zwarte smurrie). Om de muffe lucht uit een koelkast te krijgen, kun je een schoteltje azijn of spiritus in de koelkast zetten.

Koelkast koelt niet, lampje brandt wel

Als de koelkast niet aanslaat en het apparaat dus niet koelt, kan de thermostaat defect zijn. Dit is de meest voorkomende storing bij koelkasten. Een thermostaat is niet erg kostbaar en je kunt deze met enige technische kennis zelf vervangen.

Mijn koelkast wordt niet meer koud

Dit kan meerdere oorzaken te hebben. Om uit te zoeken waar het probleem vandaan komt, moet je uitzoeken wat nog wel functioneert.

Als de compressor/motor nog wel aanslaat, betekent dat de thermostaat nog wel een signaal naar de motor geeft dat deze aan moet slaan. Deze motor moet het koelmiddel door de leidingen pompen zodat de koelkast koud wordt. Als dit nog wel het geval is betekent dit dat het koelmiddel door een andere oorzaak niet meer rond wordt gepompt. Dit kan een lek in het koelsysteem zijn, of een verstopping. Vaak ook te herkennen doordat het zich ophoopt en er ergens in de koelkast een ijsklomp ontstaat. Maar dit hoeft niet perse. In dit geval is het bijna altijd niet meer herstellen, of heel erg kostbaar en niet meer de moeite waard als je koelkast niet meer in de garantie of coulance periode van de fabrikant valt.

Mijn vriesvak van mijn koel/vries combinatie ontdooit

Grote kans dat je koelkast in een te koude ruimte staat. De meeste koelkasten hebben slechts één motor en/of thermostaat. Deze thermostaat reageert op de temperatuur van het koelgedeelte. Als de koelkast in een niet verwarmde ruimte staat, ontstaan met name in de winter problemen. Doordat de omgevingstemperatuur kouder wordt, hoeft de motor niet meer zo vaak of helemaal niet meer aan te slaan om het koelvak koud te houden. Normaal wordt elke keer als de motor aanslaat ook het vriesvak mee gekoelt, maar als de motor niet of nauwelijks meer aanslaat gaat deze ontdooien. Zorg dus dat je koelkast niet in een omgeving lager dan 10, of liever nog, 15 graden staat. Om dit probleem op te lossen hoef je alleen maar je koelkast te verplaatsen, of het vriesvak leeg te halen totdat het weer warmer weer wordt. 

Sommige koelkasten zijn voorzien van een zogenaamde winterstand. Dit is vaak te herkennen aan een knop in het koelgedeelte bij het lampje. Als je deze inschakelt gaat het licht op halve kracht branden wanneer je de deur dicht doet, om de thermostaat op te warmen. Dit zorgt ervoor dat de motor vaker aanslaat zodat je vriesvak niet ontdooit. Een aantal nieuwere koelkasten doet dit zelfs automatisch als het te koud wordt en soms ook met een klein verwarmingselement in de zijwand van de koelkast in plaats van met het lampje.

Er staat water op de bodem van de koelkast

Bijna alle koelkasten zijn voorzien van een zogenaamd automatisch ontdooingssysteem. Dit klinkt luxe, maar is niets meer dan een condenswaterafvoer. Alle koelkasten condenseren op de achterwand. Dit water loopt naar onderen waar een gootje zit. Hiervandaan loopt het naar een bakje die boven de warme compressor hangt. Hier wordt het water verdampt.

Als het gootje verstopt zit, kan dit condenswater niet meer weg lopen en komt er water in je koelkast te staan. Prik dit gaatje even door met bijvoorbeeld een stukje ijzerdraad. U zult zien dat het water gelijk doorloopt en het probleem is opgelost.

Waterdispenser lekt

Houd er rekening mee dat een nieuwe koelkast ongeveer 24 uur nodig heeft om volledig af te koelen en ijs aan te maken. Als de ijsfunctie voor die tijd wordt gebruikt, dan kan het lekken. Ook zal gedurende die tijd de plastic watertank meerdere malen samentrekken en uitzetten als warm water in de watertank gaat. De dispenser kan hierdoor wat druppelen, maar dit is normaal.

IJsdispenser maakt geen ijs aan

Voor de werking van de ijsdispenser zijn een aantal aspecten van belang. Wij adviseren je deze punten door te nemen:

  • De ijsmaker kan pas functioneren na minimaal 12 uur na installatie van de waterleiding. Bij een nieuwe aangesloten koelkast, is dat vaak 24 uur. Dit heeft ermee te maken dat ijs nog aangemaakt moet worden.
  • Controleer of de waterleiding correct is aangesloten en de afsluitkraan helemaal open staat. Als je wel water kunt tappen, dan ligt het in ieder geval niet aan deze aansluiting.
  • Controleer of de ijsfunctie niet per abuis uit staat of handmatig is uitgeschakeld.
  • Is er ijs in de ijsruimte? De temperatuur van de vriezer mag niet te laag of te hoog zijn, maar op gemiddeld 17 graden. Controleer of de ijsvoorraadbak van de dispenser correct is geplaatst. Je kunt die eventueel opnieuw plaatsen.

IJsvorming op de achterwand

Als er veel ijs in de koelkast of vriezer ontstaat is er iets mis. Vaak zorgt een defect deurrubber voor aanzuiging van lucht, waardoor het vocht in deze lucht in het toestel terecht komt. Dit verandert dan snel in ijs.

Als er op de achterwand van een koelkast veel ijs zit, kan dat betekenen dat de koelkast versleten is. Bepaalde delen van het koeltechnische gedeelte zitten dan verstopt, of het filtersysteem voor het koelmiddel is dichtgeslibd.

Als het deurrubber en de thermostaat in orde zijn, is er een dergelijk koeltechnisch probleem wat vaak erg kostbaar is om te repareren. Advies is dan ook niet te ver te gaan met repareren van dit soort klachten. Overigens bij Amerikaanse (side by side) koel-/vriescombinatie is er vaak een sensor of ontdooi-element kapot, wat relatief eenvoudig te repareren is.

Koelkast maakt geluid

Het is goed om te weten dat sommige geluiden horen bij de werking. Een geluid dat de compressor of pomp maakt is normaal. Je hoort dan een zoemend geluid als de compressor draait. Ook kun je horen dat het gas circuleert in de leidingen, dit hoor je als gerommel, geritsel en gesis. Het tikken en klikken is een inschakelende of uitschakelende compressor. Als je trillingen hoort, kun je het beste nagaan of de achterzijde of zijkanten ergens tegenaan komt. Je dient 15 cm ruimte aan de achterzijde te houden en 10 cm aan de zijkanten. Zorg er daarnaast voor dat de koelkast goed stabiel staat. Vermijd dat het apparaat in contact komt met andere apparaten om dat geluid te voorkomen. Ook kunnen laden, rekken en bakken trillen. Controleer of die juist erin zitten. Voor nieuwe apparaten geldt dat het opbouwen van ijs in het begin veel geluiden met zich meebrengt. Op den duur neemt dit wel af. Als je naar aanleiding van voorgaande nog steeds twijfelt over het geluid, dan ontvangen wij graag een videofragment waarmee wij een servicemonteur kunnen laten beoordelen, zodat wij dan zo snel mogelijk en passend kunnen helpen.