Warmtepompdroger of condensdroger: Welke moet je kopen?

Let op: Ontvang je een e-mail over BTW-teruggave bij Welhof? Dat is phishing. Open geen verdachte links. Meer info.

Je hebt de beslissing genomen dat je een wasdroger in huis wilt hebben. Tijdens je zoektocht naar de ideale wasdroger kom je verschillende soorten tegen: warmtepompdrogers en condensdrogers. Maar wat is precies het verschil tussen de twee en welke past bij jou? In dit artikel vertellen we je alles over het verschil tussen warmtepompdrogers en condensdrogers, zodat jij erachter komt welke geschikt is voor jou. 

Warmtepompdroger en condensdroger: wat is het verschil?

In de wereld van wasdrogers spreken we over het algemeen van een warmtepompdroger of een condensdroger. Maar wat is het verschil tussen warmtepompdrogers en condensdrogers nou eigenlijk? Wij leggen het verschil aan je uit in onderstaande tabel. 

 

Warmtepompdroger

Condensdroger 

Een warmtepompdroger droogt jouw natte was door warmte in de droogtrommel te blazen. De temperatuur van de warmte is vrij laag. Daarnaast wordt de warmte meteen hergebruikt, hierdoor is het energieverbruik minder. Warmtepompdrogers worden daarom gezien als een duurzame optie voor het drogen van wasgoed.  

Een condensdroger droogt jouw natte was door middel van het vocht in de was te condenseren. De vochtige lucht wordt in dit proces opgevangen in de condensbak. Zo’n condensbak moet regelmatig geleegd worden. Het overgebleven condenswater kan eventueel ook afgevoerd worden via een waterafvoerpijp. 

 

Energieverbruik van condens- en warmtepompdrogers

Wil je energiezuinig je was laten drogen? Dan is jouw was ophangen aan een wasrek natuurlijk de meest energiezuinige optie. Maar mocht je een wasdroger toch wel prettig vinden, dan is het goed om meer te weten over het energieverbruik van de verschillende wasdrogers. 

Er zit een groot verschil in het energieverbruik van warmtepompdrogers en condensdrogers. Doordat warmtepompdrogers ingeblazen warmte met een lage temperatuur hergebruiken, verbruiken ze veel minder energie. Het energieverbruik van een condensdroger ligt een stuk hoger in vergelijking met een warmtepompdroger. 

Droogtijd: condensdroger vs warmtepompdroger

De droogtijd van een wasdroger is ook een belangrijke eigenschap om mee te nemen in je beslissing. Wil je dat jouw was zo snel mogelijk droog is? Dan is de condensdroger een betere optie vergeleken met de warmtepompdroger. De droogtijd van een condensdroger is kort, omdat deze droger een hoge droogtemperatuur gebruikt. De droogtijd van een warmtepompdroger is langer, omdat de was op een lage temperatuur gedroogd wordt. De lage temperatuur zorgt ervoor dat het wat langer duurt voordat de was droog is. 

De voor- en nadelen van de condensdroger en warmtepompdrogers op een rijtje!

Voordat je een beslissing maakt over welke wasdroger je gaat kopen, is het van belang om de voordelen en nadelen te kennen van zowel een warmtepompdroger als een condensdroger. Hieronder vatten we kort samen wat de voor- en nadelen van de twee soorten drogers zijn. 

 

Voor- en nadelen warmtepompdroger

+ Energiezuinig en duurzaam

+ Geen afvoer nodig

- Duurder in aanschaf

- Door lage temperatuur een langere droogtijd

 

Voor- en nadelen condensdroger 

+ Door warme temperatuur een kortere droogtijd

+ Geen afvoer nodig

+ Goedkoper in aanschaf

- Niet energiezuinig of duurzaam

- Regelmatig condensbak legen

- Door warme temperatuur kans op krimpen wasgoed

Welke droger kun je het beste kopen?

Welke droger kopen? Dit is afhankelijk van aan welke eisen jij waarde hecht. Wanneer je het liefst wilt dat de was zo snel mogelijk droog is, dan is een condensdroger een goede keuze. Vind je het juist belangrijk dat jouw droger energiezuinig is? Dan adviseren we om voor de warmtepompdroger te gaan. 

Daarnaast is het ook mogelijk om een was-droogcombinatie te kopen. Dit is een wasmachine en droger in één. Het voordeel hiervan is dat je ruimte in huis bespaard en je jouw was niet van het ene apparaat naar het andere apparaat moet overbrengen. Verder zijn er ook nog de luchtafvoerdrogers. Een luchtafvoerdroger maakt de was droog door middel van een hoge temperatuur. Het vocht dat loskomt, wordt vervolgens afgevoerd via een afvoerslang. Bij deze wasdroger is er dus een opening naar buiten nodig, waardoor je hem niet overal in huis kunt plaatsen. 

Wij hopen je met dit artikel goed geïnformeerd te hebben over de verschillende drogers, zodat je weet welke wasdroger je het beste kunt kopen. Mocht je toch nog vragen hebben? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.